HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11: 1 GMT +2, 2009. 9-.

VÉDELMEZ ÉS GÁTOL
Hogy a legolcsóbb csökkenteni a széndioxid-kibocsátást? Fogamzásgátlókkal!


A családtervezés ötször olcsóbb, mint a konvencionális zöld technológiák. Egy a baj vele: tabutémának számít. [kommentekkel]


HIRDETÉS
Ötször olcsóbbak a fogamzásgátlók a konvencionális zöld technológiáknál – áll a London School of Economics kutatói által közölt, Fewer Emitter, Lower Emissions, Less Cost című tanulmányban. A szakemberek szerint a klímaváltozás elleni harcban megkerülhetetlen a népszaporulat valamilyen szabályozása, hiszen reménytelen vállalkozás csökkenteni a széndioxid-kibocsátást akkor, amikor a Föld lakossága növekvőben van.

A tanulmány szerint a következő 4 évtizedben minden 7 dollár, amit családtervezésre költenek, több, mint 1 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Konvencionális zöld technológiákkal hasonló eredményt 32 dollár befektetéssel lehet elérni. Az ENSZ adatai szerint világszinten a terhességek 40 százaléka nem szándékos – érvelnek a kutatók. A tanulmány szerint a költséghatékonysága miatt a családtervezést kellene a klímaváltozás elleni harc


elsődleges eszközévé tenni.

A kutatást megrendelő Optimum Population Trust igazgatója, Roger Martin szerint az éghajlatváltozásról szóló vitában mindenképpen beszélni kell a Föld egyre növekvő lakosságáról. Mindig is világos volt, hogy a széndioxid-kibocsátás függ a kibocsátók számától. A széndioxid-kibocsátás nem csökkenhet, míg a lakosság növekszik – érvel Martin, aki szerint a témát eddig tabuként kezelték a klímaváltozásról szóló viták során; a vita pedig emiatt a valóságtól elrugaszkodottá vált. A lakosság számának stabilizálása ökológiai szempontból nagyon fontos, és a tanulmány rávilágít, hogy gazdaságilag sem kivitelezhetetlen – mondja.

Martin éppen ezért szorgalmazza, hogy a decemberi, Koppenhágában tartandó klímaváltozás-csúcson a lakosság-problémát is napirendre kell tűzni. A szakember úgy tartja, a fogamzásgátlás terjedésének igen


sok szociális és gazdasági előnye lehet

az egészségügytől tanügyig, vagy akár a nők egyenjogúsága tekintetében. Egy sor környezeti problémán is segít, a termőföldek, az élelmiszer és a víz fogyásától az erdőirtásokig, vagy az olajkészletek kimerüléséig. Ezek megoldása könnyebb kevesebb emberrel; többel pedig egyenesen lehetetlen – így Martin.

A tanulmány abból a feltevésből indul ki, hogy kevesebb ember kevesebb széndioxidot bocsát ki. Egy friss ENSZ-adat szerint világszerte 200 millió nőnek van nem kívánt terhessége. A családtervezés kiterjesztése 72 százalékkal csökkenthetné a nem kívánt terhességeket. Ezáltal 2050-ig félmilliárd emberrel csökkenhet a Föld lakossága (ez jelenlegi becslések szerint 8,64 milliárd körül alakulhat).

A számítások szerint így 34 gigatonna széndioxid-kibocsátást lehet elkerülni, 220 milliárd dollár befektetéssel. A jelenlegi zöld technológiákkal ilyen mennyiségű szén-dioxid kibocsátásának az elkerülése több, mint egy trilliárd dollár lenne. Egy tonna széndioxid-kibocsátás elkerülésének az ára a jelenlegi technológiákkal a következő (dollárban): szélerőművek (24), naperőművek (51), a széndioxidot tároló széntüzelésű erőművek (57-83), hibrid járművek (92), elektromos járművek (131).


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

17. lényeglátó
2009 október 26 06:24 Replikázok

Ha utcanőként "üzemi baleset" ér a terhességet jogod van megszakítani, gyermeked sorsáról dönteni? Arról,hogy magad áruba bocsájtod, nincs. Az üldözendő, persze ha adót fizetsz, mindjárt más! Kétszínű, barom társadalom!

16. Földönjáró
2009 október 22 02:36 Replikázok

Ajánlott irodalom: Jared Diamond: Összeomlás (Typotex kiadó, Budapest)

jelenlegi példaországok: Runada (HutU-Tuszi népírtás környezetterhelési háttere és Jemen (túlnépesedés-vízhiány-állandó polgárháború lásd legutóbb pl. a https://kozelkelet.blog.hu/2009/10/21/jemen_lehet_a_vilag_elso_orszaga_ahol_elfogy_a_viz oldalon.

Ténykérdés ez szerintem is (Lolka), gondot inkább a népesedés kultúrális oldala okoz.

Én legalább nyugodt szívvel azt mondhatom majd őregként az új generációnak hogy én nem tehetek a helyzetükről!
Örökbe fogadtam két fiút, azaz nem növeltem a népességet, de gondoskodtam jó családi lehetőségről/nevelésről, nem járok autóval (ill. építem már az elektomosat és megrendeltem a neplemet a tetőre, emellett főleg geotermikus rendszerek tervezéséből élek. Hajrá mindenki.

15. anya
2009 szeptember 15 10:50 Replikázok

Nekünk az egész témához semmi közünk, Európa legtöbb országában jó, ha két gyerek van egy családban. (a mi városunkban már a cigány családok legtöbbjében is két-három gyerek van csak) Ha mi oda akarunk figyelni a környezetre, biztos nem úgy fogjuk megtenni, hogy két gyerek helyett egyet vállalunk. Egyébként hányingerkeltő, hogy a felelősséget a gazdag országok "tudósai" (?) a szegény országok sokgyerekes családjaira hárítják. Osszanak nekik ingyen fogamzásgátlót és kutassák tovább a környezetkímélő technológiákat.

14. reka
2009 szeptember 14 15:31 Replikázok

Elgondolkoztato, hogy ez az erdekes osszefugges a kornyezetszennyezes es nepessegnovekedes kozott borzolta igy fel a kedelyeket, vagy egy csaladtervezessel-fogamzasgatlassal foglalkozo cikknek is ilyen hatasa lenne? Ez a tema most kulonosen erdekel, nem artana fejtegetni kicsit a korszeru fogamzasgatlasi modszereket, mindenki epulesere..

13. KJ
2009 szeptember 14 12:11 Replikázok

Ezek a nagytőke meg profit imádók, ma-holnap, a levegőt is elzárnák előlünk. Akkor talán meg kellene mondani ki vállalhat gyereket és hányat, esetleg a nemkivántakat ledobni a tajgetoszról. Vagy esetleg a nem eléggé hasznos egydeket kiszürni... Mi következhet még ? A fogamzásgátlók gazdasági előnyeit immár tisztán látni Európában. A kontinens eléggé gyors ütemben öregszik, Afrikából, Ásziából kell importálni munkaerőt. Kiváncsi vagyok, ha majd ezek lesznek többségben, kifizetik-e majd az európai öregek nyugdíját ?

12. KJ
2009 szeptember 14 11:56 Replikázok

Ennél rohadtabb ultraliberálisabb szöveget még nem láttam életemben (betöltöttem az 50. évet). Rohadt egy világot élünk. Jobban kezdtem utálni ezt a rendszert mint amelyik 89-ben megdölt. Akkor csak süket dumákkal traktáltak, de ma már egyenesen vérlázítókkal. Egyik nap a könnyüdrogok "dekriminalizációja", másnap a homoszekszualitás elfogadása majd harmadnap ez a fenti marhaság. Szépen vagyunk elvtársak !

11. reka
2009 szeptember 14 11:35 Replikázok

Masreszt elkepesztoen sokba kerul a fogamzasgatlas. A nogyogyasz altal felirt tablettaert 43 lejt fizettem (1 honapi adag)! Hirtelen arra gondoltam, hogy ez kivetelesen ilyen meregdraga, de a gyogyszeresz megnyugtatott, hogy ezek a normal arak.. Nekem nem tunik normalisnak, hogy ennyibe keruljon a legbevaltabb fogamzasgatlasi ‘eszkoz’!

10. Lolka
2009 szeptember 14 11:24 Replikázok

A cikk alcíme: " A családtervezés ötször olcsóbb, mint a konvencionális zöld technológiák. Egy a baj vele: tabutémának számít. "
Nos, tessék elolvasni az alábbi hozzászólások zömét! Kell ennél több bizonyíték????

9. emberfele
2009 szeptember 13 14:07 Replikázok

Ocsmany dolog es ocska igy ervelni a gyerekvallalas ellen. Pfuj de egoista logika! ennel ocskabb szoveget ki sem talalahttak volna, s meg nyilvanossagot is kap! Jól állunk vazeg! gyerekkerdes penzkerdes no meg aztan szernnyezhetjuk a kornyezetet, mert legalabb kevesebben szivjak! S a gyerekeket mar ot eves kortol tanitsuk szexualitasra, hogy biztosam fogamzaskeoptelen legyen mire anya lehetne! minek rohangáljon annyi rohadt neveletlen büdöss kölyök az utakon, s kelljen óket iskoláztatni és költeni rájuk, ugyebár...

8. kesztió
2009 szeptember 13 05:29 Replikázok

Nem semmi ez a néhány hozzászólás. Tényleg olyan sok agy kell ahhoz az ötödikes matektudásal is felfogható dologhoz, hogy a világszinten pozitív népszaporulat ELŐBB-UTÓBB mindenképp túlnépesedéshez vezet, csak idő kell ozzá – és hogy a kényelmes, kétgyerekes családmodell MÁR nem jelent pozitív népszaporulatot?! A földgolyó kevesebb, mint 1 milliárd embert tud fenntartható módon eltartani. Vagyunk 7 milliárdan. Hova a fészkes fenébe akarunk még szaporodni?

7. zalanius
2009 szeptember 12 17:59 Replikázok

Vagy lélegezzünk ki széndioxid helyett tiszta oxigént. Aki nem tartja be, attól megvonni a levegőt. Hát hogy képzeli, szennyezni szuszogással a környezetet? Vagy ha valaki túllépi a megengedett széndioxid mennyiség kilégzését annak katalizátort szerelni az orrára. Vannak megoldások, csak fantázia kell, s ahogy látom annak a tudósok irtó bővében vannak...

6. Lolka
2009 szeptember 12 16:43 Replikázok

Az alapprobléma az, hogy ez nem érdekes felvetés hanem tény. Csak most éppen a CO2 kibocsájátsra lett kivetitve.
A dolog furcsasága csupán annyi, hogy a drasztikus népességcsökkentés szükségességét már a Római klub is régelmodta, még az 1970-es évek elején (lásd. Meadows, D.H. et al. 1972. The Limits to Growth. Universe Books, New York).
Továbbá nemrég jelent meg egy érdekes tanulmány, amely újra felfedezte a már majd 40 éve megirtakat: Paul A. Murtaugh, Michael G. Schlax, Reproduction and the carbon legacies of individuals, Global Environmental Change, 19(1): 14-20,DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2008.10.007.

Túl be van népesítve a Föld H. sapinessel. És ezt a problémát nem lehet se pénzzel, se politikai huszárvágással megoldani.

5. eljovendo
2009 szeptember 12 16:24 Replikázok

Lám, már ez a pár hozzászólás mutatja, bizony elborulnak az agyak erre a témára és elképesztő a tájékozatlanság is. Ha bezárják a gyárakat, Papírrepülő is állástalan lesz és a boltok polcai meg üresek lesznek. Egy emberke se tud róla, hogy a Föld népessége egyáltalán nem idős, ellenkezőleg, közel a fele gyerek, ráadásul jórészt a szülők szándéka ellenére fogant gyerek.

Az Apokalipszis három lovasa, a Háború, az Éhínség meg a Dögvész beszélget: Minek ezeknek családtervezés, amikor itt vagyunk mi?

4. BJ
2009 szeptember 12 15:49 Replikázok

Ühümmm... De igazából ez a dolog már elindult a megvalósulás útján: a fogamzásgátló tablettákat szedő nőkből a vizelettel kiválasztódó hormonok az ivóvízen keresztül a férfiak megtermékenyítő képességét rontják (nem kevéssé). Voila! :-7

3. amok
2009 szeptember 12 15:17 Replikázok

Húzzuk le magunkat a WC-n és akkor minden megoldva. Vagy: kényszersterilizálást mindenkinek, ezzel már Indira Ghandi is próbálkozott.

2. Papírrepülő
2009 szeptember 12 12:43 Replikázok

Hiába van tabutémának kikiáltva ez az ügy, nem tabu ez, hanem az emberi hülyeség. Gondolom ez is brit tudósok egy csoportja kutatta. Az emberi életet bár le lehet pénzre fordítani, nem ez kellene legyen, ami egy emberi életet meghatároz. Miért megint a kisemberre hárítanák a világ nagy gondjainak megoldását? Ha egy kicsit is akarnák a világ vezető politikusai akkor lehetne megoldást találni egy tisztább környezetre. Csak hát a pénz meg az érdek. Inkább szülessen kevesebb gyerek, minthogy a szennyező gyárak leálljanak pl.

1. egy emberke
2009 szeptember 12 00:36 Replikázok

Haat erdekes felvetes. Ugyan valoban a nemkivant terhessegek csokkenthetoek lennenek, s az hasznos is lenne, de talan mas megoldasokon is gondolkozni kene. Szerintem nem erre kene ekkora hangsulyt tenni, mivelhogy a Fold nepessege igencsak idos, s ha nem jon az utanpotlas, akkor mar nem lesz aki megelje e szendioxidmentesebb vilagot. Nem is beszelve arrol, hogy peersze az elsodleges a penz. Ekkor is abban szamolnak, hogy mennyivel olcsobban uszhatnak meg. De azt is emlegetni kene, hogy a legnegobb szennyezok az ipar es a kozlekedes. Talan ezeken kene inkabb sporolni, ahogy eddig is probaltak. Csak kicsit tobb akarattal es hozzaallassal. Igenam csak az egyesek zsebere menne, s azt meg nem engethetik meg az illetok. Allitolag a valsag visszaszoritotta az ipar es kozlekedes altali szennyezest is, mert kissebb a termeles, kisebb a szennyezes. Legalabb ennyi elony volt benn... ha mar egy halom negativumot hozott.
SZAVAZÓGÉP

Szerinted támadni fognak az oroszok Ukrajnában?

Igen, csak idő kérdése. 524
Nem, csak erőt demonstrálnak. 289
Ha támadnak is, a NATO majd megvédi őket. 15
Nem fognak, amerikai riogatás az egész. 286
Szerintem Ukrajnára akár jogosan is formálhatnak igényt. 119
Még nem döntötték el, a tárgyalásoktól függ. 122

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS