HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 30: 1 GMT +2, 2007. 3-.

Sipos Géza
PIROSKA ÉS A TÁVKÖZLÉSI KONKURENCIA
Ötödik mobilszolgáltató indulhat Romániában: kalandos történet


Piroskát eddig a Posta játszotta, de bekapta a farkas, és ötmillió eurós veszteségett böfögött fel utána. De érkezik a kínai vadász egy kockázatitőke-alap képében.


HIRDETÉS


Miután a Zapp Telemobil és az RDS&RCS távközlési és internetszolgáltató két új, harmadik generációs mobilhálózat kiépítésére nyert működési engedélyt , és hozzá is látott a rendszerfejlesztéshez, tovább élesedik a verseny a romániai mobilpiacon. Egy Csehországban működő kockázatitőke-alap 50 millió eurót szán egy ötödik mobilszolgáltatóra, de mivel a verseny minden remény szerint nyílt lesz, más nagyvállalatok is beszállhatnak a dinamikusan fejlődő piacra.


A Posta mint kísérleti nyúl

A fordulatos történet még 2003-ra, a PSD-kormányzat idejére nyúlik vissza, mikor Dan Nica távközlési miniszter elhatározta: konkurenciát kell csinálni a vezetékes piacon egyeduralkodónak számító – amúgy részben még állami kézen levő – Romtelecomnak.

Akkoriban az ötlet nem is tűnt megvalósíthatatlannak: a vezetékes piac liberalizálásának még csak az elején tartott Románia, a nemzetközi hívások kisebb vagyonba kerültek, az adatforgalom ára szintén magas volt, és a piaci szereplőket egy kézen meg lehetett számlálni – összegzi a sztoriról írott összefoglalójában a Săptămâna Financiară üzleti hetilap.


Az akkori távközlési miniszter a Postát szemelte ki kísérleti nyúlnak. Az állami nagyvállalat terjeszkedési szempontból előnyös helyzetben volt: jelen volt az ország szinte minden településén, tehát hálózata révén könnyen be lehetett csatornázni a vásárlóerőt. A Távközlési Minisztérium (MCTI) döntése nyomán egy magánvállalat, két állami befektetési alap és az akkor még állami kézen levő Kereskedelmi Bank, a BCR bevonásával meg is alakult Postelecom néven az új szolgáltató.

A vállalkozásban a Postának 80, a Grupul Industrial Român nevű vállalkozásnak 10, a BCR-nek 5, az olténiai és a bánsági SIF befektetési alapoknak 2,5-2,5 százaléknyi tulajdonrésze volt. A társaság alaptőkéje hárommillió dollár volt. A tervek szerint az új – akkor még vezetékesnek kigondolt – szolgáltató kiépítéséhez 80 millió dolláros, első négyévi működtetéséhez 90 millió dolláros befektetésre lett volna szükség.


Kínai kapcsolat

A Ion Iliescu és Andrian Năstase vezette PSD akkoriban erőteljesen törekedett a román-kínai gazdaségi kapcsolatok élénkítésére. A kínai ZTE Corporation távközlési berendezéseket gyártó vállalat jó üzletet szimatolt a Postelecomban – az évi hárommilliárd dollár forgalmat bonyolító vállalat úgy gondolta, Románia lesz európai terjeszkedésének hídfőállása.

Az államfői szinten szorgalmazott együttműködés eredményeként Pekingben és Bukarestben ünnepélyes keretek között, a Crowne Plaza ötcsillagos hotelben írták alá 2003. július 30-án azt a megállapodást, miszerint a ZTE 94 millió dollár értékben szállít a hálózat kiépítéséhez szükséges berendezéseket a Postelecomnak. A ZTE ezután megvásárolta a Postelecom részvényeinek 29 százalékát, a tervek szerint a Postának 51 százaléka maradt volna.


Pénzügyi kavarások – eredmény semmi

A cégben a részvényesek 15 millió dolláros tőkeemelésről egyeztek meg – de annak ellenére, hogy a romániai hatóságok bejelentették az új szolgáltató indulását, 2004 folyamán nem történt semmi (ám – a Săptămâna Financiară információi szerint – "királyi fizetést biztosított alkalmazottainak"). Annak ellenére sem mozdult az ügy előre, hogy időközben Kína export-import bankja 112 millió dolláros hitelkeretet nyitott a ZTE-Postelecom befektetés finanszírozására.

A dolog hátulütője abban rejlett, hogy romániai félként a BCR-nek garanciát kellett nyújtania valamivel e meglehetősen szép összegért, így a Postához fordult azzal, hogy a másik állami vállalat teljes ingatlanvagyona képezze a biztosítékot. Ez a megoldás azért volt kockázatos, mert így a Posta legfontosabb aktívumairól mondott volna le, ráadásul az ingatlanvagyon nem volt olyan jelentős értékű, mint amekkorának látszott, hiszen a posta és a telefonszolgáltató szétválasztása után a posta számos épületét, irodahelyiségét csak bérelte a Romtelecomtól.

A vagyon "zaciba adását" végül az akadályozta meg, hogy a Posta épületeinek tulajdonviszonyai nem voltak lepapírozva, azaz előbb a kataszteri hivatalban kellett rendezni a formaságokat. Annak ellenére, hogy Dan Nica csapata rohammunkában dolgozott az ügyön, a tranzakció kútba esett, mert a PSD elvesztette a választásokat 2004 novemberében.


Egy kicsit elhamarkodott privatizációs ígéret

Az új PNL-PD-RMDSZ kormány gyors ütemben megvalósította legfontosabb választási ígéretét, 16 százalékos egységes jövedelem- és profitadókulcsot vezetve be. Feltételezhetően ezzel összefüggésben jelentette be 2005 január elején Nagy Zsolt új távközlési miniszter, hogy eladó az állam egész távközlési érdekeltsége.

A listán a Postelecom is szerepelt. Ez elvileg jó alkalom lett volna az állami pénzpazarlás megfékezésére, de a kínai fél tiltakozott a terv ellen, mert elővásárlási joga volt az új szolgáltató részvényeinek egyharmadára. "– A kormányprogramban is a »Postelecom privatizálása« szerepelt, ami téves megfogalmazás, mert a társaságban hiába volt benne egy állami vállalat, az jogilag eleve magáncég volt" – magyarázza kérdésünkre Nagy Zsolt.

További bonyodalmakat okozott, hogy a Postelecom még 2004-ben megkapta a Romtelecomnak azt az ún. 3,5 GHz-es hordozófrekvenciáját, amelyet a telefon-bázisállomások közti nagyobb távolságok áthidalására szolgált, és főként internetes hálózati szolgáltatásokra volt alkalmas. De mivel a cég nem kezdett semmit az erre kapott működtetési engedéllyel, így a távközlési szektor technológiai főfelügyelete, az IGCTI ezt visszavonta.

A háttérben az állt, hogy a minisztérium a WiMax technológia bevezetése előtt ellenőriztette az összes frekvenciát, és így tulajdonképpen saját magától, egy kvázi állami cégtől is vissza kellett vonja a ki nem használt licencet.


Vezetékes helyett mobilszolgáltató

A lényegi változás viszont a piacon történt: egyre-másra jelentek meg az alternatív vezetékes szolgáltatók, így ebbe a szektorba már nem lett volna érdemes beruházni. Nagy Zsolt lapunk kérdésére elmondta: a Postelecom-ügy rendezetlensége kétszer is fő téma volt kínai-román magasszintű diplomáciai tárgyalásokon.


"– A mi célunk az volt, hogy a kínaiak ne csak eszközöket szállítsanak, hanem fektessenek is be a vállalatba, hogy a Postelecom gyakorlatilag is magáncégként működhessen" – mondja a miniszter. A kínai fél 2005 októberében mondott okét, belátva azt, hogy Romániában inkább a mobilpiacon érdemes megjelenni.

Egyeztetések, tapogatózások és háttértalálkozók nyomán a kínai fél egy Csehországban működő kockázatitőke-alap, a Tactical Network (TN) révén száll be az üzletbe, mégpedig összesen 50 millió eurónyi befektetéssel: ez dőlt el tavaly októberben. A csak veszteséget termelő Postelecomot október 26-án First Project Rt.-vé nevezték át. A TN vállalta: átveszi a Posta részvénycsomagját a First Project-ben, és így az állami vállalatnak várhatóan nem marad a nyakán az Postelecom-sztori vesztesége.

"– Erre már előszerződés is van" – magyarázza a miniszter. Tavaly decemberben hozták létre a felek projekt lebonyolításáa a Postelecom Network nevű céget, mindössze 1000 lejes alaptőkével, melyben a Postának 49, a Tactical Network-nak 51 részvénye van.

Március második hetében pedig a Posta nyélbeütötte a szerződést a TN-nel: a kockázatitőke-alap megveszi az állami vállalat részét a First Project-re átkeresztelt Postelecomban, mégpedig ötmillió euróért. A pénz első részletét, 1,89 millió dollárt a bécsi Raiffeisen Bank egyik ún. escrow (harmadik fél számára nyitott) számlájára fizette be a TN. A befektetési alap akkor fizeti ki a teljes árat, ha elnyeri a licencet a mobilszolgáltatás beindítására.


Az új konkurens

A minisztérium szakértői úgy találták, az ún. CDMA-technológiát használva lehet a legkönnyebben konkurenciát csinálni a négy romániai mobilszolgáltatónak.

Ezt a megoldást használja a Zapp márkanéven szolgáltató Telemobil: előnye, hogy harmadik generációs mobilszolgáltatásokat – például internetszolgáltatást – is megbír, de a többi 3G-rendszerhez képest egyharmad annyi bázisállomást kell kiépíteni a rendszer működtetésére.

A minisztérium tehát felszabadította a korábban a hadsereg által használt 410-415, illetve 420-425 Mhz-es frekvenciapárt (az egyik a mobiltelefonról a bázisállomásra való forgalomra, az ún. uplinkre, a másik a bázistól a mobilra történő forgalomra, a downlinkre használatos).


A versenytárgyalás kiírásáról a kormány dönt

Jelenleg itt tartunk a történetben. Hogy mi lesz a frekvencia – vagyis az ötödik romániai mobilszolgálató – sorsa, az a jövő szerdai kormányülésen dől el. Nagy Zsolt lapunk kérdésére azt magyarázta: szinte biztosan közbeszerzést írnak ki a frekvencia használatára; a minisztérium cseppet nem lelkesedik azért az ötletért, hogy a Tactical Network direkt megbízatással kapja meg a licencet.

"– A mi szempontunkból az új versenyhelyzet kialakulása a fontos. Ugyan az volna az ideális, hogy a Tactical Network nyerné el a licencet, mert akkor egyúttal »a kínai probléma« is megoldódna, de teljesen nyílt verseny lesz, bármelyik nagyvállalat pályázhat, akár indiai befektetők is megjelenhetnek" – nyilatkozta Nagy Zsolt.

A Săptămâna Financiară szerint a Vodafone és a Zapp Telemobil is érdeklődik a licenc iránt – ez esetben viszont nem új szereplő jelenne meg a piacon. Mikor rákérdeztünk arra, van-e információja más cég hasonló szándékairól, Nagy Zsolt azt hangsúlyozta, hogy "nyílt a verseny".

Mindenesetre a versenytárgyalást optimális esetben két hónap alatt lehet lebonyolítani. A rendszer kiépítéséhez szükséges minimális időt számítva év végén vagy 2008 elején indulhat az ötödik mobilszolgáltató Romániában – vagyis lezárul e négyéves történet első fejezete.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Meg tudod oldani az otthoni munkát?

Igen, már átálltam pár napja home office-ra. 766
Hétfőtől mindenképp bevezetem. 45
Olyan a munkám, hogy nem lehetséges megoldani. 874
Nem látom feltétlen szükségesnek, betartom az óvintézkedéseket. 48
Kényszervakáción vagyok én is. 299
Sajnos a munkahelyem is veszélybe kerülhet, ha elhúzódik a járvány. 240

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => http://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => http://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: http://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS