HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19: 1 GMT +2, 2008. 5-.

Kiss Bence
EGY TELEFON MIND FÖLÖTT
Végre teszteltük az iPhone-t


Amikor az Apple többet akar. Romániában elvileg nem lehet kapni – mi viszont beszereztünk egyet.


HIRDETÉS
iPod – az mp3 lejátszó, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Letisztult formák, kristálytiszta és erős hang, borsos ár. Az Apple többet akart: 2007 júniusában számos új funkcióval megérkeztek az első iPhone-ok. Romániában elvileg nem lehet iPhone-t kapni – mi viszont beszereztünk egyet.

Raktunk neked rá magyart is – mondják kuncogva, mikor átvesszük a készüléket a Kopiernicus egyik kolozsvári üzletében. A telefonos srácok persze viccelnek – az iPhone nem tud magyarul. A boltban megtudjuk azt is, hogy az iPhone közel 500 eurós ára ellenére nem penészedik a boltban. Kultikus értékű ketyere: a hasonló árú készülékekkel szemben azonban nem a menőzőket, hanem a fiatalokat célozza az Apple féle telefon.

Persze egy dolog a márkanév és más maga a készülék. Mi a legkisebb, azaz 8 gigabyteos iPhone-t vettük kezelésbe. Az első dolog, ami az iPhone-nal kapcsolatosan szemet szúr, a mérete. Nadrágzsebben elég nehéz egy ekkora készüléket hordozni, táskában viszont meg nem ajánlatos. Súlyra is meglehetősen nehéz, lazán többet nyom, mint két telefon. Konkrétabban az iPhone méretei 115×61×11.6 mm-t tesznek ki, súlyban pedig megközelítőleg 135 grammot nyom.


Készülék

Amit a kezünkben fogunk, egy nagyobbacska fémház, amin összesen öt gomb található. Méretre egy soványított GPS-re emlékeztet az iPhone, és nem is vesz le a lábáról senkit, amíg be nem kapcsoljuk. A bekapcsolás után találjuk szembe magunk a felvillanó érintős képernyővel. A bekapcsolt iPhone-on a funkciók nagy részét az érintésérzékeny képernyőn végezzük. A fémház elvileg stabillá teszi az iPhone-t, azonban a leejtéseket nehezen bírja a készülék, ha nem a fém, hanem az érintőképernyős oldalon landol, így ajánlatos kesztyűs kézzel bánni a készülékkel. A WC-csészében alámerülő, harmadik emeleti zuhanást túlélő Nokiákkal szemben az iPhone kényes holmi.


Az Apple nem osztja bő kézzel az iPhone tartozékokat. Elsősorban fülhallgatót, dokkoló állomást és töltőt kapunk a készülék mellé. Az utóbbihoz egyébként átalakító is kell, ugyanis az Amerikából szürkén importált töltőket nem lehet a hazai dugaszokba beerőszakolni, ezért kapunk mellé egy rusnya villamoshálózati átalakítót is.


Mit tud az iPhone?

Az Apple jelentősen többet hajtott végre, mint az iPod és egy mobiltelefon kombinálása. A iPhone palmtop funkciókkal is bír: van benne WiFi antenna és fényképezőgép, ennél fogva meglehetősen sok dologgal birkózik meg.


Multitouch

A többpontos érintő kijelző abban különbözik a laptopokról is ismert egypontos érintésérzékelőtől, hogy több ujjal is használhatjuk egyszerre. Ha ujjainkkal összecsípő, vagy széthúzó mozdulatot végzünk, akkor a képernyőn látható ábrák csökkennek, vagy épp nőnek.
Ez az újdonság egyszerűnek tűnik, de az Apple elég sokat dolgozott a kifejlesztésén. Igazság szerint nem is ők fejlesztették ki, de a technológiát ennyire látványosan még nem alkalmazták ezeddig. A multitouch képernyő függőséget okoz…


Forgásérzékelő

Ez tulajdonképp megint egyszerű dolog, de roppant hasznos. Képzeljük csak el, hogy WiFi hálózatra csatlakozva olvassuk kedvenc blogunk. Ha függőlegesen tartjuk a telefont, nem fogjuk a sor végét látni, azonban oldalra fordítva ennél sokkal többet látunk. A iPhone érzékeli az elmozdulást, és oldalra fordítja a honlap tartalmát. Ezt a funkciót képnézegetés közben is fogjuk értékelni, sőt fényképezés alatt is nagy hasznát lelhetjük.


Fényképezőgép

Két megapixeles kamerán ilyen képet mindeddig nem láttunk. A színek melegek, a piros tónus feltűnően jól érvényesül. Kevés napfénnyel is kitűnő képeket kapunk, amelyek probléma nélkül nyomtathatók. Ha szőrszálhasogatásba kezdünk, talán a vaku hiányát említenénk meg e téren, azonban ebben az esetben ez sem igazi probléma.


YouTube

Az Apple ügyes szerződést kötött a YouTube tulajdonosával, a Google-lel. Hogy mennyire kifizetődő az iPhone és a YouTube párosítása, azt csak sejtjük, azonban a világ elsőszámú mp3 lejátszójával kombinált leglátogatottabb videómegosztó jó eredményeket produkál. Ha kifogyunk a hallgatnivalóból, még kereshetünk új anyagot az interneten, amit ráadásul még nézni is tudunk. Az iPhone gyorsindítóján külön gombot találunk a YouTube-hoz. A készülék megjegyzi azt is, hogy milyen klipeket bámultunk meg utoljára, tehát újraindítás esetén sem kell a betűk bepötyögésével bíbelődnünk.


Google Maps

A Google szerződés a Maps szolgáltatásra is vonatkozik. Romániával persze a dolgok nem állnak túlzottan fényesen, ugyanis az általunk tesztelt iPhone nem ismerte mindig helyesen fel a helyzetet, azonban a Google-t ismerve ez nem lesz sokáig probléma. A Maps funkció segítségével az iPhone GPS-ként is fungál, bár egy Tom-Tom azért jelentősen jobb navigációs képességekkel bír. Az iPhone interneten keresztül intézi a helyzetlokalizálást, ami néha problémát jelenthet, mivel a WAP-os internete lassú, az EDGE meg kissé borsos árú.

A Google Maps akkor viszont határozottan jó, ha WiFi közelben vagyunk és egy közeli célpontot keresünk.


Időjós telefon

Clausenburgo – ez jelöli az Apple szerint Kolozsvárt. Hogy miért nem a Cluj-Napoca név jelenik meg az időjárásnál, azt nem tudni, de az iPhone barométer szépen működik. Kedvünk szerint több várost is beállíthatunk – ami szintén hasznos néha. Az időjáráselőzetes természetesen interneten keresztül érkezik, így újra kábelnélküli internetre kell vadásszunk.


iPod

Apple termékről lévén szó, az iPod is megjelenik a funkciók közt. Tudunk zenét és videóanyagot is követni a lejátszón. Az mp3 lejátszó funkció versenybe szállhat bármelyik iPoddal. A hang minőségére, erejére ebben az esetben sem lehet kifogás, ha csutkáig feltekerjük, a zene még egy légkalapács zaját is elnyomja. (Ezt egyébként ki is próbáltuk.)

A zenelejátszó funkció pazar: ha az mp3 fájl tartalmaz képet, akkor az album borítója is megjelenik a képernyőn, így mikor a zenék közt turkálunk, olyan érzésünk támad, mintha egy lemezbolt polcain keresgélnénk. A hatás nagyban hasonlít a Windows Vista ablakváltó funkciójához. Az Apple itt kitűnő munkát végzett: egy érintésre az albumborító elfordul, és mintha csak a hátlapját néznénk, megjelenik a számokat tartalmazó lista.


A hangszínekkel is szórakozhatunk, bár a gyári beállítás tökéletesen szól. Az iPodról ismert fülhallgatóval érkezik az iPhone is, azzal a különbséggel, hogy ezen a verzión a headset funkcióhoz szükséges mikrofon is megtalálható.

A zenelejátszás örömei után elég savanyúnak tűnt a videó lejátszás ellehetetlenítése. .mov és egyéb QuickTime-ra jellemző kiterjesztésekben minden szépen működik, de itt véget is ér a támogatott formátumok listája.


Safari

A Safarit a Mac felhasználók már ismerik. Az Apple internetes böngészője az iPhone-on is megtalálható. A többpontos érintős kijelzővel nagy élmény az internetes böngészés. Az oldalak ugyan kis formátumban jönnek be, de ha elfordítjuk a képernyőt és nagyítunk, az eredmény mindjárt jelentősen javul. A PDA-k által nyújtott navigációs élmény sem rossz, de az iPhone messze elöl jár e téren. A telefonon le, fel, jobbra és balra görgetni is könnyű –minden attól függ, hogy merre mozdítjuk az ujjunkat. Ha az SMS pötöygéssel boldogulunk már, az internetezés sem lesz nehéz.


E-mail

Természetesen levelezni is lehet iPhone-on. A készülék letölti a postaládánk tartalmát, ha úgy akarjuk, ha nem, akkor csak a webes felületen dolgozhatunk. A csatolt fájlok letöltése érdekes, és kezdetben komplikáltnak látszik, de szolgáltatótól függően nem lehetetlen.

A Gmail és a Yahoo Mail is támogatottságnak örvend iPhone OS alatt, de a GMX, freemail.hu és más szolgáltatók sem jelentetnek problémát.


Telefon

Igen: az iPhone tud telefonálni is. Igaz, elég nehezen jöttünk rá, hogy a SIM kártyát a készülék felső részéből kipattanó rekeszbe kell behelyezni, de a végén sikerült. Telefonnak sem utolsó az Apple cucc, de ez tényleg mellékes. Bár a fülhallgató-mikrofon szetten még elférne egy felvevő/letevő gomb…

Az Apple készített telefonmentes iPhone-t is, ezt iPod touch-ra keresztelték. A telefon funkciót leszámítva mindent tud, amit a kommunikatív nagytestvére, azonban méretére kisebb.


Az iPhone készenléti ideje 250 óra, beszélgetni pedig elviekben nyolc órát lehet vele. Ha csak zenehallgatásra használjuk, akkor pedig 24 órára elég az aksi ereje, internetezni hat órát lehet vele, míg a videózás alatt ez az idő a gyártó véleménye szerint hét órára tehető.


Ami nem jó

A készülék firmware-ére nem panaszkodhatunk, ugyanis a legújabb verzió fut rajta. Ez egyébként az Apple OS X és a Leopard operációs rendszereinek a keveréke, persze alaposan lebutítva. Az operációs rendszer határát súroló firmware megy, mint az álom, ám annál több bajt okozott az iTunes. Azt már tényként kezeltük, hogy az iTunes borzasztóan nehézkés szoftver, pláne a Windows logika után, de az iPhone-nal még nehezebben viselkedik.

A szinkronizálási ideje elég hosszú, a standard USB-n futó másolás idejét mindenképp meghaladja. A Microsoft termékekkel jobban működik a szinkronizálás, mint a freeware termékekkel. Az iTunes ugyan hozzáfér az internethez, ismeri az mp3 formátumot, de on-line rádiót nem tud kezelni. A vide lejátszás is ugyanolyan macerás dolog, mint a többi Apple lejátszó esetében: a Quick Time formátumokat probléma nélkül játssza le a telefon, de a DivX, illetve Xvid, netán Matroska (azaz enyhén tömörített HD) tartalom meghaladja a képességeit.

SMS-t írni iPhone-ról nem számít nagy örömnek. Akik könnyen ütik le a billentyűket ujjheggyel, az iPhone üzengető részével is boldogulnak majd, a többiek viszont átkozódni fognak, mivel a két billentyű közti korrekt távolság eltalálása nem egyszerű feladat. A T9 funkció kikapcsolása minden bizonnyal lehetséges, de a huncut almás mérnökök gondoskodtak róla, hogy az iPhone tulajdonos egyhamar ne fedezze fel. A T9 esküdt ellenségei amúgy sem örvendenek ennek a dolognak, de a helyzetet tovább rontja, hogy az alapszótár angol és nem magyar. Összegezve a fentieket az Apple telefon alapos magyarításra szorul.


Egyebek

A klasszikus mobillal ellentétben az iPhone bővíthető. Számos alkalmazást találunk weben, amelyekkel megokosíthatjuk a készüléket. Ezek fele legális, némelyiket maga az Apple készíti, mások pedig házi készítésűek. Találtunk Adobe Readert iPhone-ra, sőt olyan alkalmazást is, melynek segítségével netrádiót is lehet hallgatni – bár ez egy kicsit lelassítja a készüléket. Az iPod Touch és az iPhone kultusz következtében szinte minden általunk óhajtott funkcióra találunk egy programot, bár némelyik a firmware-operációs rendszer frissítés alatt használhatatlanná válik.

Amit érdemes az iPhone-ról tudni, hogy külön szoft kell ahhoz is, hogy a SIM kártya tartalmát átmásolhassuk a telefonkönyvbe. A dolog egyébként kerülőúton is megoldható, ugyanis van olyan program, melynek segítségével egy másik telefonról exportált telefonkönyvet átalakíthatunk .rtf, illetve .doc kiterjesztésből iPhone telefonkönyvvé.


Crash teszt

A teszt teljes ideje alatt attól féltünk, hogy leejtjük. A biztonság kedvéért nem próbáltuk ki, hogy mennyire bírja a durvulást a telefon, de az alábbi filmecske elég jól bizonyítja, hogy a zsebben hordás és a leejtés nem teszi tönkre a méregdrága ketyerét. Ennyit még az amúgy golyóálló 3310-es Nokia se bírna ki…Megvegyük?

A készülék ára szerencsére megválaszolja a kérdést helyettünk. Az iPhone-ra is igaz, ami a többi Apple esetében is megmutatkozik: nem a készülék adottságait, hanem a márkát fizetjük meg – borsosan. Talán valamit javítana a helyzeten, ha az Orange, vagy a Vodafone elkezdenék árulni az almás telefont, de az ár akkor is szép summa lenne. Ennyi pénzért jobb készülék is van, de az nem ilyen menő.

2008 az iPhone számára is nagy év lesz, ugyanis elkészül a kettes számú, 3G kompatibilis iPhone. Feltételezésünk szerint az aktuális modell hiányosságait sokban pótolja majd az új készülék. A kérdés csak az, hogy az Apple milyen módon lát neki a készülék terjesztésének. Örvendenénk már egy teljesen legális, Apple garanciális javításra is jogosult iPhone-nak.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Készülsz szavazni a szeptember 27-i helyhatósági választásokon?

Sok múlik rajta, úgyhogy mindenképp szavazok 46
Eddig egy szavazást sem hagytam még ki 9
A megfelelő óvintézkedések betartásával ott leszek 5
Jobban örülnék egy elektronikus vagy levélszavazásnak 18
Még nem döntöttem el 7
Nem tudok elmenni szavazni 10

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS