S. Z.
INGYEN NINCSEN?
Szabadon hozzáférhető hotspotokra vadásztunk Kolozsváron


Bár a városban számtalan hotspot van, szinte reménytelen a digitális nomádok helyzete: nagyon kevés helyen lehet jelszó nélkül netezni.


HIRDETÉSNincs könnyű dolga annak, aki manapság ingyenes hotspotot keres Kolozsvár belvárosában. Bár szinte mindenhol van wireless jel, ezek általában jelszavazva vannak. Aki ingyen szeretne netezni, annak a Deák Ferenc utcában és a BBTE Farkas utcai főépületének a környékén érdemes próbálkoznia.


A hurráoptimizmusnak vége

A 2008-ig tartó gazdasági fellendülés időszakában már fel sem kaptuk a fejünket, ha azt hallottuk, hogy egyik vagy másik romániai városban ingyenes hotspotokat létesít a minisztérium vagy az önkormányzat. A töretlen optimizmus korában még olyasmikről is szó volt, miszerint hamarosan közszolgáltatás válik az internetből, és a városokban a wifi körülbelül annyira hétköznapi jelenség lesz, mint a világítás, vagy a csatornázás.

Mai fejjel csak mosolyogni tudunk a kormány 2009-es elképzelésén, miszerint a telekom-cégek állami támogatást kapnának azért, hogy az ország legeldugottabb településein is tegyék lehetővé az internet-elérést.

2007-ben Kolozsváron maga Emil Boc és az akkori informatikai tárcavezető, Winkler Gyula avatott fel egy olyan hotspotot, mely 2 Mb/s sebességgel egyszerre 30 felhasználót szolgálhat ki. 2009-ben a kormány 345 ingyenes hotspotot szándékozott létrehozni.


Erről a kormányprogramról azóta sem hallottunk semmit: valószínűleg a gazdasági válság, no meg az időközben bekövetkezett kormányváltás sodorta el. Nincsen több ingyen wifi-projekt, és évek óta nem hallottam olyan vitát, melyben valaki az internet ingyenessége és széleskörű hozzáférhetősége mellett tette volna le a garast. És vajon hol van ma az a huszonéves vállalkozó, aki 2005-ben üzleti potenciált látott az ingyenes wireless internet terjesztésében?


Alapszabály: olyan hotspotra vadászunk, melyre szabadon lehet csatlakozni

Persze álmodni mindig lehet, ezért 2011. szeptemberének közepén egy iPaddel felfegyverkezve annak jártunk utána, hol lehet ingyenes, bárki számára hozzáférhető hotspotot találni Kolozsváron? Induláskor leszögeztünk néhány alapvető szabályt: például a jelszavazott hotspot meghekkelésével egyáltalán nem foglalkozunk – tehát hiába lehet tudni egyik vagy másik kocsma wifijének a jelszavát, ha a hálózat jelszavazott, nem próbáltunk rácsatlakozni.

Egy másik alapelv az volt, hogy nem fogjuk az utcán guggolva vadászni a csatlakozási lehetőségeket. Tehát olyan helyeken keressük a wifi-jelet, ahol az embernek valóban eszébe jut internetezni: parkokban, tereken, egyetemek és közintézmények mellett. További szabály, hogy nem ülünk be kávézókba, ahol akár egy kávé megrendelése után el lehet kérni a jelszót: szigorúan csak ingyenes, mindenki számára hozzáférhető wifit keresünk.

Wifi-vadászat képekben: tekintse meg galériánkat!


galeria_3456.jpg
A polgármesteri hivatalban való ügyintézés, az udvaron való várakozás közben jól jönne egy kis wifi. Sajnos ami van, az jelszavazott
galeria_3457.jpg
Egy kósza vonalkányi jel, annyi sincs az Egyetemi Könyvtár (BCU) mellett levő, zsebkendőnyi kis parkban. Pedig több tucat könyvtárazó diák lazít itt naponta
galeria_3458.jpg
A Béke tér Studházzal átellenben levő oldalán csak egy jelszavazott hotspotot sikerül találni...
galeria_3459.jpg
A könyvtárral szemben van jel, de sajnos jelszavazott
galeria_3460.jpg
Wifi-túránk során először a Studház lépcsőjén ujjongtunk: a dd-wrt hotspotra azonnal csatlakozni tudtunk, és gond nélkül böngésztünk körülbelül tíz percig
galeria_3461.jpg
A várfal tövében sikertelenül kutattunk hotspot után


Három helyen találtunk ingyenes, stabil jelet

Az eredmény: a belvárosban három helyen – a BBTE főépülete környékén, a Studház lépcsőin és a Deák Ferenc utca egy szakaszán sikerült erős, stabil jelet találni. Ugyanakkor több helyen, például a főtéren is találtunk olyan jelet, melyre elvileg szabadon rá lehetett volna csatlakozni, azonban ez nem sikerült. Persze a jelszavazott hotspotok mindenhol jelen vannak – sejthető, hogy ezek egy részét kocsmák és kávézók üzemeltetik, klienseiknek ingyen hozzáférést biztosítva.


Sok ez, vagy kevés? Ha a wifi-város utópiája felől nézzük, ez bizony kevés. Ha azonban az üzemeltető szempontjából közelítjük meg a kérdést, mely bár a havi internet-számlát szeretné fedezni a hotspot által generált bevételekből, akkor nem tudunk őszintén neheztelni például a Karolina téri kávézókra, amiért jelszavazták és valószínűleg fogyasztáshoz kötik a wifi-használatot.

Ha a kis cégekkel szemben elnézőek vagyunk, nem tudjuk szó nélkül hagyni azt, hogy olyan közintézmények, mint például a polgármesteri hivatal, nem teszik lehetővé az ingyenes internet-hozzáférést, bár saját épületen belül: nem hisszük, hogy ilyesmire nem futja Románia egyik nagyvárosának az önkormányzatánál.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

16. Bela
2013 február 20 10:37 Replikázok

Hotspotter.hu

itt megtalálod az ingyenes wifiket (Bp.) és a fizetőseket is.

Nem hiszem hogy frissítenék de pár éve még "up to date" volt.

15. Zoli
2011 szeptember 21 09:56 Replikázok

Vajon a szerzo megosztja az otthoni wirelesst a szomszedaival?
Mert vagy mindenki megosztja vagy ne sirjon senki, hogy nincs ingyen.

14. boromir
2011 szeptember 21 14:36 Replikázok

@Zoli: Fogyasztás esetén bárhol megmondják a jelszót??? egy fenét, sajnos nem mindenhol. Ha meg is mondják, nem megy épp a net, vagy nagyon gyenge, vagy nincs csatlakozó a laptopnak...

13. Sipos Zoltán
2011 szeptember 21 10:47 Replikázok

@Zoli: Nincsen megosztva a wireless otthon nálunk, de ettől függetlenül ez az ingyen nem adunk semmit dolog nem éppen így van. Az ingyen wifi szerintem igen hatékony reklám, ami így vagy úgy megtérül. Például egy hete nem tudtam h. mi az a Le General - most már tudom, hogy egy kávézó a Deák Ferenc utcában, ingyen wifivel, ahova valószínűleg többször be fogok még térni. Ha egy kávézóm lenne, akkor már csak a reklám miatt is megérné nekem kifizetni havonta mondjuk 100-200 lejt. Egy cég reklámbüdzséjének ez egyszerűen nem tétel. Közintézménynek sem.

12. Zoli
2011 szeptember 21 14:23

@Sipos Zoltán: a cikk kizarolag a csoves netezesrol beszel, azaz semmi fogyasztas csak net. Fogyasztas eseten barhol megmondjak a jelszot, ami nem gond ha mar ugyis fogyasztani megy oda az ember.

11. Synty
2011 szeptember 20 08:29 Replikázok

https://www.hotspotter.hu/... nem kedves fővárosunk a példa, csak ez volt a legkézenfekvőbb. A lényeg, vannak lefedettebb városok is. Elgondolkodtató....

10. Szilard
2011 szeptember 19 22:28 Replikázok

En is azt tapasztaltam, hogy kissebb reptereken van ingyen wi-fi, ezzel szemben a kozponti reptereken, palyaudvarokon fizetni kell erte. Azon viszont csodalkozom, hogy Kolozsvaron ennyire rossz a helyzet. Az egyetemistak sok penzt hoznak a varosnak, nem hiszem, hogy ebbol nem jutna egy par forgalmas helyre ingyen wi-fi.

9. sanya
2011 szeptember 19 17:37 Replikázok

Minden ingyen kéne? Eddig a szomszédból a gyümölcsöt lopkpdtuk, most megabájtot, wifin...

8. bajszos nő
2011 szeptember 19 22:55 Replikázok

@sanya: már bocs, de a városi ingyenes (vagy kocsmában egy kávé mellett ingyenes) wifi nem ugyanaz, mintha a szomszéd routerjéből lopnád ki a zinternetet...

7. sanya
2011 szeptember 21 08:14

@bajszos nő: Kocsamában az ember érezze társaságban magát, s ne nettezzen. Csinálja azt otthon. A szomszéd antennájáról.

6. PTK
2011 szeptember 19 17:07 Replikázok

Pozitiv pelda a Kvari repter. Nem tudom mukodik-e a wi-fi azota is, de kb. fel eve siman ment, jelszo nelkul, ami 1-2 oras uldogeleshez nagyon hasznos neha. Ilyen szempontbol sok nyugati repteret is megelozott, foleg a kisebb reptereken altalaban fizetos/jelszavas a wi-fi.

5. MrMxyzptlk
2011 szeptember 19 16:52 Replikázok

Most mar ne haragudjatok meg de kozintezmenyekben, mint polgarmesteri hivatalokban, az internet altalaban a belso halozat resze, ahol kenyes adatok vannak. Segitseg a hackerek-et azzal, hogy hozzaferest adnak a belso halozatokhoz es meg konyebben hozzaferheto legyen a kenyes adat? Vagy esetleg fizessenek pluszba egy Internet berletet az ingyenesen netezok kedveert, amely plusz szolgaltatas joval dragabb mint egy atlag ember internet szamlaja, ugyanis az ISP sem hulye, hogy ne lassa ki a kliens es ne kerjen 10x-er annyit mint egy fizikai szemelytol ...

4. Zsiga
2011 szeptember 19 16:06 Replikázok

Nem ertem a csodalkozast, szerintem az, hogy elvarjuk barhol barkitol az ingyen hotspotot az helyi jellegzetesseg. Tolunk nyugatabra, lasd mar Magyarorszagon is, nyugatabbrol nem is beszelek, meg a kocsmakban is fizetos a wifi. Jobb esetben tudsz venni nehany mega letoltest vagy kissebb nagyobb idointervallumot amley alatt netezhetz szabadon.
A jo, stabil internethozzaferes penzbe kerul mindenkinek, nem kell elvarni, hogy ingyen tovabbadjak. A varosnak is van meg amin fejleszteni nem vagyok meggyozodve arrol, hogy a wifi az amire ra van szorulva egy atlag kolozsvari lakos. Persze nekem is rosszul esik amikor csak eppen rapillantanek a mailemre es nem talalok egy jo kis ingyenwifit, de hat ez van... Kapitalizmus...

3. bajszos nő
2011 szeptember 19 15:44 Replikázok

Kávézókban nem próbáltam sosem fogyasztás nélkül netezni, de ahová rendszeresen járok laptoppal, ott nincs jelszó. És persze annyi ideig netezek, hogy közben simán elfogy egy-egy kávé, üdítő, sör.

Ebből a szempontból Kolozsvár teljesen jól áll, a nagy pofáraesés Szebenben jött, amikor az egész belvárosban egyetlen romtelecomos hot spotot találtam - a jel kint jó volt, csak a gépet nem lehetett bedugni -, illetve egy kocsmában volt még wifi. A sétálóutcán bárhol kérdeztem, csak néztek, mint a lőtt macira.

2. Zoli
2011 szeptember 19 15:12 Replikázok

Nyugi, ez nyugaton sincs másképp, sehol nincs ingyen a wifi. Marketingrizsa az egész világ.

1. Péter Hunor
2011 szeptember 19 15:12 Replikázok

A Szabók Bástyájában van még a Városházának egy ingyenes hotspotja.

A net kb 1-1.5 MB/sec sebességű, a router bent a Bástyában van elhelyezve, ezért az előtte levő padokon gyengébb jellel, vagy a Bástyában bent maximlissal lehet netezni ingyen.
SZAVAZÓGÉP

Szerinted támadni fognak az oroszok Ukrajnában?

Igen, csak idő kérdése. 546
Nem, csak erőt demonstrálnak. 291
Ha támadnak is, a NATO majd megvédi őket. 15
Nem fognak, amerikai riogatás az egész. 288
Szerintem Ukrajnára akár jogosan is formálhatnak igényt. 126
Még nem döntötték el, a tárgyalásoktól függ. 129

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS