HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 22: 1 GMT +2, 2007. 1-.

Kiss Bence
KEZEKET EL!
Olcsó és finom: 6 Bluetooth-headsetet teszteltünk


Melyik a legkényelmesebb, legjobb hangminőségű, legjobb készenléti idejű és legkényelmesebben kezelhető fülhallgató? Egy tipp: néha az olcsóbb a jobb.


HIRDETÉS

Becsületes technika-megszállottnak minden kifogás megfelel, csak újabb kütyüre tehesse a kezét. Mondhatnánk például, hogy itt a tél, fázik a user keze, vagy autóvezetés közben (most dobták piacra a Need For Speed új verzióját, a Pro Street-et) vészesen az egérre, billentyűzetre, netán valós kormányra kell koncentráljon és kell egy kábelmentes telefonszett, amit helyes magyarsággal headset néven szoktunk emlegetni.

A számítógépeket, mobiltelefonokat és mindenféle IT kütyüt is forgalmazó Kopiernicus segítségének köszönhetően volt alkalmunk kipróbálni a hat headset-et. A tesztelést egy-egy Bluetooth vezérlővel ellátott Nokián, illetve Sony Ericssonon végeztük. A tesztelési szempontok közt igyekeztük elsősorban azokat az opciókat szem előtt tartani, amelyek alapján a mindennapi mobiltelefonos kiegészítő megkönnyítheti, vagy megnehezítheti életünk.

Első szempont tehát a kényelem, hisz távolról sem mindegy, hogy a fülünkre erősített adó-vevő öt óra viselet után milyen benyomást hagy maga után: erre maximálisan öt pontot adtunk. A második szempont a hangminőség, a vonal mindkét végén, amiért szintén legfennebb öt pont járt.

A harmadik kulcskérdés a headset készenléti ideje, mert véleményünk szerint csak akkor van értelme ilyesmit viselni, ha a fülhallgató készenléti ideje nem rövidebb a telefonkészülék használhatóságánál. Erre szintén öt pontot lehetett szerezni. A funkciók elérhetősége a dizájnnal egy kategóriába került, és ezért maximálisan hat pontot kaphatott a kütyü.


A konkurensek

A hat darab headset mindegyike Bluetooth kapcsolatot használ. A tesztben két Nokia, két Motorola, egy Jabra és egy Sony Ericsson fejhallgatót vettünk alaposan szemügyre. Bekapcsoltuk tehát a tesztmobilokon a kékfogat, aktiváltuk a headseteket, bepötyögtük a négy nullás párosítási kódot és telefonáltunk.


Motorola HS801

A HS801-es headset nem mai csirke a design alapján. 20,1 gramm súllyal egyben nehézsúlyúnak is számít, ami a viselését hosszútávon nem teszi nagyon kényelmessé. A gyártó szerint 3,5 óráig bírja a beszélgetést. Olcsó, műanyag cuccal van dolgunk, ráadásul a fülcsíptető is kissé szűkre szabott.

A mezőnyhöz képest eléggé nehézkés a kezelése – míg az esetek többségében erre nem volt szükség, a Motorola HS801 esetében kénytelenek voltunk alaposan áttanulmányozni a használati utasítást.

A Motorola külön gombkombinációt használ a bekapcsolásra, a telefonnal történő párosításra, csak azt nehéz eldönteni, hogy a nyíl jelzésű gombok melyike hangosít és melyik halkít, a különbséget ugyanis nem éreztük. A hangminőség a mi oldalunkon nem volt rossz, azonban a túloldalon rögtön rákérdeztek, hogy ki vagyunk-e hangosítva, mert furcsán hallanak.

Értékelés: kényelem: 3, hangminőség: 3, használati idő: 3, dizájn: 1. Összesen: 10 pont


Nokia BH200

A Nokia BH200 (a rövidítés egyszerű Nokiáéknál: BH minden, ami Bluetooth headset) ügyes, felhasználóbarát kis ketyere. 14 grammos súlyával jelentősen könnyebb a Motorolánál, így hosszabb ideig is lehet viselni. Az átlagos, szemüvegszár jellegű dizájnnal szemben a Nokia BH200-as modellje jelentősen emberbarátabb: két fémdróttal erősített szár rögzíti a fülkagylóhoz alul és felül. Az összes kipróbált fülhallgató-mikrofon készletből ez volt a legkényelmesebb.

Készenléti idejét tekintve a 150 óra meglehetősen jó eredmény, amit az 5 és fél órás beszélgetési idő sem ront le (pláne, hogy a legtöbb új telefonról ennyit nem is lehet beszélni, anélkül, hogy töltőbe dugjuk). A hangminőség elfogadható volt a vonal mindkét végén, bár érezhető volt, hogy nem direkt a készülékbe beszélünk.

A dizájn kellemes, illetve funkcionális: mindegy, hogy jobb, vagy bal fülünkön hordjuk, a hangosító funkciót lazán elérjük. A Nokiákon értékeltük, hogy mindkét modell rendelkezik külön ki- és bekapcsoló gombbal.

Értékelés: kényelem: 5, hangminőség: 4, használati idő: 5, dizájn: 6. Összesen: 20 pont


Motorola H500

Be kell vallanunk, hogy a Motorola H500-as modellje nagyon tetszett nekünk. Létezik ezüstös változata is, azonban a fekete szín nagyon megnyerő. Kényelemben sajnos nem nyújtja azt a Motorola, amit megjelenésben kapunk tőle. Nem mintha kényelmetlen lenne – bár huzamosabb viselés után a szár kissé szorít – de valahogy ingatagnak tűnik, az embernek folyton az az érzése, hogy elveszíti a ketyerét.

Ki is próbáltuk, hogy mennyire áll biztosan, de a H500 jól vizsgázott: még az AC/DC-re rendezett heves nyakmozgatás után is ott volt a fülünkön. A Motorola szerint üdvöskéjük 130 óra készenlétet és 8 óra beszélgetést bír el. A kezelhetősége rendben van, még a hangosítás, halkítás is működik, a felvevőgomb is könnyen kitapintható.

Ami érdekes a Motorolánál, az a fülcsere: a szárat gyakorlatilag ki kell tépni, majd megfordítva visszatenni helyére, így aztán bal oldalon is viselhetjük. Hangminőségből nem vizsgázott jól a Moto: nálunk zajos volt, a vonal túloldalán (visszahívás után is) fémes zajt hallott beszélgetőtársunk.

Értékelés: kényelem: 4, hangminőség: 2, használati idő: 5, dizájn: 6. Összesen: 16 pont


Jabra BT125

Az internetes fórumokon sokan dicsérik a Jabrát. Ezek után meglehetősen nagy elvárásokkal csomagoltuk ki a Jabra BT125-öt. 14 grammos súlyával nem tűnik ki különösen a mezőnyből, az anyaga lehetne valamelyest igényesebb. Ami későbbiekben problémákat okozhat, az a hangosító/halkító gomb mérete: nehezen lehet kitapogatni, és azt sem sikerül mindig eldönteni, hogy az ember jó irányban nyomogatja-e.

Nagyon értékeltük hogy a fülcsíptető szára hajlítható, így majdnem olyan stabilan áll, mint a Nokia BH200. Készenléti idő tekintetében sincs mit szégyenkeznie a Jabrának: 170 órán keresztül várja a hívásainkat. A beszélgetési idő e készülék esetében is 8 óra, ami szintén szép teljesítmény.

A következő eredmények koránt sem voltak ilyen rózsásak. A használati utasítás alapján sejtettük, hogy a telefonhoz kapcsolás érdekében több ideig kell nyomnunk a Jabra nagy gombját, ám az, hogy ez az idő kb. 30 másodperc, csak pár óra szitkozódás után derült ki.

Mikor végre sikerült kapcsolni a mikrofon-fülhallgató készletet, vidáman neki is álltunk a telefonálásnak. Elméletben. Gyakorlatban a túloldalon nem lehetett semmit sem érteni abból, amit mondtunk. Arra tippelve, hogy talán lemerült a kütyü, bedugtuk újra a töltőbe, de a helyzet jelentősen ettől sem javult. A Jabra annak ellenére, hogy nagyon kényelmes, nem jó választás.

Értékelés: kényelem: 4,5, hangminőség: 1, használati idő: 5, dizájn: 5. Összesen: 15,5 pont


Nokia BH100

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a BH100 a BH200 kistestvére. A két modellben ugyanis semmi közös nincs, leszámítva a gyártót. 11 grammal a kis BH100 a teszt legkönnyebb résztvevője. Van külön ki/be kapcsoló gombja, sőt cserélhető színű szára is. Ki ne szeretne egy tetszőlegesen barnára, kékre vagy lilára cserélhető szárat? A gyakorlati haszontalanságot leszámítva más bajuk is van a száraknak.

A bal-jobb fülhöz való rögzítést eléggé tökéletlenül oldotta meg a Nokia: a cserélhető szárak végén van egy pöcök, amit a headset oldalán található bemélyedésbe kell beletuszkolni. Attól függően, hogy melyik lyukacskába helyezzük a száron található pöcköt, használhatjuk a headsetet bal, vagy jobb fülünkön.

Ez az elmélet. Gyakorlatban azonban a pöcök nem marad benne a bemélyedésben, így a kütyü telefonálás közben a legváratlanabb pillanatokban esik le a fejünkről.

Hangminőségre gyakorlatilag nem lehet panaszunk, bár egy enyhe zúgást tapasztaltunk a BH100-as modell esetében is. A készülék hatósugra érzésünk szerint picit rövidebb az átlagos 10 méternél, a BH100-nál már 7 méter után érezhetően romlik a hangátvitel minősége. A készenléti idő ebben az esetben 130 óra, amiből 5 le is beszélhető.

Értékelés: kényelem: 1, hangminőség: 4, használati idő: 4, dizájn: 5 Összesen: 14 pont


Sony Ericsson HBH-PV702

Valamit tudnak a Sony Ericssonnál. Egész picit szorít a mikrofon-fülhallgató készlet, de tényleg, csak picit, cserében viszont nagyon stabilan tapad az ember füléhez. Súlyban nem okozott különösebb problámát a a HBH-PV702, 14 grammal átlagosnak nevezhető.

A SE-headset több vonatkozásban is rekordot döntött: a 200 órás készenléti idő és a 8 óra beszélgetési idő szép teljesítmény. A többi headsettel ellentétben a PV702 majdnem olyan hangminőséget produkált, mint a telefon, ráadásul az utcai zajok sem zavarták a beszélgetést különösebben. A beszélgetés a vonal mindkét oldalán kiváló minőségű volt, egyértelműen érződött a Sony Ericsson fölénye.

A gombozat is kényelmes, a telefonáló könnyen érzi, hogy melyik gombot tapogatja épp. A kiegészítő több színben is kapható: feketében és ezüstben, tehát a változatosságra sem lehet panaszunk. A gyártó által emlegetett 10 méteres hatósugár határozottan reális, sőt a vasbeton falak sem rontanak sokat a hangminőségen.

Az értékelés magáért beszél, a teszt egyértelmű győztese a Sony Ericsson, amely nem csak méretével, kitűnő hangminőségével, hanem dizájnjával is élen jár.

Értékelés: kényelem: 4,5, hangminőség: 5, használati idő: 5, dizájn: 6. Összesen: 20,5 pont

A király tehát a Sony Ericsson, azonban nem ez volt a teszt egyetlen következtetése. A tesztben nem vettük figyelembe a termékek árát, de ez sem utolsó szempont. Bár a headseteket sokan határozottan drága holminak tartják, mi határozottan az ellenkezőjét állítjuk, hiszen árcímkével érkeztek hozzánk a ketyerék.

Legnagyobb meglepetésünkre az árak 100 és 200 lej között váltakoztak, ráadásul a drágább termékek olykor gyengébb minőségűek voltak.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Meg tudod oldani az otthoni munkát?

Igen, már átálltam pár napja home office-ra. 781
Hétfőtől mindenképp bevezetem. 45
Olyan a munkám, hogy nem lehetséges megoldani. 891
Nem látom feltétlen szükségesnek, betartom az óvintézkedéseket. 49
Kényszervakáción vagyok én is. 304
Sajnos a munkahelyem is veszélybe kerülhet, ha elhúzódik a járvány. 244

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => http://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => http://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: http://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS