HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 29: 1 GMT +2, 2008. 2-.

Kiss Bence
A HOLNAP TECHNIKÁJA: LÉTEZIK?
Star Trek technika otthonra – első rész


Golyóálló USB stick, járáshelyettesítő, rengeteg kábel nélküli termék - ezek lennének az idei technológia áttörések? Némelyik valóban elkészül, mások azonban csak tervek maradnak.


HIRDETÉS

2008 a kábelnélküli kütyük éve. Az undok porfogók helyét átveszi a rádióhullám, így nemcsak a kábelsalátát küszöböljük ki, hanem a falakat sem kell minduntalan átfúrni.

A szaklapok és internetes fórumok folyton a várható újdonságokról cikkeznek, sőt képeket is közölnek. Az alábbi tárgyak közül némelyik már lejött a gyártósorról, némelyik azonban ügyes photoshop munka, a kérdés csak az, hogy mi valós és mi az, ami az élénk rajongók fantáziájából pattant ki? A válasz az oldal alján található.


Corsair – Falsh survivor


A 21. század egészen jóra sikeredett. Nincsenek dinók és fránya meteorok, az eljegesedést a globális felmelegedés váltja le. Az irodákban tevékenykedő homo sapiens egyedeket leginkább az adatok elvesztése nyugtalanítja. Megoldást a memóriapiac legnagyobb játékosai közé sorolható Corsair kínál.

Az USB adathordozónk (magyarán stick) roppant biztonságos hely lett. Az oroszországi vidám és kísérletező kedvű informatikusegylet unalmában le is tesztelte a Flash Survivor képességeit: belesütötték egy Quatro stagionebe, utána pedig berakták a fagyasztóba (igaz ott csak -5 fok uralkodott, de a Moszkvai -25 fokot is jól bírta).

A stick azonban még mindig működött, úgyhogy újra bekerült a fagyasztóba, ezúttal egy pohár vízben. Mivel a jégcsákány sem tett benne kárt a társaság úgy döntött, hogy a vörös hadsereg garázsából kimustrált kamionnal is áthajtanak a kis adattárolón (bár 16 gigabyte-ra a "kis" talán mégsem a legmegfelelőbb jelző). A teherautó azért tett némi kárt a stickben: a fémcső vége kissé deformálódott, de az adatok sértetlenek voltak.

PSPhoneA Sony és az Ericcson közös telefonjai hamar pillanatok alatt elnyerték a közönség szimpátiáját, azonban az Apple iPhone által kiosztott ütéseket nem nagyon tudták eltenni.

Bár a Sony Ericsson W (azaz Walkman) kategóriás telefonjai majdnem olyan jól szólnak, mint az iPhone, a népszerűségük nem közelít az Apple üdvöskéjéhez. A japánok azonban nem hagyják magukat: az amerikai boksz horogütésekre karatéval válaszolnak.

Így készült el a PSPhone, ami a Sony PlayStation Portable játékkonzoljának és egy ügyesebb telefonnak a keveréke. A PSPhone kijelzője kisebb, mint a nagytestvér PSP LCD-je, azonban OLED technológiára épül, így sokkal kevesebb áramot fogyaszt.

A játékok irányításáról az eltolható billentyűzet gondoskodik. Ebben az a huncutság, hogy le és fel is mozgatható, akár a Nokia N95 esetében. A készülék mellékesen internet telefonnak is használható, ha vezeték nélküli hálózatot észlel probléma nélkül skypeolhatunk vele, mellékesen pedig, akárcsak a PSP, navigációs rendszerként is használható.


Cect Dual Sim

Az, hogy valakinek két telefonja van, nem megy ritkaság számba.

Azok, akik csak egy készülékkel járnak, szintén gondoltak már arra, hogy jó lenne egy másik szolgáltatóhoz is valami akciós kártya, csak hát annak külön készülék kell (arról nem is beszélve, hogy két nadrágzsebben hordott telefon után, egyes szakvélemények szerint, a spermák annyira lesznek képesek a megtermékenyítésre, mint a cukormentes kóla).

Hazánk szaporulatán és kényelmünkön a Kínában közkedvelt mobilgyártó, a Cect segít: több olyan készüléket is készítenek, ami két SIM kártyát fogad be. Ilyen próbálkozása, már a Nokiának is volt, de a finn gyártó gondoskodott arról, hogy a két kártyát egyszerre ne lehessen üzemeltetni.

A Cect lényegesen okosabb: a bekapcsolt telefon kijelzőjén két szolgáltató neve jelenik meg, a telefon két hálózathoz csatlakozik, mellékesen nem is drága. Bluetooth, megapixeles kamera természetesen van benne, a szépséghibája csak az, hogy angolon és kantoni dialektuson kívül nem tud más nyelven.


WiFi póló

Nem kell meglepődni, ha valaki az utcán hirtelen vetkőzni kezd és felvesz egy WiFi pólót. A WiFi póló nagyjából azt tudja, amit a Windows hálózatkeresője: ha kábelnélküli internet hálózatot talál, kijelzi.

A trikó meglehetősen precíz mérőműszer, ugyanis a jel erősségét is mutatja. Viseletét konkrétan megnehezíti az AAA ceruzaelem, ami a pólóra vasalt elektronikát működteti, de egy saját hotspot fogóért ennyi kényelmetlenség még belefér.

A póló egyébként alacsony hőfokon mosható, a vasalást azonban nem ajánlanánk, elvégre az öblítős, enyhén égett integrált áramkör szaga messze nem Chanel No. 5. Ezek után már csak azt a pólót várjuk, ami sétálás közben is képes letölteni a legújabb Lost részt.


Univerzális mobiltöltő

A mobiltelefonok előszeretettel akkor merülnek le, amikor nincs 1000 méteres környezetben töltőnk. A kollégáknak ugyan van, de az persze, hogy nem talál a mi készülékünkhöz. 2008-ra végre megjött a nagyobb mobilgyártók esze.

Az elképzelés az lenne, hogy a töltőket egyforma dugasszal látják el, így a Nokia, Motorola, Sony Ericcson és Samsung töltőket nyugodtan csereberélhetnénk. A telefonok akkujába épített csippeket továbbfejlesztenék, így a telep volna az, ami töltő transzformátorának megmondja, hogy hány voltra van szüksége.

Az esetek többségében persze ez a szám nem tér el radikálisan, így a kivitelezés sokkal könnyebb lenne, mint amilyennek első látásra tűnik. Ezek után tényleg érdemes lenne beszerezni egy olyan töltőt, ami nemcsak univerzális, hanem vész esetén saját akkumulátorból töltené fel elfáradt készülékünket.

Remélhetőleg a gyártók a Nokia-szerű formában állapodnak meg, ugyanis eddig ez bizonyult a legjobban működő megoldásnak.


Toyota járáshelyettesítő

Igen, járáshelyettesítőt ír. A minimális testmozgás ezek szerint már nem valami trendi, tehát tenni kell sürgősen ellene. A megoldás meglepően Japánból érkezik. A képen látható jármű nem tolókocsi, hanem háromkerekű.

A klasszikus, gyerekeknek szánt triciklivel szemben a Toyota alternatíváján a kerekek fordítva helyezkednek el. Ha rövid távon akarjuk használni ez a zsírpárnakímélő szerkezetet, akkor felegyenesedik a közlekedési eszköz, azonban ha messzebb megyünk, akkor a harmadik kerék hátrább csúszik, és ülő pozícióban utazhatunk.

A Toyota gondoskodik róla, hogy nehogy elégessünk egy kalóriát is abból, amit a munkahelyünkön hörcsögmódra betermelt csokiból felszedtünk, így a sovány emberek is fellélegezhetnek, sőt a konditeremből hazafelé a többiek sem múlnak ki végkimerültségben.

Sajnos ezzel a közlekedési eszközzel nem tudunk cikázni a nagyvárosi forgalomban, a maximális sebessége ugyanis nem haladja meg a vasárnapi séták átlagát.


Asus Wifi-Tojás

Ez az eszköz külsőre tökéletesen hasonlít egy tojásra. A falusi kendermagos egészséges tojássárgáját ennek ellenére fölöslegesen keresnénk a belsejében, mert a WiFi tojás magja tulajdonképpen egy nagy hatósugarú antenna.

A WiFi tojás formájának köszönhetően összegyűjti, majd felerősíti a környéken található internetkapcsolatokat. Az Asus állítása szerint az ötlet a szatellit antennák működéséből jött, ahol is a tányérantenna középpontja felé vetíti a műholdtól kapott jelet, így az akár több százszorosára is felerősödhet.

Az Asus tojás azoknál tesz majd jó szolgálatot, akik sajnálják a pénzt a saját netkapcsolatra, így akár a kilométeres távon belül lakó szomszédok internetjét is szipolyoznák. A tojást USB-n keresztül csatlakoztathatjuk számítógépünkhöz, laptopunkhoz.


Pánik gomb

Lefagyott a gép? Halvány gőzünk sincs arról, hogy mit miért csinál? Nem segít sem az Esc, sem a Ctrl+Alt+Del kombináció? Pánikhelyzet. Ilyenkor kell a kis piros gombot megnyomni, amit a gyártók valahogy elfelejtettek a gépről.

A pánik gomb alapjában véve fölösleges, mert nem oldja meg a problémánkat, viszont vidáman nyomkodhatjuk akkor, amikor legszívesebben az ablakon keresztül dobnánk ki a gépet.

Felmerült bennünk a kérés, hogy a számítógép házára miért nem gyártanak hasonló, lábbal kezelhető gombot, sőt azon is elgondolkoztunk, hogy a laptop tulajdonosok vajon hová szereljék a Panic billentyűt – tehát a fölösleges fejlesztések szakosztály az idén sem fog unatkozni. A pánik gombra létezik alternatíva is: ez lenne a Fuck it! gomb.


WiFi fényképkeret

Minek a rengeteg megapixel, ha a fényképek a számítógépen, vagy éppen valamire kiírva porosodik. A megoldás kézenfekvő: kell egy miniatűr LCD, egy kisebb tároló, az egész egy képkeretbe helyezve.

Külsőre egy gyengén dizájnolt fényképkeretre emlékeztet, azonban digitális fotóalbumként működik, ami komótosan ismételgeti a felmásolt képeket.
Ez volna tehát a konvencionális keret.

A WiFi keret kicsit okosabb, ugyanis a képeket anélkül tölthetjük fel, hogy elmozdítanánk a polcról (így nem kavarjuk fel a takarítás mellőzése következtében finoman rétegződött port).

A képernyő felbontása nem valami jó, a 800x600-as felbontás kissé fölöslegessé teszi a méregdrága fényképezőgép beszerzését, viszont távirányítót is kapunk a fényképkerethez, amin beállíthatjuk, hogy milyen irányban mozogjanak a képek, esetleg lapozgathatunk is az albumban, és piros gombot is találunk rajta, azaz ki tudjuk kapcsolni, ha az éjszaka közepén nem szeretnénk a villogó fényekre felébredni.


Íme a megfejtés:

Corsair Flash Survivor – a Terminatorhoz hasonlóan kemény USB stick, ami a fagytól a hőségig mindent elvisel igaz. Már nálunk is kapható.

A Sony Ericcson ötvözi a PSP-t a telefonkészülékkel.
: Ez sajnos a Stuff Magazine invenciója, bár a gyártó nem zárják ki egy ilyen készülék elkészítését.

Cect Dual Sim: A legnagyobb kínai gyártó komolyan vette az egyszerre két hálózaton működő telefon gondolatát, így már nálunk is több olyan készülék kapható, ami két SIM-nek ad otthont.

WiFi póló: első pillantásra mi is kamunak hittük, ám tévedtünk: a póló, ami felirat helyett a vezeték nélküli hálózat erősségét mutatja nagyon is létezik.

Univerzális mobiltöltő: A telefonálók álma sajnos egyelőre nem teljesül. Bár a nagyobb gyártók jelezték hajlandóságukat az univerzális töltő elkészítésére, egyelőre nem léptek még az ügy érdekében.

Toyota járáshelyettesítő: ez határeset. Prototípus létezik már, azonban nem tudni, hogy piacra dobják, vagy sem.

Asus WiFi tojás: az internetért sajnos ezután is fizetni kell. Az Asus WiFi antenna létezik ugyan, de nem tojás formájú, és a hatótávolsága sem haladja meg a száz métert.

Pánik gomb: A piros gomb létezik, és megrendelhető, de ettől még nem oldódnak meg informatikai problémáink. Oda már szakértő kell.

WiFi fényképkeret: Ez is létezik, annak ellenére, hogy egyelőre nem örvend különösebb népszerűségnek – igaz ez részben a borsos ár hibája.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Készülsz szavazni a szeptember 27-i helyhatósági választásokon?

Sok múlik rajta, úgyhogy mindenképp szavazok 42
Eddig egy szavazást sem hagytam még ki 8
A megfelelő óvintézkedések betartásával ott leszek 5
Jobban örülnék egy elektronikus vagy levélszavazásnak 17
Még nem döntöttem el 7
Nem tudok elmenni szavazni 10

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS