HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16: 1 GMT +2, 2007. 1-.

Kiss Bence
NEM JÁTÉK
Mit is tud a 100 dolláros laptop?


Afrikai gyerekeknek készült az olcsó laptop, de itthon is lehet használni. A kreatív megoldások mellett némileg korlátozott használhatóság jellemzi a nyuszifüles gépet, legalábbis a „nagy” laptopokhoz képest. [teszt]


HIRDETÉS


A 100 dolláros laptop sokban különbözik drágább társaitól. Külsejét nem a szokásos fekete, vagy az ezüst színű műanyag borítja, hanem vidám Shrek-zöld és Drakula-fehér elő- és hátlap védi. A képernyő hátoldalán ott díszeleg az XO betűkből készült OLPC logója. A gépnek forgatható képernyője van, nyuszifülre emlékeztető wireless (WLAN) antennái, sőt hordozhatóság egyszerűsítésének érdekében még egy fogantyút is találunk rajta.


OLPC = 100 dolláros laptop?

Az OLPC rövidítés a One Laptop Per Child (azaz Laptopot Minden Gyereknek) program rövidítése, melynek keretében több multinacionális mamutvállalat igyekszik a hátrányos helyzetű gyerekeket olcsó laptopokkal ellátni.

Az OLPC projekt keretében kifejlesztett számítógépek elsősorban tanulási célokat szolgálnak, így a teljesítményük nem kiemelkedő.

A költségek csökkentése érdekében a 100 dolláros laptopon természetesen nem a drága Windows, hanem egy egyszerűsített Linux verzió fut. A laptopok elsősorban az argentínai, a brazíliai, az uruguaji, a paraguaji, a líbiai, a thaiföldi és a nigériai gyerekeknek készültek. Az OLPC 100 dolláros projektje kissé drágábbra sikeredett a tervezettnél: a B4 ára ugyanis 175 dollár körül mozog.


Mit rejt a zöld-fehér doboz motorháza?

Száz dollár meglehetősen kevés pénz egy telesítményorientált laptop elkészítéséhez, így az általunk tesztelt B4-es OLPC modell sem tartalmaz olyan extrákat, mint kétmagos processzor vagy a legújabb DirectX-szel kompatibilis videókártya. A B4 processzorát az AMD készítette, a készülék szíve egy Geode LX700-as processzor, ami a gyártó szerint 1,3 wattot fogyaszt és 433 MHz-es órasebességen mozog.A Linux igényeinek ennyi elég is, amit azonban kissé hiányoltunk, az a tárhely volt, a fapados laptopban ugyanis a pár gigás merevlemez helyett csak az egy gigabájtos kapacitású, flash alapú tároló szomorkodik.

RAM memóriából 256 jutott a gépbe, viszont a 2006-os standardokhoz mérten profi hálózati modullal érkezik, amelyek segítségével, a 802.11 b, g illetve s típusú vezeték nélküli hálózatokhoz tud csatlakozni. Néhány laptop-extrát is találunk rajta: webkamerát, mikrofont meg mindenféle Playstation játékgép-jellegű gombot. CD, vagy DVD meghajtót azonban hiába keresünk.

A képernyő kis méretű, amit egyrészt az előállítási költségek csökkentése, másrészt pedig a táp hosszabb készenléti ideje indokol, merthogy a laptopokban az LCD fogyasztását csak a méret korlátozásával lehet kordában tartani.

A gép legrosszabb része minden bizonnyal a billentyűzet, amit gumibevonású gombokkal oldottak meg (bár így valószínűleg bírja a kakaót). Pár betű bepötyögése még nem okoz gondot, azonban egy vaskos szöveg megírása már kényelmetlen lehet. A laptop egyébként soványka, súlya elemtípustól függően a másfél kiló alatt, vagy fölött mozog – azonban a különbség nem számottevő.

A gépen három darab USB csatlakozót is találunk, így a gyári egy gigás tárhelyet némiképp lehet hizlalni is. A nyuszifül-szerű WiFi antenna mögött még két audiocsatlakozó is rejtőzik, így akár Skypeozni is lehetne a laptopon, már ha valaki meg tudja a Skype-ot győzni arról, hogy Linux ezen verziója alatt is fusson.A laptop meglehetősen tartósnak ígérkezik: bár nem teszteltük, de a gyártó szerint 1,5 méteres magasságból történő landolást problémamentesen át kéne vészelje, sőt még az antennafülek sem törhetnek így le.


Tablet PC, vagy laptop?

Meg kell hagyni, hogy a készítők kreatív módon álltak neki az olcsó számítógép elkészítéséhez. A képernyő nemcsak hogy felnyitható, hanem elforgatható, sőt hátra is hajtható: így gyakorlatilag Tablet PC-vé alakítható a ketyere.

A képernyő jobb és bal oldalán nem csak a fényerősséget szabályozó gombot, hanem pár nem túl igényes, játékirányításra is alkalmas gombot találunk. A gombok segítségével akár a képernyőn megjelenő szövegben is navigálhatnánk, sőt elviekben még videokonferenciára is hívhatnánk ismerőseinket.


Szoftver a lelke mindennek

A Windows, esetleg Os X-edzett felhasználó hátán a szőr már a Linux szóra is felborzolódik. A nem Linux-barát csoport esetleg a Fedora szóra is vicsorog majd egyet – ugyanis a B4-en egy kissé átalakított Fedora Linux fut. Érzésünk szerint a laptop kissé nehézkésen kezelhető.

Az indítási (bootolási) fázis sem a leggyorsabb, de láttunk már ennél lassabbat Windows Vista alatt. Nem ez lenne a gond, hanem a használható szoftverek hiánya. 13 ikont találunk a gépen, ezek nagyjából a rajzolás, szövegszerkesztés, kamera, zeneszerkesztés, internetezés, illetve e-book olvasás funkciókat fedik le – ami elméletben jól is hallatszik.A szövegszerkesztő azonban túlságosan szimpla: a funkciók alapján a Wordpad és a Notepad közé lehetne sorolni. A zeneszerkesztő is elég gagyi: a midi fájlokra jellemző hangzás nem kecsegtet sok jóval. A képszerkesztő sem emelkedik a Photoshop szintjére, bár a Microsoft-féle gyerekjátéknál, a Paintnél többet tud.

A beépített kamera viszont kitűnő minőségű képet készít, még rossz fényviszonyok mellett is.

Az internetes böngésző kezelhetőnek tűnt, azonban ez csak feltételezés, ugyanis az általunk tesztelt félig spanyol, félig angol oprendszerrel sehogy sem sikeredett zöld ágra vergődjünk: a vezeték nélküli hálózatot megtaláltuk, csak a kulcsot nem fogadta el a router.


Még több teszt

Megnéztük, hogyan boldogul két-két átlagos számítógépes ismeretekkel rendelkező lány és fiú az olcsó laptoppal. Segítséget csak annyiban nyújtottunk, hogy megmutattuk, hogyan nyissák fel a képernyőt (egyébként ennek a módszerét a szerkesztőségben is csak huzamosabb idő után sikerült feltárnunk).

Első tesztalanyunk, Attila egészen ügyesen boldogult az indítással, sőt még az internet beállításáig is eljutott. Kicsit kísérletezett a zenével, majd röviden közölte, hogy véleménye szerint ezzel a készülékkel sürgősen kellene valamit kezdeni, például elásni, vagy nagyon messzire elhajítani.Második tesztalanyunk, István könnyen eljutott a szövegszerkesztőig, majd a kamerát is bekapcsolta. Az ő véleménye sokkal kedvezőbb volt, szerinte ugyanis a háromszáz lejes, gyerekeknek szánt laptopoknál az OLPC sokkal többet tud, és elég kezelhető is – igaz, hogy a saját hiper-szuper, vadiúj Toshiba laptopjáról azért nem mondana le egy OLPC javára.

Harmadik tesztalanyunk Éva a tapping, azaz az érintőfelületen történő duplaklikk hiányán akadt fenn. Miután megmutattuk neki a klikkelő gombokat, már könnyedén elboldogult a szövegszerkesztővel is, még a bold és italic opciókat is könnyedén megtalálta, majd kifejtette, hogy neki határozottan tetszik ez a színes kis laptop.

Negyedik tesztalanyunk, Júlia is a tapping hiányán akadt fenn. A szövegszerkesztő hiányosságain kívül a laptop kezelhetetlenségét is nehezményezte. Véleménye szerint az afrikai gyerekek nehezen boldogulnak majd az új taneszközzel, így talán szerencsésebb lenne, ha az árát készpénzben juttatnák el Afrikába.

A helyzet tehát döntetlen. Két pro és két kontra véleménnyel a zsákunkban inkább az alternatívákon tűnődtünk. Az egyetlen megoldást a régi, használt laptopok jelenthetnék: egy Pentium I, esetleg egy Pentium II tulajdonképp akár száz dollárért is megvásárolható (a 175 dolláros árral szemben).Persze ezekkel a gépekkel alapból nem tud csatlakozni a kábelnélküli hálózatokhoz, a táp is keveset bírja, viszont sokkalta barátságosabb a kezelőfelületük. A Windows 95 ezeken lazán elfut, ezért a rendszerért a Microsoft már nem kér pénzt (igaz, hogy nem is árusítja). A magunk részéről azonban mégis inkább a jó öreg Windowst részesítenénk előnyben, vagy esetleg az Ubuntu Linuxot, aminek a kezelőfelülete sokkal inkább hasonlít a Windowséra.


Kapcsolat

Afrikáról sajnos átlagosan a klisék szoktak eszünkbe jutni: sivatag, oroszlánok, AIDS. Feltételezzük, hogy áram még csak kerül valahogy, így a 100 dolláros laptopot fel lehet tölteni, ha netalán lemerülne, azonban az idehaza is ritka madárnak számító vezeték nélküli internetes kapcsolatok számát Afrikában még alacsonyabbra becsülnénk.

Annál is inkább, hogy az arrafelé a netszolgáltatók pár megabitet osztanak szét – így a telefonkapcsolat gyorsaságú internet nem számít ritkaságnak.

Ilyen feltételek mellett a gyerekek nem nagyon fognak oktatási videókat letöltögetni – bár a bulvársajtó szerint a százdolláros laptopon a nigériai gyerekek már felfedezték az internet lényegét: az XXX oldalakat. Attól tartunk, hogy WiFi ide, WiFi oda, a kábel nélküli netezés elmarad…


Az OLPC-k jövője ugat!

A számítógépiparban az a trend, hogy a technológiák egyre olcsóbbak lesznek, a szoftverek pedig egyre felhasználó-barátabbak. A kezelhetőséghez vezető utat a Puppy Linux jelentheti.

A Puppy fejlesztők szerint a 433 MHz-es processzor és a 128 Mb RAM már elegendő lenne arra, hogy az általuk fejlesztett operációs rendszer 46 másodperc alatt induljon és 20 másodperc alatt kikapcsoljon – azaz gyakorlatilag úgy viselkedjen, mint a Windows egy duplamagos gépen.Amint a mellékelt képről is kiderül, a jelenlegi Fedora alapú Linux helyett egészen kényelmes alternatíva lenne a Puppy, amelynek a felülete sokkal inkább hasonlít a Microsoft, vagy az Apple platformokon megszokott változathoz.

A Puppy-fejlesztők állítása szerint a gép így jelentősen többre volna képes, mint jelen állapotában: ha 3D játékokat nem is, de multimédiás tartalmat probléma nélkül képes volna visszajátszani, ráadásul a Puppy sokkal több, USB-n csatlakoztatható eszközhöz nyújtana támogatást.

Az OLPC-k jövendő generációihoz azonban nem csak a kezelhetőség, hanem az ár területén is nagy remények fűződnek. A hivatalos honlap arról számol be, hogy 2009 végére már olyan lapopot sikerül készíteni, melynek ára nem haladja meg az ötven dollárt.

Európában és Amerikában persze majd ezeket is dupla áron fogják vesztegetni, akárcsak jelen pillanatban: ugyanis az az elv, hogy nem csak magunknak, hanem egy szegényebb országban élő gyereknek is vásárolunk egy laptopot.Kell nekünk 100 dolláros laptop?

Romániában egyelőre nem lehet kapni ilyen laptopot, így az árról sem tudunk mondani semmit, azon kívül, hogy az biztosan nem a beharangozott 100 dollár lenne. Tehát amennyiben mezei felhasználók vagyunk, ráadásul a Linux sem tartozik a kedvenc operációs rendszereink közé, inkább gyűjtögessünk egy 1000 dolláros notebookra.

Ha a kis tárolókapacitás és a Linux nem jelentenek számunkra akadályt, esetleg gépben így is több örömünk leljük majd.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

15. sdani
2007 december 23 11:39 Replikázok

Az OLPC célkitűzéseivel mélyen egyetértek. Nekem a géppel kapcsolatban vannak kifogásaim. Szándékoltan játékszer-kinézetű, szóval formailag idegesítő. Asus Eee PC felhasználó vagyok, s meg kell mondanom, hogy - noha drágább - de az elérhető laptop-kategória fogalmát jobban lefedi, mint az OLPC, ami sokkal szerényebb specifikációkkal, gyerekes designe-al ugyanabban az árkategóriában van.

14. bence
2007 november 19 15:25 Replikázok

Keli, nem baj, majd a következőnél, ami elivleg olcsóbb s jobb kérdezünk téged is :D

13. keli
2007 november 19 09:45 Replikázok

regi gepet helyrehozni - nem rossz otlet, de munkaigenyesebb (nem lehet automatizalni) es sokkal megbizhatatlanabb (irodai gepek nem birnak annyi nyuzast, mint ezek, potencialisan, plusz mikor fog kinyulni egy hasznalt alkatresz stb.) mint uj gepeket legyartani, barmennyire "pazarlas". *****
Microsoft: legyunk komolyak. Egyreszt 50$ is tobb mint 0, masreszt eros kinlodas Windowst (es windowson futo alkalmazasokat) elfuttatni egy ennyire egyszeru platformon. ***** az osszehasonlitas azert santit alapbol, mert eloleges tapasztalatra epitesz. Az elkepzeles nem az, hogy 10 ev Windows tapasztalat utan vagy 5 ev Fedora-s tapasztalat utan kerul a gyerekek kezebe az eszkoz. Tehat a gyerekek nem kell "atszokjanak", nekik ezek a paradigmak lesznek az elfogadottak. Nekik nincs viszonyitasi alapjuk.******

Es "feher-lap" tesztet (a tesztalany egyarant idegen legyen mindharom rendszertol) sajnos nagyon nehez csinalni, holott max az lett volna relevans ...

12. Istvan
2007 november 19 09:28 Replikázok

Szerintem a szerzonek igaza van. Nem latom ertelemet annak, hogy osszekossek a gepet. Jelzem, h van nekem is ilyenem, pont (oke narancssarga).
Az oprendszer megszokhato, de rendes fedora utan nekem is neheznek tunt.
Oktatasra rendben van, lehet irni vele, s minden, de a tobbi funkcio rendben van.
Valaki mondta, h a zene nem fontos: de az. Zenei oktatasrol hallottunk mar.
Btw:sztem a Microsoft is beszalt volna a Windows Legacy-vel egy rendes projektben.
Szal ne a szalkat keressetek.
Istvan

11. CsMisi
2007 november 18 13:39 Replikázok

Ez az egesz OLPC projekt szerintem hulyeseg. Hogyha tenyleg a tanitast es kommunikaciot akarjuk elosegiteni, akkor abbol a 175 USD-bol szepen ujradolgoztam volna a nagy cegek alltal elavultnak tekintett szamitogepes parkot, es adomanyoztam volna a raszorulo gyerekeknek/iskolaknak. Igy ahogy van sokat nem er ez az egesz projekt. Szep es nemes projekt de nem igazan hasznos. Miert is kene egy 6-16 eves (ahogy lenebb irja az egyik kedves hozzaszolo) egy laptop? Annyit utazik? Annyira szuksege van mobilitasra? Nem inkabb egy hasznosnak tekintheto normalis PC-re kene inkabb alapozni. Mert ezeket a gyerekeket az eletre kell felkesziteni es az elolepesre es nem egy IT-hez semmi kozu projektel szediteni ...

10. bence
2007 november 17 13:19 Replikázok

Keli, az a helyzet, hogy én úgy érzem, hogy a kezelőfelület nehézkés. A Red Hat, az UBUNTU, vagy bármi más, grafikai felülethez viszonyítva.
Kérdésedre válasozlva, kb két éve köbetem az OLPC projektet, még kb akkortól, mikor 100 dolláros laptop címszó alatt emlegették.
A gyerekek közti "kooperatív munka" jó gondolat, csak nem látom, hogy mi az, amit együtt csinálhatnának - ez a BS kategóriás elképzelés.
Összehasonlítás nélkül úgy éreztem az anyag kevesebbet mond, pláne, hogy Windows platformra több az oktató jellegű, esetleg kreatívitást igényelő progi.

@Gábor: ha oktatás lenne a projekt célja, akkor a billentyűzet nem utólagos szempont, elvégre írni is fognak...

9. keli
2007 november 16 20:54 Replikázok

Sanyi ur: tehat ameddig nincsenek fulladasig ellatva kenyerrel es vizzel, konyvhoz ne nyuljanak, szerszamot majd mondjuk az utan kaphatnak, ha mar fuszerezik is a fott rizset es radiot csak akkor, ha a vadallatokat mar mind kiirtottak a pusztarol, nem? (ja mert fegyvert, AZT kaphat egy tizeves gyerek)

vegyetek mar eszre, hogy ez nem csak afrikarol szol (es ha csak arrol szolna?)

es vegyetek a faradtsagot elolvasni, legalabb velemeny szinten, hogy mirol szol ez a dolog (nem a wikipedian, hanem a laptop.org-on) mielott fikazni kezditek ... a projekt minden reszlete mogott sokkal alaposabb atgondolas van, mint amit eddig lattam mas helyen. Van sok kerdojel es sok hiba, biztos, de SEMMI, amit ebben a cikkben felemlegettek.

Gabor: koszonom :)

8. Sanyi úr
2007 november 16 18:33 Replikázok

De vazzeg, afrikai szegény gyerekeknek miért nem vizet és kenyeret visznek?
Wi-fi network??? Tablet PC????
Beszarás...


Egyébként jön az ASUS eee vagy milyen olcsó laptopja, teszteljétek majd azt is.

7. Gábor
2007 november 16 18:22 Replikázok

Teljesen egyetértek Bencével, a gép legrosszabb része tényleg a gumibevonású billentyűzet,ugyanis mint mindannyian jól tudjuk, a fejlődő országok gyerekei "vaskos szövegek" megírásával töltik mindennapjaikat, ahelyett, hogy lemenjenek a játszótérre és két poroló között focizzanak. Az 1 Gb tárhely pedig nevetségesen kevés, hiszen amint megkapják a számítógépeket, első dolguk mi lehetne más mint, hogy filmeket és zenét töltsenek le internetről. A "túlságosan szimpla" szoftverekről ne is beszéljünk, ezeknek a tizenéves gyerekeknek sokkal jobbakra van szükségük, hogy a fűtetlen, víz-gáz nélküli lakásokban digitális fényképeket és jó minőségű zenét szerkesszenek, ami remélhetőleg feledteti a nyomort. A "jó öreg Windows" hiánya pedig mély szomorúsággal tölti el majd mindenki szívét, főleg azokét, akiknek Afrikáról elsőre nem "a sivatag, oroszlánok és AIDS" ugrik be.

6. keli
2007 november 16 15:02 Replikázok

“It's an education project, not a laptop project.”

— Nicholas Negroponte

5. Sipi
2007 november 16 14:49 Replikázok

Előre le szeretném szögezni, hogy Linux-felhasználó vagyok, méghozzá abból a fajtából, aki nem kényszerből tért át. Plusz úgy érzem, tudok empátiával viszonyulni mindenféle vasakhoz, kódokhoz meg érthetetlen hibaüzenetekhez. Sőt.

Egy 100 dolis lapitopi-tesztben azonban egyet tudok érteni Bencével annyiban, hogy egy ilyen anyagnak csak akkor van értelme, ha valamihez viszonyítjuk – ha nincsen semmilyen viszonyítási alap, akkor csak annyit lehet kijelenteni, hogy a laptop egyszerűen zseniális, forradalmi gyártmány. Ennek úgy lett volna ételme, hogy az OLPC-projekt jegyében készült több laptopot hasonlít az ember össze, de hát honnan annyi bőség...

Ha nincsen hasonló kategóriás laptop, akkor nincsen más, mint összehasonlítani mondjuk egy PI-es laptoppal, ami hasonló árfekvésű. Persze, két külön világ, alma és körte, de azt mindenki el tudja dönteni, hogy az almát vagy a körtét szereti. Honnan tudjuk hogy az afrikai gyerekeknek pont alma kell, nem pedig körte?

4. Ági
2007 november 16 14:48 Replikázok

Nem is kellhet nekünk ez a laptop, hacsak nem a 6-16 évesek korosztályába tartozunk, ugyanis nekik szánták őket.

3. hahh
2007 november 16 14:29 Replikázok

Szerintem azért a Skype (illetve persze valami hasonló szoftver, le merem fogadni, hogy van ilyen Linux alá is, vagy ha nem, lehet csinálni) jogos igény, mert különben miért építettek bele mikrofont meg webkamerát?

2. keli
2007 november 16 14:18 Replikázok

...
De ha nem, az oldal románul is elérhető (magyarul sajnos egyelőre nem):
https://www.laptop.org/ro/index.shtml

Ami sokkal kevésbbé meglepő akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a projekben Románia már a legelső fázisban részt vesz
https://www.laptop.org/en/vision/progress/maps.shtml
és a laptopok egyáltalán nem csak afrikai gyerekeknek vannak szánva, hanem lehetőleg minél több gyereknek. Világszerte.


Kérdem én, a kedves szerző mit tudott az OLPC projektről a cikk megírása előtt, azon kívűl, hogy kicsi, zöld és linuxot futtat?

Mellesleg: a laptopok WiFi kapcsolata mesh módban működik, és elsődleges feladata a gyerekek közötti kooperatív munka elősegítése.... de persze ez is megtalálható a https://laptop.org oldalon.

Az informálódáshoz már csak egy kis jóérzés hiányzik...

1. keli
2007 november 16 14:18 Replikázok

A szerző (és az átlala enyhén félretájékoztatott olvasók) figyelmébe ajánlanám a https://laptop.org honlapot.

Mielőtt cikket írna róla, nem ártana, ha tudná, miről ír cikket.

Az OLPC nem tévesztendő össze az "5000 eurós Dacia"-val. Nem arról szól, hogy vehetünk-e laptopot 100 dollárért, amin majd Skype-t és Word-ot fogunk futtatni.

Az, hogy linux van rajta, másodlagos. Radikalisan új felhasználói felület készült hozzá, teljesen más céllal, mintsem Skype-hez és Wordpad-hoz szoktatni a gyerekeket.

Nem fogom a fent említett honlap tartalmát elismételni, mert remélem egy linket mindenki tud használni és nagyjából az angollal is boldogul. ...
SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 233
A teljes felszabadultság 554
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 159
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 63
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 40
Nem szeretem a nyarat 52
Még nem tudom 238

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS