HIRDETÉS

Kiss Bence
SMS ÉS MIEGYMÁS
Milyenek a hazai mobilszolgáltatók a neten?


Milyen szolgáltatásokat nyújt egy mobilcég a neten? Ha ügyintézésre elvileg elég az internet, lép valamit a szolgáltató? Kapunk-e SMS küldőt, e-mail címet, internetes boltot? Utánanéztünk!


HIRDETÉS


Ha interneten lehet vásárolgatni, számlát fizetni, üzengetni, akkor 2007-ben egy mobilos szolgáltatótól elvárjuk, hogy a dugig tömött hivatalos képviselet mellé biztosítson alternatívát interneten. Az elvárásunk tehát reális, hiszen nem csak, hogy meg lehet valósítani, hanem jó néhány országban már működik is hasonló szolgáltatás.


Mit értünk az ideális mobiloldal alatt?

A válasz sok tételt tartalmaz. Először is hozzáférést szeretnénk azokhoz az előfizetésünkkel kapcsolatos opciókhoz, amelyeket alkalom adtán ingyenesen vagy fizetés ellenében módosíthatunk személyesen is a telefonszolgáltató képviseleténél. Ha netán az 1 eurós szerződésből 2 eurós szerződést szeretnénk faragni, lehetőleg ne kelljen elcocókázni a város másik végére.

Ha telefonálást nem is, de néhány más szolgáltatást szeretnénk internetes felületről elérni: elsősorban az SMS-re, illetve MMS-re gondolunk, elvégre épp ezeknek a szerkesztgetésével van a legtöbb macera. Billentyűzettel és egérrel mindez sokkal egyszerűbb kéne legyen.

Mivel a szolgáltatók amúgy is hajlamosak a szokásaink után érdeklődni, ráadásul ezt gyakran e-mailben is teszik, egy felhasználó@szolgáltató.ro típusú postafiók sem lehet nagy elvárás. Töltsék csak szépen a saját tárhelyüket a spamgyanús promóciós, akciós és különleges ajánlatokról szóló reklámanyaggal.

Ezen kívül szeretnénk a számlánkat is követni. Időnként amúgy is gyanús eredetű összegeket vélünk felfedezni rajta, így legalább látjuk, hogy honnan jön – és mindezt nem csak hónap végén.

A postpay (azaz bérletes, előfizetéses) kliensek fejét a szolgáltatók folyton a különböző néven futtatott hálapontokkal tömik. Az internetes felület ezeket is kövesse, sőt legyen rajta netbolt is, amiben a szolgáltató még nagyobb örömére el is költhetjük ezeket készülékre, számlára, vagy – miért is ne – a telefonra akasztható villogó vackokra.


Elvárásaink tehát vannak,

lássuk, mit tartogat számunkra a Vodafone, az Orange, a Zapp és a Cosmote.

Biztató jelnek értelmeztük, hogy mind a négy mobilszolgáltatónak ügyes és relatíve esztétikus honlapja van. (Külön dicséretet érdemel a Zapp oldal, ami automatikusan alkalmazkodik a képernyőnk felbontásához.)

Az alábbiakban osztályozni fogjuk a mobilszolgáltatók honlapjait. Szerződési opciók módosítása 1 pontot, az SMS-MMS opciók 2 pontot, az e-mail funkció 1 pontot, a számla követése 1 pontot, illetve az internetes bolt még 1 pontot ér. Az internetes kezelőfelület kezelhetősége 2 pont, így az ideális oldal összesen 8 pontot szerezhet.

A tesztelés előtt szép lassan regisztráltuk magunkat a különböző szolgáltatók honlapjain. Kiderült, hogy a telefonszám, a cím, a nem mellett még a személyi számunk, a számlára érkező adatok, illetve egy SMS-ben kézbesített információ is kell a felületek eléréséhez – ennyi erővel akár Fort Knoxba is bejutottunk volna. Kicsit aggódtunk, hogy reklám e-maileket fogunk kapni, de ez egyelőre nem történt meg.


Orange nektárt facsarunk

Mindenféle iratok összekotorászását beleértve tíz perc alatt regisztráltunk az Orange Webcare (www.orange.ro/webcare) oldalon. Jól átlátható, logikus site fogadott, ízlés szerint angol, vagy román kiszerelésben. A nyelvek közül hiányoltuk a magyar opciót, így a használhatóságra csak 1,5 pontot kapott az narancsos szolgáltató.

SMS, illetve MMS opciót nem találtunk, így pontot sem adhattunk érte. Mailcímet lehet regisztrálni, igaz kissé macerás, de azért nem lehetetlen: 1 pont.


A kedvenc számokat és mindenféle bérlethez tartozó opciót tudunk módosítani erről az oldalról, egyszerű ki és bepipálással – ráadásul ingyért. Még 1 pont. Internetes bolt van, sok készülékkel és egyéb, nem túl hasznos holmikkal, ezért jár 1 pont.

Részletes számlát is tudunk kérni, igaz csak visszamenőleg és nyomtatásban – ezért nem jár pont. Hasznos opció, hogy a számot le is tudjuk tiltani abban az esetben, ha netalán elvesztettük a telefonunkat.


Az oldal összességében jó benyomást tett ránk, de a tavalyi év legnyereségesebb cégei közé sorolt Orange gazdagíthatna az opciókon, pláne ami az e-mail regisztrációs folyamatot, illetve annak sebességét illeti.

Meglepetésünkre az Orangenál is van sms írási funkció, sőt tömegsms küldés is, csak külön kell regisztrálni – sebaj, a személyi szám ismételt beírása jó kis agytorna. Plusz 1 pont a narancsnak.

Értékelés: 5,5 pont


Cikk-cakk, Zipp-Zapp

A zappos regisztráció egyszerűbbnek tűnt az Orange-féle eljárásnál. Az eCare alatt sajnos nincs olyan opció, amellyel módosítani tudnánk az előfizetésünk részleteit azonnal, de kérést innen is lehet leadni. SMS-küldési opciót találunk, az MMS azonban nem szerepel a Zappnál.

Az eddigi két pont mellé harmadikat jelent az e-mail funkció, ami azonban eléggé satnya, a spamszűrő elavult és gyakorlatilag hasznavehetetlen.


Amit e-mailben nem tud a Zapp, azt tudja számlázási opciókban. Ha nem is valós idejű, de a honlapon elég gyorsan megjelenik, hogy mennyit beszéltünk és milyen irányban. A Zapp internetes boltja ugyan nem kínál túl sok opciót, de innen is lehet dolgokat rendelni, ami elég a következő ponthoz.

A kezelőfelület ügyes, bár egy kicsit belterjes: hotelektől, Voltaire-idézeteken át egészen a lottószámig mindent megtalálunk itt, maximum nincs rá semmi szükségünk. Ha kevesebb opciót tartalmazna, netalán magyarul is tudna, ideális lenne, így csak 1,5 pontot adunk rá.

A Zapp, bár nem a legnagyobb szolgáltató, igyekszik bepótolni a lemaradást különböző hasznos funkciók telepítésével. Nagyon értékeltük a multiSMS menüpontot, amely segítségével akár több számra is el lehet ugyanazt az üzenetet küldeni. Szilveszterkor mi is szeretnénk egy ilyent.

Értékelés: 6,5


Cosmote, irány a kozmosz!


Bár pár napunkba került, hogy beszerezzünk egy Cosmote bérletes telefont, meglehetősen csalódottak voltunk a régvolt Connex márka színeiben nyomuló mobilcég szolgáltatásai miatt. Ha az ember nem i-Mode előfizető, akkor a Cosmotenél veszett ügye van. A mi kölcsön-bérletünkhöz nem járt ilyen extra, így csak pislogni tudtunk.

Az i-Mode amúgy nem akkora cucc: gyakorlatilag egy kicsit feltuningolt wap kapcsolatot fed. A Cosmote ehhez a funkcióhoz kínál e-mail címet is, azonban hosszas böngészés után is csak arra a következtetésre jutottunk, hogy A: vagy nem érhető el a Cosmo-mail máshonnan, csak i-Moderól, vagy B: szánt szándékkal úgy eldugták ezt az opciót, hogy az oldaltérkép mélyreható böngészése után se lehessen megtalálni.


Körbenéztünk az oldalon, de sehol sem bukkantunk olyasmire, ami egy picikét is interaktív lenne. Az értékelésen töprengve úgy döntöttünk, hogy az i-Modeos mailre mégis adunk 1 pontot, kb. azzal az arckifejezéssel, amit egy kémiatanárnő vág, ha a csemete a felsorolható klórvegyületekből csak a folklórt ismeri…

Sebaj, ennél rosszabb már nem lehet, a Cosmote-é a jövő. Reméljük.

Értékelés: 1 pont


Ó Vodafone! – Óvódafóóóón???

A Vodafone oldal a regisztrációs procedúrát a Connextől örökölte (a cég a háttérben ugyanaz, csak a stratégiai befektető és a márkanév változott). A felület persze szép Vodafone-piros és hófehér, ahogy azt az ember el is várja. A myAccount könnyen kezelhető, bár egyesek szerint a régi, Connexes MyX jobb volt, pláne, hogy akkoriban lehetett napi három ingyenes SMSt küldeni – a Vodafone verzióról pedig egyáltalán nem lehet.


Mit talál a felhasználó a myAccount opció alatt? Nem sokat. Leginkább a számlába tudunk bekukkintani, meg külön cím alatt a régi, Connexes e-mailbe. Smst is lehet küldeni, már ha szerver elfogadja a jelszót – a mi régi felhasználónkat például nem akarta.


A Vodafone e-boltja gyakorlatilag nem létezik, azaz internetről nem tudunk vásárolni, csak ha szöveges üzenetet küldünk a telefonunkról. Ez különösen bosszantó, hiszen a nehézkes regisztrálás után egy opciókban gazdag felületre számítottunk.

Ezek után úgy tűnik, hogy a Vodafone inkább a sorbanállás híve. Az opciók követése lehetséges, de nem teljes, erre fél pont jár, a mailre és az sms-re 1-1. A felület is kap egyet, hiszen szép, csak a regisztrált felhasználónak szóló rész nehézkes és kidolgozatlan.

Értékelés: 3,5


A teszt alapján szomorúan vonjuk le a következtetést, hogy a mobilos szolgáltatók nem adnak az internetes szolgáltatások fejlesztésére. A könnyed ügyintézés helyett inkább


a sorbanállást részesítik előnyben,

a számla követését inkább nem teszik lehetővé, az egyszerű SMS-, illetve MMS-küldés pedig nem jelent számukra akkora bevételt, hogy ezt webről is lehetővé tegyék.

Amint a Cosmote esete mutatja, a mobilcégek internetes honlapjukban inkább reklámfelületet látnak, és nem is nagyon próbálnak túllépni ezen, pedig a minimális frissítésre szoruló Zapp oldal példájából kiindulva a jól kezelhető, sok és hasznos funkcióval bíró honlap elkészítése nem lehetetlen.

A Vodafone honlap építése egy trendet is tükröz: a szolgáltatók nem a tisztességes funkcionalitással, a szolgáltatás minőségével próbálnak érvényesülni, hanem a parádés, trendi megjelenéssel. A lehetséges nyolc pont közül tesztalanyaink négy és fél, három és fél, illetve egy pontot kaptak: értékeléseink magukért beszélnek.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 35
Rohanunk egy újabb karantén felé. 44
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 584
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 46
Egyértelmű: több teszt, több eset. 71
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 76
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 361
Nem hiszek a járványban. 109
Nem hiszek a vírusban. 17
Fogalmam sincs. 17

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS