HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 03: 1 GMT +2, 2007. 2-.

Kiss Bence
FERRARI KÉNE, VAGY ELÉG EGY LOGAN?
Létfontosságú tippek számítógép-vásárláshoz


Néhány nagyobb üzletlánc hiper- és megaakciókkal próbál eladni kész számítógép-konfigurációkat agyastól, webkamerástól, LCD monitorostól, nyomtatóstól. Érdemes ilyesmit vásárolni? És az árak? Lecsekkoltuk!


HIRDETÉS


December statisztikailag az a hónap, amikor a legtöbb számítógépet adják el. Ezt tudják az összes informatikai boltban, nagykereskedésében, sőt a nagy áruházláncok marketingosztályán is. Az olcsóbbnál olcsóbb akcióktól hangos a média, a postaládánkba pedig nem férnek be a karácsonyi üdvözlőlapok a reklámanyagoktól. Ha most akarnánk számítógépet venni, mindenképp érdemes résen lennünk.


Következik néhány tipp a gépvásárhoz.

Az első és talán legfontosabb tanács, hogy nem szabad zsákbamacskát venni. Nyomtatott reklámokon lehet sokszor felfedezni ilyen típusú rendszereket, mint: Computer Best Price, HDD 160 gb, 1 gigabyte ram, ATI/NVIDIA videókártya, LCD monitor, hangfalak, egér és billentyűzet…

Az infószaki ebből tudja, hogy olyan géppel van dolga, aminek eléggé elfogadható a tárkapacitása, talán a Windows Vista is eldöcög rajta és... És semmi több. Milyen alaplap, milyen specifikációval ellátott videokártya, milyen sebességen működik a ram memória, milyen képet nyújt a monitor? Ezt csak a 2000 lej körüli summa kiperkálása után derül ki – otthon.Láttunk arra is példát, hogy az így vásárolt rendszeren vidáman futott minden, amit a gazdája szeretett volna, de láttunk olyan alaplapot is, amelyiket a jelek szerint részeg dokkmunkások cineztek össze egy tájfun közepén, lévén, hogy minden kondenzátor, ellenállás, miegyéb össze-vissza állt rajta. A számítógép gazdája egyszerűen lecserélte a gépet, mert megunta, hogy kéthetente szervizbe kell cipelnie.

Mivel a kereskedők előszeretettel tukmálnak ránk mindenfélét, amire semmi szükségünk, jobb, ha tudjuk előre, hogy mire is szeretnénk intenzívebben használni a későbbiekben gépünket. Internetezni, e-mailezni csupán? Multimédia-alkalmazások futtatására? Netán intenzív játszásra? Mindegyikhez más konfiguráció kell, mert egy erősebb gépen lehet ugyan internetezgetni, de egy irodai PC-n a vadiúj játékok nem fognak futni.IRODAI GÉP

Irodában természetesen nincs sok elvárásunk: fusson rajta a net, lehessen rajta szoliterezni (pasziánszozni), mailt küldeni és ne tegye tönkre a szemünket. Ehhez gyakorlatilag bármilyen gép jó, aminek van legalább 512 MB ram memóriája. Ha lehet, nézzünk utána, hogy floppyegysége, DVD írója és a számítógépház elejére beépített, könnyen elérhető USB portja is legyen, mert dokumentumokat kell majd tonnaszámra menedzselnünk vele.

DVD írók
ból LG-t, Asus-t, Plextor-t és Philipset ajánlanánk. Ha van rá lehetőség, külön videokártyát is szerezzünk a géphez, mert az 512 ram épp, hogy elég az irodai alkalmazások futtatására, és ha ebből az alaplapra integrált videomodul is levesz egy adagot, nagyon lelassul a PC. Ha Windows Vista van a gépen, akkor


a kötelező memóriamennyiség

egy gigára ugrik – bár az irodai gépekhez használt Celeron, illetve Sempron processzorok is meg fognak rendesen dolgozni. (A Microsoft szerint 512 ram elég a Vista futtatására, csakhogy mi mást is szeretnénk az operációs rendszeren kívül futtatni a gépen.)

A Vista esetében a videokártya tényleg fontos, elég, ha egy Nvidia Geforce 2600-as chipsetre, vagy egy ATI X1050-es chipkészletre bízzuk magunkat. Itt gyakorlatilag bármelyik gyártó megfelel, elvégre 90 lej körüli összegeknél tényleg nincs miért finnyáskodjunk.

Az irodai gépnek kulcsfontosságú része a monitor, lévén, hogy elég közelről fogjuk bámulni, alkalmasint több ideig, mint egy megveszekedett filmguru. Olcsó és... olcsó – ez lenne a mottónk.

A képernyő mérete szerencsésebb esetben jó, ha meghaladja a 17 hüvelykes átlót, de ami a lényeg, hogy a klasszikus, katódsugárcsöves termék valamelyik sarkán ott virítson a TCO ’03 matrica.

A TCO standardjelölést csak az a gyártó ragaszthatja a termékére, amelynek a 2003-ban elfogadott értékeknek megfelel a monitora – vagyis nyolc óra munka után még el tudjuk olvasni a buszok számát, tehát a képernyő lehetőleg nem károsítja a szemünket. Irodai környezetbe kis helyigénye és nagyon alacsony sugárzási szintje miatt az olcsóbb LCD monitorok is keresettek.

Ársaccolásunk 1700 lejtől kezdődik (mintegy 480 euró) – ebben a keretben természetesen egy olcsóbb nyomtató is bennefoglaltatik.

MULTIMÉDIA

Előzetes találgatásainak alapján a multimédiás gép valamelyest olcsóbb kellene legyen az elsősorban játékra szánt PC-nél. Ilyen konfigurációt egyébként nem találtunk semmilyen katalógusban: úgy tűnik, a rendszerintegrátorok inkább a gyengébb játékgépekre fókuszálnak.

Rengeteg filmet bámulunk, mozis élményt szeretnénk otthon? Lássuk, mire kell odafigyelnünk. A processzor lehet nyugodtan mainstream Intel, vagy AMD. Az AMD 400 lejtől kezdődően, az Intel inkább 600 lejtől kezdődően ajánlott: természetesen kétmagos Core2, vagy Athlon processzorokra gondolunk.

Alaplapnak a 300 lejtől kezdődő kategóriát ajánlanánk, Intelek esetében lehetőleg Intel chipset-tel szerelve, AMD-k esetében azonban szerencsésebb az Nvidia NForce chipkészletet választani. Itt már érdemes a gyártóra is figyelni: szerintünk az Asus, a Gigabyte, az Intel, az Abit és a DFI válhatnak be jól.

Videokártya. Mindenképp ajánlott egy DirectX 10-es generációhoz tartozó kártya beszerzése. Ebből a 400-600 lej közötti árkategóriát célozzuk meg. Mivel a DirectX 10 grafikai segítőmotor támogatottságnak csak a Vista örvend, ajánlatosabb az ATI felé kacsintgatni, mert a Vista alatt kissé recseg az Nvidia kártyák illesztőprogramja (drivere).

Multimédiás gépről lévén szó, a kimenetek is fontosak, ha van HDMI, kimenetünk annak hasznát vehetjük nemsokára (elvégre a nagyfelbontású – HD – televíziók ára máris sokat zuhant). Mivel nem szeretnénk, hogy egy szovjet kávéőrlőt idéző hűtő, azaz cooler zaja bekavarjon a filmélménynek, ügyeljünk arra, hogy


passzív hűtésű grafikai gyorsítót válasszunk.

Memória. Kissé bizonytalanok voltunk, hogy egy, vagy két gigabyte ram memóriát akarunk betömni a gépbe, így megnéztük, mit lépnek a rendszerintegrátorok. A DELL, illetve a HP jobb gépeiben bizony 2 giga ram erősíti a HD által nyújtott élményt. Szerintünk fontos, hogy milyen sebességen mozog a ram, hisz a rendszer sebességét jelentősen befolyásolja a memória sebessége. Szerintünk a 160 lej körül kezdődő PC 6400-as, azaz 800MHz-es ramból ajánlott beszerezni egy adagot a gépbe.

Hang. Az alaplapi hangkártyák sokat fejlődtek, de egy profi hangkártyával mégsem tudnak ringbe szállni. Ha a gépen nem M audio, vagy Creative hangchipünk van, akkor ajánlatos beszerezni egy Audigy X-Fi-t, vagy az Asus féle Sonart. A hangcucc nem olcsó mulatság, mert a Sonar kb. 600 lejbe, az X-Fi kb. 400 kerül – viszont mindkettő csúcsminőségű hangzást nyújt.

A lényeg, hogy legyen optikai kimenete a kártyának, mert a jó minőségű hangrendszerekre így csatlakoztathatjuk őket (a szimpla jack dugaszos élmény sem rossz, de távolról sem képes ugyanazt a minőséget nyújtani).

Ház. A multimédia rendszer csendes. Ez részint a ház érdeme. Mi a Chieftec, illetve az Antec házakra esküszünk, de az Akasa, illetve az Asus házait sem utasítanánk el. A lényeg, hogy a mozgásban levő alkatrészek (pl. merevlemez) úgy legyenek rögzítve, hogy a ház és az alkatrész között legyen valamiféle rezgéselnyelő anyag (ami rendszerint egy szilikonból készült gyűrű). A hangsúly persze a tápon van, hisz a gép transzformátorát rendszerint egy jókora és zajos ventillátor hűti. Ez újra 300 és 600 lej körül kóstál.

DVD. Ez csak akkor lesz drága, ha az új DVD standardokat, a HDDVD-t és a BluRay-t szeretnénk máris beszerezni. Ebben az esetben biza kénytelenek leszünk 1500 lejt kipengetni, míg a mezei DVD lejátszót csupán 100, 150 lejért hazavihetjük.


Ha minden megvan,

már csak egy monitor kell, természetesen LCD, lehetőleg 22 hüvelykes, ami lehet LG, Samsung, Benq illetve a hazai gyártó, a Horizon terméke is. A Horizon körülbelül 1000 lejbe kerül, azonban van annyira megfelelő, mint az LG-k, sőt...

Tv. A multimédia PC-n van tévétuner is. Ebben az esetben a Leadtek termékeit ajánljuk, bár a Pinnacle, Terratec és a Hercules is készített néhány jó tv kártyát. Ez olyan 150-200 lej körül mozog.

Összegezve az itt felsoroltakat, a multimédia gép 3500 lej körül kezdődik (euróban számolva szinte egy ezres az ár) – ami nem tartalmazza a 7.1-es hangrendszert, a mindenféle távirányító(ka)t.

GAMING PC

A számítógépes boltokban ilyen címszó alatt árusítják a crème de la crème PC-ket, amelyek mi jobbára csak erőműnek becézgetünk. Mit is építenek egy erőműbe?

Processzort csak a legjavából – a legerősebb processzorokat pillanatnyilag az Intel gyártja. A Core 2 Quad processzorok kb. 900 lejes árral startolnak, de van 1800 lejes változatuk is.

Alaplapnak ajánlatos valami stabilabb modellt beszerezni: a Gigabyte ebben az esetben 800 lej körül mozog, az Asus csúcsmodelljei azonban meghaladják a 2000-res szintet is. A pofátlan 2000 lejes ár kis veszteségű kondenzátorokat, folyadékos hűtésre alapozott, úgynevezett heatpipe technológiás hűtést és két videokártya slotot tartalmaz. Az alaplapon van RAID csatlakozó, több hálózati adapter és vezeték nélküli hálózathoz is csatlakozhatunk vele.

Videokártya. Véleményünk szerint ez a legdrágább része a rendszernek, ugyanis két darab kell belőle a valamire való gaming pc-be. A 3300 lejes videokártyát kevesen engedhetik meg maguknak – pláne két példányban –, pedig a Geforce 8800 ultra chipsetes kártyák, 768 megabájt videó-memóriával nagyjából ennyibe kerülnek.


Véleményünk szerint elég egy kártya, ha az jó:

mi egy Daytona gyártású Ati HD 2900 XT grafikai gyorsítóval vidáman elboldogultunk Need For Speed Pro Streetben és a rendszerigényességéről híres F.E.A.R. -ben is. Az ár 1200 lej körül mozog.

Memória. Az erőforrásokat merőkanállal zabáló játékoknak csillapíthatatlan az étvágya: 4 gigabyte 1066 MHZ-N kommunikáló, azaz PC 8500-as ram 1000 lejbe kerül. Ezek a lapkák a jobb hőleadás érdekében fémmel borítottak.

Ház. Ha már a hőleadásnál tartunk, akkor a legnagyobb szerepet a ház kapja. A nagyteljesítményű processzor, az izzadásig kihasznált grafikus kártya, a forró ram nem túl jó társaság így együtt. Nem árt, ha a dobozban több, nagy átmérőjű ventillátor is van, így az alkatrészek túlhevülése sem okoz majd fejfájást. Ebben az esetben Thermaltake házakra gondolunk leginkább, bár az Antec sem hagy cserben. Ezek ára táp nélkül 200-300 lej.

Táp. A masszív grafikai teljesítmény energiát is igényel: lehet, hogy a merevlemezek áramellátását biztosító molex csatlakozóra is szükségünk lesz, hogy a grafikus kártya működhessen. A táp legalább 500W teljesítményt kéne nyújtson, bár egy igényesebb rendszernél ez is kevés lehet. Vannak 700-as, illetve 1000-es tápok is,


ha netán erre szorulunk.

Szerencsés esetben a kábeleket mi kell bedugosgassuk a tápba, így csak annyi kábelt használunk, amennyi kell, ami a gép hűtésénél kifizetődő. Egy jobb táp 150-200 lej körül kezdődik.

Hogyha a fentebb felsorolt alkatrészek közül a legolcsóbbakat, illetve a legdrágább változatokat célozzuk be, meglehetősen szép summát kapunk: az árcédulán 4300-8600 lej fog szerepelni (1220-2450 euró) – ez azért borsos.


Az előregyártott, készen kapható rendszereket forgalmazó üzletekben ilyesmivel garantáltan nem találkozunk. A kész konfigurációk valahol az irodai és a gaming pc kategória közt képeznek középarányost – ideális esetben. Egy két giga ram memóriával, jobbacska Asus alaplappal és márkásabb videokártyával ellátott rendszerrel nem lesz sok problémánk.

Ha tehetjük, nézzünk utána interneten, hogy az adott alkatrészekről mit mondanak a hozzáértő fórumok, hisz a kommenteket író felhasználók már a saját bőrükön tapasztalták ki, hogy mit is tud az adott alkatrész. Vásárlásnál tartózkodjunk az olcsó holmitól – ezek ugyanis gyakorta silány minőségűek.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

10. lori
2009 október 3 00:27 Replikázok

mi az a lej????

9. elodke
2009 augusztus 3 13:11 Replikázok

Az operacios rendszerrol szo alig esett s foleg a MS termekekrol csakis, hisz ezek fugvenyeben is valaszthato a PC, foleg ha tudjuk, hogy mit szeretnenk. MS rendszerekhez a soft-ok 90% dijkoteles, viszont a szabad softwarekhez (OSS) nem igazan: pl Kata www.ubuntusstudio.com !!!
Itt megtalalhato szinte az osszes (web)designer soft ingyen s bermentve egy komoly operacios rendszerrel.

8. kata
2007 december 7 13:04 Replikázok

kosz a cikket, nalam epp aktualis tema a szamitogep-vasarlas! :) Tudnal nekem ajanlani egy optimalis konfiguraciot designereknek? olyasmi kene, ami megbirja, ha egyszerre fut rajta 3-4 program (pl. Photoshop, Flash, Indesign, Dreamweaver) plussz a kotelezo Winamp, bongeszok, stb.; es megfelelo monitort hozza. es ha egy 'optimalis' arat is tudnal saccolni ezekre, nagyon halas lennek! :) koszi!

7. dotpitch
2007 december 4 17:20 Replikázok

22-es Horizon tft 775 lejért kapható az Intendnél. És TCO 03-as.

6. bence
2007 december 4 16:01 Replikázok

Húha Áron, mi nem találtunk 1000 alatt, legalábbis TCO 03-at. Horizon Román gyártó, azoké, akik a Miryát (vagy Myria?) nyomatják :)
De veri az LG-t az ziher...

5. Marton
2007 december 4 12:40 Replikázok

Lehetne egy hasonlo cikket csak Laptopokra alakitani?

4. Aron
2007 december 4 03:01 Replikázok

22 colos Horizon monitor, egyebkent kinai, nem hazai, most 5 honapja volt 740 lej, nem 1000, azota gondolom kevesebb. kituno es hatalmas, szivbol ajanlom, azota is csak bambulunk bele a filmekbe...

3. dotpitch
2007 december 3 20:51 Replikázok

Ja még valami. Tvtunerből standalone, tvbox-típusú cuccot vennék, mert akkor PC-bekapcs nélkül is használható tévéként a képernyő.

2. dotpitch
2007 december 3 20:49 Replikázok

Nem feltétlenül jó ötlet multimédia-PC-hez tft-képernyőt venni. Legalábbis egyelőre. Igen, kis helyet foglal, de a tft még nem tudja azt, amit egy hagyományos crt, főleg multimédia területén. Gondok vannak a színátmenetekkel, a láthatósági szögekkel is. Lehet viszont venni egy használt 22-es vagy 24-es csúcs crt-t (pl. Iiyamát, Eizót, Sonyt), elég olcsón.

Megéri viszont office-célra venni egy jobbacska tft-t, egy 19-es bőven sok.

1. Hernyo
2007 december 3 15:02 Replikázok

Irodai gepek eseteben a hasznalt markas cuccok meglepoen jol teljesitenek. Szamos boltban lehet kapni hasznalt Dell, IBM, stb markaju, alacsonyabb teljesitmenyu gepeket, nagyon jo aron. A hazai szedett-vedett "markas" darabkakbol osszetakolt cuccoknal sokkal stabilabbak, ritkabban romlanak el, ritkabban fagynak le. Becsszora.
SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 35
Rohanunk egy újabb karantén felé. 48
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 619
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 52
Egyértelmű: több teszt, több eset. 76
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 78
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 384
Nem hiszek a járványban. 118
Nem hiszek a vírusban. 20
Fogalmam sincs. 17

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS