HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 22: 0 GMT +2, 2008. 2-.

K. B.
BYTEKIRÁLY
Melyik böngészővel rendeljünk karácsonyi ajándékot?


Az aktuális konkurensek: Opera, Firefox, Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Sea Monkey. De melyik a legjobb?


HIRDETÉS
Elvileg minden böngésző ugyanazt tudja. Bepötyögjük a címet, katt, majd nézzük az oldalt. Csakhogy az élmény változó, mert nem mindegy, hogy az adott böngésző mit és hogyan tesz, milyen erőforrás kihasználás mellett teszi, és mindezek mellett mennyire kezelhető.

Adott tehát egy átlagos laptop (AMD X2 1700 MHz, 1 giga ram, amiből 64 megát lefoglal a számítógép), illetve egy 4 megabites átlagos netkapcsolat. Ami bónusz, az a kacifántos hálózati beállítás. Gyerekek: ne kérjetek karácsonyra Windows szervert.


Feltételek:


Egy böngészőnél a kezelhetőség és a töltődési idő a két legfontosabb követelmény. Ennek alapján startból lelőjük az eredményt: NAGY különbség nincs. Az apróságok viszont sokat nyomnak a latban: ezek könnyítik meg a dolgunk, de rosszabb esetben akár őrületbe is kergethetnek. Lássuk tehát a jelölteket.


Firefox 3.0.5.

A Firefox az abszolút kedvencünk. A 3.0.5-ös verzió épp december 17-én került forgalomba. Elfogultak vagyunk vele, mert egy, nem Microsoft, és kettő… Nos, a hírek szerint biztonságosabb. A helyzet azonban nem egészen ez. A különböző kéretlen alkalmazások készítői is kiszagolták, hogy a Firefox teret hódított a piacon, így lazán beszipkázhatunk Firefox alá is egy kis adatgyűjtő programot.

Karácsonyi vásárláskor a phishing progi begyűjti a szükséges adatokat, s szépen megcsapolják a bankszámlánk. A jó hír viszont, hogy a Firefox phishingszűrőjét ki is lehet egészíteni, plusz a Nod, Bit Defender és Avast mellett a Norton is szépen kezeli a rókás böngészőt.

Azt, hogy a Firefox tud ablakon belüli füleket nyitni, most nem hangsúlyozzuk. Ma már minden böngészőnek megy. De. Melyik más böngészőnek van karácsonyi témája? Karácsonyi visszaszámlálással? Hmm? A mellékelt képen háromba vágtuk a felső sort, a többi amúgy pont olyan, mint a megszokott Firefox felület.


Megbízhatóságát tekintve ritkán fagy le a böngésző, és amit még mindig nagyon szeretünk benne, hogy modulonként kezeli a bővítményeket. Így a Java, Flash pluginok akár kézileg is eltávolíthatók belőle.

Töltődési idő első indításnál 4,3 másodperc volt, első indítás után pedig 1,6 másodpercet mértünk. Ez az eredmény közepesnek számít, de a Firefox 3 nem ettől más, mint a többiek. Első pillanatra zavarónak tűnt, hogy a böngésző két-három betűleütésből már címet ajánl fel (tehát az i, az n és a d leütésére máris megjelenik a transindex.ro), azonban minél többet használjuk a gépet, a Firefox annál inkább a gyakran használt oldalakra visz. Ha kezdetben a www.valami.com/index.php jött be az „ind” leütésére, és gyakran használjuk a www.szederinda.ro honlapot, akkor a Firefox automatikusan a gyakrabban látogatott honlapot kínálja fel első verziónak.

Az RSS használók változatlanul szerethetik a Firefoxot, azok, akik HTML5-tel dolgoznak a Gecko megjelenítő motorral is meg lesznek elégedve. Az acid támogatás még hagy némi kívánnivalót maga után, de legalább 13-ból 10 webstandardot ismer a böngésző.


Google Chrome 1.0.154.36


Az acid teszten jobban teljesített, mint a Firefox, pedig a böngésző elég sok elemet örökölt a Mozillától. Indítási időben ott mozog a Firefox környékén: 4,0 másodperc „hidegen”, majd 1,2 melegen. Eddig rendben is volna. A Chrome erőssége többek közt abban rejlik, hogy ki lehet iktatni a rendszert túlzottan lefoglaló alkalmazásokat. Ez akkor jön különösen jól, ha egy külső alkalmazás igyekszik rátelepedni a Chrome-ra. Ha észrevesszük, könnyű dolgunk lesz a gépünk és adataink megvédésével.

A kezelőfelület még mindig elég Mozillás, de ez inkább előny, mint hátrány. Amit nagyon értékelünk a Chrome-ban, hogy induláskor megjeleníti a leggyakrabban látogatott honlapokat, így a mindennapi blogjainkat, torrent oldalainkat és közösségi portáljainkat egy klikkből elérjük. A lustaság is hegyeket mozgat.

A Chrome elefántmemóriája is figyelemreméltó: az előzmények (history) aprólékosan megjegyzi az oldalon belül látogatott linkeket is – persze ez néha hátrány, hisz nehezebb a keresett információhoz elnavigálni.

Pozitív volt az is, hogy a Chrome, akárcsak a Firefox, importál: előzményeket, illetve a gyorsindítós oldalakat is.Opera 9.63

Az Opera régi név a böngészők listáján. Az 1994-es első verziótól persze sokat fejlődött ez a böngésző is. A többi programhoz képest villámgyorsan, azaz 2,7 másodperc alatt indult, melegen pedig 1,1 másodpercre csökkent ez az idő. Akárcsak a Chrome-nak, az Operának is van kedvenc lapos indítója (bár a sorrend fordított kéne legyen, ezt a trükköt ugyanis a Chrome tanulta el az Operától). Az Opera ezen kívül is jól teljesít: a legtöbb acid protokollt, html standardot, CSS szelekciót és képformátumot ez a szoftver támogatja. Ha rangsorolni akarnánk a böngészőket, az Opera kerülne az első helyre.

Az Opera amúgy jó védelmet is biztosít: antiphising motorjának köszönhetően elég nehéz begyűjteni róla a hitelkártyánkra (vagy más, személyünkre) vonatkozó információt. Ebben segít a Netcraft, Haute Secure és Phsistank netbiztonsági cégekkel folytatott együttműködés.

Bővítményeket is lehet szép számban csatolni hozzá, tud kezelni e-mail postaládákat és torrent fájlokat is. Az Operának tehát nem csak a színe, ami a Svájci Bicskára emlékeztet.


Internet Explorer 7

A böngészőpiac Ceauşescuja, Mussolinije, Maoja az Internet Explorer. Dominanciáját lényegében nem lehet megingatni. A felhasználók 75%-a gyúrja az Explorert, ami lassacskán megtanulta az alapleckéket: tud már füleket nyitni, jelszavakat megjegyezni, jelszavakat elfelejteni. És van benne RSS olvasó is, végre valahára.

Acid, html, css teszteken meglepő módon nem végzett utolsó helyen, de a középmezőnybe azért nem jutna be. Elviekben a Windows-zal érkező frissítések meg kéne oldják ezt a kérdést.

Az ActiveX futtatás arra lenne jó, hogy az Operához és a Firefoxhoz hasonlóan bővíteni is lehessen a böngészőt, azonban gyakorlatban innen származik a legtöbb biztonsági hibája is az IE7-nek. Szerencsére a Microsoft fejlesztői rájöttek, hogy nem ártana néha blokkolni az ActiveX tartalmat, és ezt mára már gyakorlatba is ültették.

Szép csendesen készül már a trónörökös, de az Internet Explorer 8 egyelőre csak béta verzióban érhető el. A megjelenítés támogatása azonban már a bétának is jobb, mint a hetesnek. Szerencsére már a redmondiak is beépítették a keresőfunkciót, így választhatunk, hogy Google vagy Microsoft keresőn akarunk megtalálni valamit.

A 7. IE nagy újítása abban áll, hogy a böngésző motorja már nem az operációs rendszerét használja, így a rendszerünk is nehezebben fertőződik meg. Most már csak a stop és az újratöltés gombokat szeretnénk viszontlátni – alapból.


Safari 3.2

Internet Explorer Apple módra. Röviden így lehetne jellemezni az almás böngészőt. Puritán szürke kezelőfelület, a legszükségesebbekkel ellátva. Tapasztalatlan letöltőnek rögtön a QuickTime videólejátszóval varrják a nyakába. Ebben a tesztben ez az első olyan böngésző, amelyikből nem készül magyar nyelvű verzió.

Apple hírek szerint a leggyorsabb böngésző a Safari. Az általunk végzett összehasonlítások ennek épp az ellenkezőjét mutatják, mert 7 másodperces indítási idővel, illetve 3,05 másodperces forró indítással nem nevezhető gyorsnak a Safari. A sebességelőny a javascriptek töltésekor érezhető – azonban ezzel még mindig nem győz meg.

Sajnos az Apple szoftok rossz szokását megtartotta a Safari is: kérdezés nélkül alapértelmezi magát, mindenhova betelepedik. A másik szokatlan dolog, hogy a böngészőn belüli füleken bal oldalon helyezték el az X funkciót, így kezdetben eléggé nehézkes a böngésző használata.

A gyorsindítóra helyezett linkekhez nem kapunk ikont. A program valahogy szokatlannak tűnik. Talán a betűk homályosítása (az eltérő élsimítás) miatt, talán az egyhangú szürke felület miatt, talán azért, mert a méreteket is picit másképp kezeli…

A Safari nem rossz böngésző, de nincs olyan funkciója, ami a minimális követelményeket felülmúlva magára irányítaná a figyelmet, és meggyőzne, hogy telepítsük. Azt már csak egészen halkan jegyezzük meg, hogy ezek után teljesen érthetetlen, hogy mitől foglal 62 megabyte helyet, hiszen a többiek 15-20 mega közt mozognak.


SeaMonkey 1.1.14

Ilyen állat márpedig nincs. Azazhogy van, csak őskövület – a SeaMonkey a régi Netscape Navigator utódja. A csomagban van egy IRC kliens, tudunk vele levelezni, sőt, ha nagyon gyötör a vágy, még a HTML szerkesztőt is igénybe vehetjük.

A program kissé instabil. Legalábbis a magyar kiszerelés. Az angol amúgy rendben volna, ha nem a Firefox 2 magját használná, és a beállításokat nem dugták volna el a fejlesztők. A Netscape féle felület igazság szerint még mindig szebb, mint a Safariban látott verzió, viszont hiányosságokban bővelkedik.

RSS olvasó egyáltalán nincs benne, és kimaradt a keresőablak is. Az utóbbi ugyan létezik, de nem a címsor mellett, hanem a Search gombbal hívható elő, a képernyő bal sarkát elfoglaló ablakba.

A tengerimajom könnyedén használja a Firefox 2-től örökölt pluginokat, már ha valaki nagyon ragaszkodik hozzájuk, azonban az oldalakat eléggé lustán tölti be, ráadásul a megjelenítésükben kemény korlátot szab az, hogy csak a régi Firefoxtól örökölt szabványokat tudja feldolgozni. Ha pechünk van, akkor a kívánt oldal újabb formátumú, ami azt eredményezi, hogy a SeaMonkey ablakán szétcsúszik a honlap. A tengeri böngésző hidegen 5 másodperc alatt indult, másodszorra azonban már 3 másodperccel csökkent az indítási idő.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki a felelős az egyre csak növekvő romániai 4. hullámért?

Az oltási kampány szervezői, mert nem győztek meg elég embert 91
Az oltásellenesek és a vírustagadók 1523
A szélsőséges hangadók, mint amilyen az AUR 67
A kormány, mert nem mert szígorúbb korlátozásokat bevezetni 196
A kormány, mert inkább egymással vitatkoztak 147
Klaus Johannis, mert nem tett semmit 55
Csakis a vírus 82
Milyen 4. hullám? 319

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS