HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 21: 1 GMT +2, 2008. 7-.

Kiss Bence
TIZENEGY GÉPHÁZ MUSTRÁJA
Ha a számítógépdoboz ronda...


A szakboltban nagyrészt rusnya házakat varrnak a vásárló nyakába. Alább néhány számítógépdobozt nézünk meg, és elborzadunk.


HIRDETÉS
S. T. méregdrága gépet vett. Felhívott, hogy mutassa meg a komputert. „Két videókártya SLI-ben, négymagos proci, négy giga...” – sorolta. Körülbelül 1000 euróban áll a számítógép, ő sem emlékszik konkrétan, a lényeg, hogy bivalyerős. Közben rámutat valamire az íróasztal sarkán. A fekete dobozban cikáznak a fények, olyan, mintha egy téglatestbe préselt karácsonyfát látnék. Tényleg nincs ennél szebb gépház?

Számítógép vásárlásakor sokan hajlamosak a dobozt fölösleges alkatrészként kezelni. Jöhet a lista elejéről a legolcsóbb darab – mindegy, csak ház legyen, férjen bele az alaplap és kész.

Leszámítva, hogy a rossz házzal rossz minőségű táp jár, vacak az anyag minősége, ezért elég nehéz dolgunk lesz a csavarokkal, és a légáramlás sem kedvez az alkatrészek hőmérsékleten tartásának, a szakboltban ráadásul nagyrészt rusnya házakat varrnak a szegény vásárló nyakába. Az alábbiakban néhány számítógép dobozt nézünk meg.

Ahogy a legtöbb számítógép alkatrész, a házak is megtalálhatók olcsóbb és drágább kiszerelésben. A következő listát az Intend, a DC (azaz a Depozitul de Calculatoare), a PC Garage és a PC-Coolers felhozatalából állítottuk össze.


Balról jobbra: az Aplus CS-Twin Engine Black és a Casecom KJ-6680ABalról jobbra: az Aplus CS-Twin Engine Black és a Casecom KJ-6680A


Aplus CS-Twin Engine Black

Húsörlő: ez az első szó, ami az Aplus házról eszünkbe jut. Esetleg a szovjet repülőgyártás kísérleti állományának kiszuperált darabja is lehetne, de ez a cikk a számítógépházakról szól, így csalódnunk kell: ez sajnos alaplap, DVD olvasó és társai befogadására alkalmas ház.

A doboz orrán található, turbinaszerű, 250 mm-es ventilátor egyébként zajmentes: komótosan kavargatja a levegőt, így gép tulajdonosa nem kell attól tartson, hogy egy óvatlan pillanatban a kislábujja bánja meg a választást. A doboz bal oldalán is található egy hasonló nagyságú propeller, ami a processzor fölé szerelt légelvezető cső (air duct) jelenlétét indoktalanná teszi. Mivel a ventilátorok sebessége alacsony, a gép működése sem csap nagy zajt.

Ami hasznos, azonban nem feltétlenül impozáns – így a kék fények valószínűleg több vásárlót is elriasztanak. (Tapasztalatink szerint a ledes díszítés egyébként filmnézés közben tud rettenetesen bosszantóvá válni.) A pc-coolers.ro 415 lejbe vesztegeti ezt a gyönyörűséget.


Casecom KJ-6680A

Ez a ház igazi no name – a gyártó kilétére alapos kutakodás után sem derült fény, a DC-t pedig ilyen információkért a világért sem zaklattuk volna. A csillogó, piros-fekete műanyag az 59 lejes árnak tudható be; a gyártó minden bizonnyal az abszolút költséghatékonyságra törekedett.

A ház belseje vajpuhaságú fémből készült. Ebben a darabban egyébként az előlap bibircsókként kiálló része az izgalmas, amin több gomb is található. Ezekről rendszerint kiderül, hogy gyakorlatban nem nagyon lehet őket használni, leginkább azért, mert a hozzájuk tartozó ventilátorok, vagy egyéb ketyerék csak Tajvan festői, ámde messzi vidékén kaphatók (B verzióban Tajvan helyett Kína szerepelhet).

Izgalmas az apró OLED kijelző is, ami valószínűleg a gép működési paramétereiről ad információt, már ha van hőmérő, vagy fordulatszámmérő modulunk a házhoz. A rossz tapasztalat azonban újra azt diktálja, hogy ebben az árkategóriában az ilyesmi ritka.


Thermaltake VG1000BNS, Frontier Aurora eBOX – fehér verzióThermaltake VG1000BNS, Frontier Aurora eBOX – fehér verzió


Thermaltake VG1000BNS

A Thermaltake amúgy egyike a jó hírnevű házkészítőknek. Termékei rendszerint hatásosan távolítják el a doboz belsejéből a meleg levegőt, azonban dizájn szempontjából ez a doboz is hagy némi kívánnivalót maga után. Ezüst, kék és piros szín – ezek elfogadhatók, bár a fehér monitorral, fehér billentyűzettel és ezüst-kék egérrel eléggé furcsa összhangot képezne.

A dizájn sajnos a takarításnak sem kedvez. A ki/bekapcsoló gomb olyan részen helyezkedik el, amin már három nap alatt iszonytató mennyiségű por tud összegyűlni. A DC viszonylag olcsón, 85 lejért árulja ezt a házat, viszont a tápot is külön kell megvásárolni hozzá. A váz anyaga vastagabb fémből készült, így a csavarokkal sem fog meggyűlni a bajunk.


Frontier Aurora eBOX – fehér verzió

Erről a darabról messziről lerí, hogy fapados kategória. Nem feltűnően ronda, csak az Apple színvilág rosszul sikerült utánzását nem tudja letagadni. Tipikus csicsás valami, egy kis háromszög forma itt, egy kis ál-krómozott műanyag ott, némi halványkék-áttetsző plasztik az USB csatlakozó fölé, ami csak dísz és máris helyben vagyunk.

Az alumínium leheletvékony, nehogy nehéz legyen a doboz, 78 lejért még 400 wattos tápot is kapunk hozzá. A pc-garage.ro ebben a kategóriában elfogadhatónak mondható terméket kínál. Olcsó és... Nos ennyi. Olcsó. Akinek fekete verzió kéne az is próbálkozhat.

Aplus BlockbusterAplus Blockbuster


Aplus Blockbuster

Nem, ez nem mikrohullámú sütő. Ezt a törpemókust az Aplus követte el. Méretben egy minihifi, vagy egy átlagos mélynyomó nagyságát közelíti meg. Opcionálisan (az Aplus esetében inkább kötelezően) kék világítással is kapható.

Miniatűr darab, de két CD/DVD olvasónak kerül benne hely, levegőzés szempontjából azonban a hátlapra szerelt hűtő ellenére sem világbajnok. Az előlapon található kijelző kékes fényben virulva jelzi, hogy hány fok is van odabenn. Ennyi még belefér, azonban a microATX méretnek köszönhetően nagyon meg kell néznünk, milyen alkatrészeket is szerelünk bele – megtörténhet ugyanis, hogy a grafikus gyorsító 20 centivel hosszabb lesz, mint a ház.


Deluxe MT801, Lian Li V2100A Plus IIDeluxe MT801, Lian Li V2100A Plus II


Deluxe MT801

A Delux gyártó távolról sem tartozik a kedvenceink közé. Azonban ezzel a darabbal nagyjából sikeresen egy fedél alá hozták kellemes megjelenést és az alacsony árat. Vékony piros vonalak, alap feketével kombinálva, a gombok pedig jól láthatók.

Az üres CD/DVD lakások borítása szimplán fekete, a ház elejéhez képest picit bemélyednek. A mikrofon és fülhallgató csatlakozók is jó helyen vannak, ráadásul színesek is, így nem kell minden alkalommal azon gondolkodni, hogy melyik lyukba kell dugni a mikrofont.

A gyártó szerencsésen mellőzte az USB csatlakozókat takaró ajtócskát is, így még egy gonddal kevesebb – ugyanis a legtöbb olcsó ház esetében az igénytelen műanyag könnyen törik. Az Intend 79 lejért árulja ezt a 450W-s táppal ellátott házat.


Lian Li V2100A Plus II

A fenti képen a nyitott állapotban látható a Lan Li gyártó egyik ékszere. A cucc kétségtelenül ügyes, táp viszont nincs hozzá, de így is 824 lejbe kerül.

A fájdalmasan magas árért cserébe egy kórházi éjjeliszekrényt idéző házat árul az Intend. Ízlésficam, de nekünk bejön: ezüstös fém, alul-felül fekete csíkokkal és fém kerékkel. A kerekek persze nem forognak a nagyszobai perzsán, de ez nem is baj. Krómozott acél gurulókkal könnyebb lesz megmozdítani a gépet, sőt még porszívózni is lehet alatta. A hűtőszekrényt idéző ajtó talán nem a legszebb, de hasznos. Nem kötekedünk vele.


Thermaltake codename Shark, Thermaltake Xaser VG4000BWSThermaltake codename Shark, Thermaltake Xaser VG4000BWS


Thermaltake codename Shark

A Cápamese/Shark Tale rajongói megtalálták az igazi kiegészítőt. A gép tetejéről szerencsére nem áll ki egy baljós cápauszony – ezt halvány kékes megvilágításban a doboz ajtaján kell keresni. A jobboldali légzőnyílások szintén a cápauszonyt idézik, ami rendben is volna, azonban a gép hátsó ventillátora sajnos kék világítással érkezik, amitől az összes alkatrész mélyvízi derengést kap.

Elviekben jól néz ki – a gyakorlat viszont elég siralmas eredményt mutat. Több boltban is kapható, rendszerint 400 lej körüli áron. Ezen a házon érdemes elgondolkozni...


Thermaltake Xaser VG4000BWS

Oké, mi is láttuk, túl sok a Thermaltake ház a listán. De ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Ezzel a formavilággal a nyolcvanas évek sci-fi sorozatában volna méltó helye ennek a doboznak, R2D2 unokatestvéreként. Az oldallapon X-et formáló plexilap sem győz meg. Miért X? És miért van a gép orrán piros, hálószerű burkolás? Segítség, valaki mentsen meg!

Funkcionalitás szempontjából az előlap kereken nullát ér, ráadásul a ház telistele van rusnya vájatokkal, amikben elsőosztályúan telepedik meg a por. A gép tetején található csatlakozók is elég fura helyre vannak beágyazva. Minden bizonnyal a teszt egyik legcsúnyább darabjával állunk szemben. 526 lej durva túlzás a DC részéről ezért a szörnyűségért. A jó ízlés nevében: letartóztatom!


Cooler Master Cosmo S, Recom BackdraftCooler Master Cosmo S, Recom Backdraft


Cooler Master Cosmo S

Kissé meguntuk azokat a filmeket, ahol a főszereplő egy fém aktatáskát üldöz másfél órán keresztül. Csillogó, krómozott és titokzatos. A Cooler Master Cosmo családja mindig is fémből készült darabokat vonultatott fel. Ezúttal egy kicsit szürkébbre sikerült a dolog, Knight Rideres (scifi rajongók kedvéért Cylonos) pirosan villogó lámpákkal.

Hogy miért kell a doboz felső részére éles fényű ledeket szerelni, örök rejtély. A ház alsó és felső részén található csövekből akár arra is következtethetnénk, hogy ez a darab tulajdonképp olyan autós tetődoboz, amivel a német turisták érkeznek. Szállításkor vélhetően rettenetesen praktikus dolog az a pár cső. A ház összességében nem ronda, de nem is bűvölt el bennünket.


Recom Backdraft

A Világok Harca valósággá vált film: íme a földönkívüli inváziót előkészítő űrhajó. A legénység kékes fényben ül az ufó belsejében, és gonosz tervén kotol. A formavilág az Alien sorozatot idézi, de Sigourney Weaver hiányában kissé gondban is vagyunk. Mert mi ez a förtelem?

Az oldallapokon mi célt szolgál az S alakú ablak? Miért van alatta védőháló? Aszteroidáktól védi a gép belsejét? A Recom amúgy jó minőségű házakat készít, ahogy ők fogalmaznak, különleges külsővel. Nos, ezt az egyet nem vitatjuk. A pc-coolers.ro 213 lejt kér ezért a darabért, ám ennyi pénzért még az is kérdéses, hogy kerülne-e vállalkozó, aki elássa a lista legcsúnyább számítógépdobozát.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit teszel, ha valaki elfoglalja a helyed a vonaton?

Határozottan megkérem, hogy engedjen a helyemre 212
Udvariasan rászólok, de ha nem hajlandó, inkább elmegyek én 55
Szólok a kalauznak, hogy végezze el a piszkos munkát 33
Keresek inkább egy másik helyet 59
Nem vallom be, de leüvölteném a fejét 8
Semmit, inkább állok 6
Ezer éve nem utaztam vonattal 115

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => http://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => http://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: http://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS