HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19: 1 GMT +2, 2009. 1-.

Kiss Bence
AZ ALKOTÓ PIHEN
Windows 7: nem új operációs rendszer, hanem egy befejezett Vista


Fantasztikus lett a Control Panel, az mp3-fájlokat elrontó Media Player azonban még mindig a Vistára emlékeztet. Teszteltük a Windows 7 béta verzióját.


HIRDETÉS
Új funkciókat, leegyszerűsített biztonsági központot és felhasználóbarátabb kezelőfelületet adtak a Vistára épülő új oprendszerre a Microsoftnál. A legelső verziókban (milestone-okban) rengeteg dolog utalt az elődre, például a Computer feliratra kattintva a tulajdonságok menüpont alatt még Windows Vista Ultimate felirat állt. A Microsoft ezt a problémát is megoldotta, a Windows 7 azonban nem egy teljesen új operációs rendszer, hanem enyhe túlzással a befejezett Vista.


Hardverigény

A Vistával kapcsolatban az egyik gyakran emlegetett probléma a túlzott erőforrás-igény volt. A Microsoft még nem fogalmazott meg minimális hardverigényt a 7-esnek, de elmondható, hogy azokon a gépeken, amelyeken a Vista zötyögött, a 7-es könnyebben fog mozogni.

A RAM memória lefoglalásában a Windows 7 is jeleskedik. A prefetch funkciót elsősorban a Windows-al érkező alkalmazások használják: a rendszer által előre lefoglalt memóriából ezek kapnak. Tehát akár a Vista, a Win7 is lefoglal egy bizonyos mennyiségű memóriát, hogy bizonyos programokat gyorsabban tudjon indítani, azonban ezt az operációs rendszer dinamikusan kezeli az elérhető memória mennyiségének függvényében.

A mindre.net bloggere, Tore Lervik virtuális számítógépen futtatta a nemrégiben megjelent Windows 7 béta verzióját, 700 megabyte RAM memóriával. A gép gyorsan indult, ráadásul az elindított 10 Internet Explorer ablakkal sem volt probléma. A rendszer üresjáratban maximum 400 mega RAM-ot foglalt le. A következő indításnál már csak 500 mega RAM volt a gépben, amit 300 mega követett. A 300 azonban már kevésnek bizonyult: a gép lassan indult, és üres járatban 250 mega RAM-ot használt. Körülbelül ennyi lehet a Windows 7 minimális igénye.


Gyakorlatban

A legelső dolog, ami a Windows 7 telepítése után feltűnik, hogy meglepően pörgős az indítás. A Microsoft egyébként a kikapcsolás helyett a készenlétet (standby) javasolja: elvileg így a fogyasztás is minimálisra csökken, ezenkívül az elképzelések szerint a gép 3-5 másodperc alatt újra munkaképesnek kell lennie.


Kezelőfelület

A Start menü sokban nem változott a Vista óta. Az XP után még mindig furcsa, hogy először a fájlokat látjuk, utánuk pedig a könyvtárakat és nem a fordítva, ahogy megszokhattunk. A
tálcát egyébként nem csak a képernyő aljára, hanem jobbra, balra, vagy fenn is elhelyezhetjük. A Start menü egy másik újdonságot is tartogat. A legutóbb használt dokumentumok listája átalakult: a Start menün belül minden program rendelkezik olyan listával, amely tartalmazza a nemrég használt fájlokat.A Vistából ismerős gadgetek most már nem egy külön oldalsávon, hanem egymástól függetlenül, az asztalon foglalnak helyet. Akár ki is kapcsolhatjuk őket a sarkukon található x segítségével.

Okosodott a beépített RSS olvasó is. Igaz, kicsit macerás az eljárás, de most nem csak a Microsoft által privilegizált oldalak kerülnek fel az RSS hírfolyamra, hanem bármit hozzáadhatunk. Egyelőre Explorerből lehet importálni az RSS folyamot, reményeink szerint azonban a végső verzióban ez egyszerűbb lesz.Az ikonokat a Vistából örökölte a 7, viszont újdonság, hogy az összes megnyitott oldalt láthatjuk, ha az egeret a „lemínuszolt” ablakok fölé visszük. Ez a funkció különösen böngészéskor hasznos, mert a miniatűr ablakokban az összes megnyitott honlapot láthatjuk, majd egy kattintással a kívánt ablakra teljes képernyőn folytathatjuk a böngészést.A My Computer már a Vista alatt is csak Computer címszó alatt futott, alapjában véve nem hoz újdonságot. A rendszer információit, a fontosabb könyvtárakat, sőt a vezérlőpultot (Control Panel), illetve annak egyes funkcióit innen is el tudjuk érni. A Vista kapcsán sok szó esett a Total Commander és Windows Explorer fájlkezelőkről. A Windows 7 tartogat apró újdonságokat e téren is, azonban ezek közül egyik sem áttörés. Annyi azonban biztos, hogy a Windows Explorer tovább gondolt verziója könnyebben kezelhető és több beállítást engedélyez, mint elődjei.


Beállítások

A Windows-berkekben otthonosabban mozgó felhasználó hamar be fog tévedni a Control Panelbe. A Windows 7 e téren sokkal barátságosabb, mint a Vista, elsősorban a biztonsági beállítási opcióknak köszönhetően. A Microsoft rengeteg kritikát kapott a nehézkés User Account Control (UAC) megoldást illetően. A gyakran kérdezősködő, telepítési folyamat alatt idegtépő UAC helyett a Windows 7-ben egy szelídebb felület vár ránk.

A biztonsági szintet kedvünk szerint csökkenthetjük, növelhetjük egy egérkattintás segítségével. A Vista megoldása elsősorban a haladó felhasználókat bőszítette fel, így azonban nekik sincs okuk panaszra: választhatunk olyan opciót is, amelyben a gép minden módosításra külön engedélyt kér, de van olyan lehetőségünk is, amely segítségével minden az XP-korszakra emlékeztet.A Control Panel amúgy roppant intuitívre sikeredett. Lévén béta verzióról szó, talán még lesznek e téren is változtatások, de a Microsoft fejlesztői eddig nagyon logikusan strukturálták a beállítási lehetőségeket. Külön dicséretet érdemel a különböző vetítők támogatása, amelyek külön menüpontot kaptak: elviekben ezzel kiküszöbölődött a gyakran előforduló „a számítógép nem hajlandó felismerni a projektort” típusú hiba. Pozitív fejlemény az is, hogy a Windows 7 több vezeték nélküli projektorhoz is képes csatlakozni, anélkül, hogy bármit is kéne telepítenünk.A Windows 7 segítségével az általunk használt hálózatról is több információt tudunk meg. Hivatalos források szerint a kábel nélküli hálózatokból most kevesebb veszély leselkedhet laptopunkra. Nyilván ezt az állítást sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk – hiszen nem létezik ilyen jellegű statisztika – de a hálózatra vonatkozó ellenőrzési opciók sokasodtak.

A Control Panel 8 menüpontja mellett van egy kilencedik, amelynek segítségével az összes beállítási opcióról is kapunk egy listát – arra az esetre, ha valaki mégsem találná eléggé személyre szabhatónak a rendszert a megadott ikonok segítségével.


Media Player

A Microsoft nem ad ki a kezéből Windowst új Windows Media Player nélkül. Mondanunk sem kell, hogy a támogatott formátumok listája meglehetősen rövidke a Media Player 12-es verziójában (is). A külső programok telepítése tehát ezúttal is fontos lesz, mivel a Microsoft nem hajlandó figyelembe venni a konkurens termékek szolgáltatásait: feliratkezelés, könyvjelzési opció nincs a Media Player 12-ben sem.

Hivatalos információ ugyan nem támasztja alá, de több fórumon is elhangzott, hogy a Microsoft bevezetné a Blu-ray DVD-k támogatását. A 7 béta verziójával érkező Media Playerrel kipróbáltunk egy Blu-ray lemezt: pár perc darálás után a számítógép közölte, hogy nem tudja a lemezen található információt lejátszani – magyarán a Blu-ray támogatás egyelőre nincs.

Windows 7 telepítés után érdemes a hivatalos honlapról letölteni a legújabb patcheket, különösen az mp3 problémákat orvosoló hibajavítás lehet hasznos. A Media Player 12 egyébként sok tekintetben okosabb, mint az elődei. Az iTunes-használók már ismerik ezt a trükköt: a frissen telepített program megkeresi a különböző merevlemezeken található mp3-akat és rendezi őket. Ez az eljárás amúgy a Media Player esetében gyorsabb. A program új verziója könyvtárak alapján rendezi zenéinket, így az eredmény elég szimpatikus lesz: könnyen átlátható mp3 lista.A Media Player az előadót, dalcímet nem tartalmazó mp3-akhoz egy terebélyes internetes adatbázisban keres információkat, innen tölti ki a hiányzó adatokat. A béta verzió azonban nem működik hibamentesen: az üres, előadóra vonatkozó metaadatot nem tartalmazó fájlokat a Media Player szépen frissíti. A metaadatokkal ellátott mp3 azonban nem jár ilyen jól, ezeket a Media Player alaposan összekuszálja. A fennebb linkelt patch ezt a problémát oldja meg, és érdemes rögtön a telepítés után ezt is letölteni, installálni.


Apró újdonságok

A Microsoft két nagyon hasznos, ám kissé elhanyagolt programocskán is újított valamit. A Notepad új, Office 2007-es külsőt kapott. Ebben a verzióban már lehet szöveget formázni, van visszavonás funkció, sőt belső ablakokat is nyithatunk, mint a Firefox esetében.A másik újítás a Paint-et érinti. Itt elsősorban az tűnt fel, hogy a .bmp kiterjesztést a sokkal okosabb .png kiterjesztésre cserélték a redmondiak, és egy saját színkeverővel is felruházták az eddigiekhez képest alaposabb szerkesztési opciók mellett.


Telepítsük?

A Windows 7 64 bites verziója gond nélkül fut a gépen. Még a 32 bites programok futtatása sem okoz dolgot. A béta verzió egyelőre csak a tesztgép beépített mikrofonját nem volt hajlandó felismerni, igaz, ezt még a Vista-illesztő (driver) segítségével sem. (Itt sikerült egy blue screen of dead hibát is kicsikarjunk, de az újraindítás ezt is megoldotta.) A Vistához fejlesztett távirányító nem működött a legjobban, azonban itt véget is ért a hibalista. A Windows 7 nem csak béta termékhez, hanem akár kész verzióhoz mérten is stabil és megbízható.

A telepítést jó szívvel csak azoknak ajánlanánk, akik otthonosabban mozognak e téren, elsősorban a patchek szükségessége miatt. A Windows 7-et hivatalosan elég nehéz letölteni, de nem lehetetlen. Torrentről ugyan könnyebb, de lehet mindezt legálisan is vagy a Softpedián keresztül, vagy a Microsoft hivatalos honlapjáról. Ha a Windows 7 fejlesztése így halad, minden bizonnyal ráver eladásokban a Vistára.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Milyen jövőt jósolsz az új nagykoalíciós kormánynak?

Szerintem most már kihúzzák a választásokig, hogy ne legyen több válság 49
Legutóbb is csak néhány hónapot bírta az USL-kormány, legfeljebb csak jövő év elejéig tartanak ki 24
A rotációs kormányfői hatalomátadás miatt legkésőbb 2023-ban úgyis összevesznek 112
Az ideológiai ellentétek miatt egy PNL-PSD kényszerházasság biztos nem lesz hosszú életű 61
Szerintem előbb-utóbb tüntetni fognak ez ellen a kormány ellen is 37
Mindenesetre "ionopotchivanocpesede"-koalíciónak kellene hívni :) 95
Nekem már mindegy, csak legyen egy kormányunk 26
Nem sokat gondolkodtam ezen 230

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS