HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15: 1 GMT +2, 2007. 2-.

Szin Péter
MIT TÖLTS LE A HÉTEN?
Ingyenes szoftverkütyük toplistája


Egy részüket valószínűleg használod, másokat elképzelhető, hogy még nem. Összegyűjtöttük azokat az ingyenes vagy shareware segédszoftvereket, amelyek nálunk garantáltan beváltak.


HIRDETÉS


Praktikus holmikat gyűjtöttünk össze kifejezetten azoknak, akik nemrég radírozták le a gépüket, és nem akarnak sokat vacakolni a segédprogramok telepítgetésével. Szó sincs arról, hogy ne lehetne tíz kategóriás lista helyett akár 50 szempont szerint összegyűjteni az ingyenes, vagy shareware szoftvereket. Vagyis a lista lehetne jóval bővebb, de a top ten a bevett műfaj. Aki további, hasonló szoftvereket ajánl, szúrja be a kommentek közé.


1 WiFi hálózat: Intel ProSet WirelessAz Intel segédszoftverét pont egy éve használjuk: ajándékba kaptuk, mikor egy sajtótájékoztató helyszínén irtó fontos lett volna azonnal WiFi-zni, de a Windows Xp drótnélküli modulja kismillió próbálkozás után sem volt hajlandó felismerni a hálózatot. Azóta a ProSet Wireless-szel hasonló probléma nincs. A korábban használt hotspotok szépen profilokba rendeződnek, biztonsági cuccokat külön be lehet állítani. Hátránya, hogy telepítve 25 mega, ami segédkütyü létére kicsit sok.


2 Spy- és reklámszoftver-irtás: Spybot – Search&Destroy, illetve Ad-AwareKét szoftverről van szó, de célszerű párban használni. A Search&Destroy komplexebb: nemcsak 53 ezer féle kém- és reklámvacaktól szabadít meg, hanem a Windows registry-jéből (rendszerleíró adatbázis) is ki lehet szűrni vele a már nem használatos bejegyzéseket, ki lehet vele irtani a rendszerindításba automatikusan (és fölöslegesen) belemászó szoftvereket. Hasznos szolgáltatás, hogy "immunizálni" lehet vele a rendszert: vagyis a már felismert spyware-ek nagy valószínűséggel nem kerülnek vissza.


Akármilyen profi cuccnak látszik a Spybot, futtatása után érdemes az Ad-Aware-t is bevetni, a biztonság kedvéért. Az Ad-Aware kifejezetten a spyware-irtásra van kihegyezve, és – akárcsak a Spybot – nagyon gyors. Ráadásul még szép is a dizájnja.


3 Nagytakarítás: CCleanerÖsszeállításunk egyik ihletője a Kispad blog Torokgeek rovata, ott fedeztük fel ezt a kisügyes szoftvert, kipróbáltuk, és csatlakozunk a blog szerzőjének véleményéhez:

"Úgy éreztem - legalábbis mostanáig -, hogy nem vagyok az a típus, aki hagyja eluralkodni a káoszt a gépén (Windowsról beszélünk, Linuxosok, Macesek ugorhatnak a következő cikkre). Ezzel együtt azért elég fárasztó folyamatosan kézzel takarítgatni az ideiglenes fileokat tároló mappákat, böngésző historyt, ilyesmiket.

Ígéretesnek tűnt a CCleaner automatizált megoldása, de ilyen eredményre én se számítottam: próbafuttatás után kapásból közel 3 Gb helyet szabadított fel. Hátrányt egyelőre nem találtam, arra azért figyeljetek, hogy a program alapesetben törli a különböző site-okon használt belépéseket rögzítő cookie-kat, de persze erről igény esetén könnyen lebeszélhető."


4 Firefox kiegészítők: Adblock, Sztaki szótár, TableTools, DownThemAll!

A Firefox böngésző felhasználói közül mindenki más extension-re esküszik, a fenti négy garantáltan praktikus, és mellesleg kiskedvenc is. Az Adblock nagyon szépen paraméterezhető, és rendkívül hatékony reklámszűrő, egészen megváltoztatja a netezés élményét, amint egy mozdulattal eltűnnek az idegesítően villogó reklámok. Amelyik oldalt meg akarjuk kímélni a szűréstől, azt könnyedén ki lehet húzni a listáról.A Sztaki szótár a budapesti SZTAKI kutatóintézet osztott rendszerek osztályának fejlesztése, a legrégebbi és a legjobban kezelhető online szótár a magyar weben. Jelenleg angol, francia, holland, lengyel, német és olasz nyelven működik. A pech az, hogy Firefox-hoz csak az angol-magyar, illetve magyar-angol működik, mégpedig úgy, hogy elég kijelölni a fordítani kívánt szót, és jobb billentyűvel kattintva egy kis böngészőablakban jönnek a találatok. Explorerre és Operára a többi nyelv is elérhető.A TableTools azoknak hasznos, akik rendszeresen másolnak ki html-oldalakból táblázatokat, és szövegszerkesztőkbe illesztve szívnak, mert minden elcsúszik. A DownThemAll! pedig a rengeteg letöltés-menedzsment kütyü közül az egyik legkönnyebben kezelhető.


4 Képnézegető: IrfanviewSzerintünk ez a legpraktikusabb fotónézegető – vannak, akik az AcdSee-re esküsznek, de valljuk be, valamilyen célra segédszoftvert választani a több tízezer közül részben irracionális folyamat, hit kérdése. A program Irfan Skiljan bosnyák szoftverfejlesztő műve. Tökéletesen rendben van: gyakorlatilag az összes elterjedtebb képformátumot ismeri, plug-inokkal együtt is csak 8 mega telepítve.


5 Fotóadatbázis: PicasaA szintén kisméretű fotóindexelő szoftver a Google Pack része, egyszerűen végigkeresi az egész gépet, és az összes képet egy kereshető adatbázisba gyűjti össze. Ezenkívül alapszintű editáló funkciókat is tartalmaz – élesítés, halványítás, hasonlók –, ami akkor praktikus, ha unjuk mindezért a Photoshopot, a Photopaint-et vagy a Gimp-et elindítani.


6 Torrent-letöltés: Azureus, BitCometKorábban a tisztán Java-ban megírt Azureus volt a kedvencünk, de mivel azzal egyes tűzfalakat nem tudtunk megkerülni, inkább a BitComet-et választottuk. Beépített linkekkel lehet a torrent-fájlokra rákeresni (melyek böngészőben nyílnak meg). Kezelőfelülete átlátható, az opciók logikusak, az egész letisztult. Egy feladatra van kihegyezve, és azt nagyon jól tudja – és ennyi elég.

Plusz extra: az egész eltüntenhető a taskbar jobb sarkába, de egy kis, állítható átlátszóságú négyzetben anélkül követhetjük a letöltés folyamatát, hogy a többi megnyitott ablakot le kellene csukni. A négyzetecske természetesen kattintható, és onnan is ki lehet lépni a szoftverből.


7 Cd-dvd image kezelés: IsoBusterHa már letöltés, akkor előfordul, hogy a cucc a közvetlenül cédére, dvd-re írható image fájlok formájában érkezik, ennek kibontására szolgál az IsoBuster. És nem utolsó sorban sérült, olvashatatlan lemezek tartalmának kimentésére: ha egyetlen dvd-n maradt egy létfontosságú backup-fájl, ez nélkülözhetetlen szolgáltatássá válik. Az új adathordozókat, a Blu-ray lemezt és a HD-DVD-t is kezeli.


8 Filmlejátszás: BS PlayerLogikusabb választás volna a nyílt forráskódú fejlesztés, az Mplayer, azonban a grafikus felületével – hamvak a fejünkre – nem tudtunk megbarátkozni. Természetesen a geek-ek azt mondják, a Mplayert szépen, parancssorból kell kezelni, de amikor filmet akar nézni az ember, akkor ne töltse az idejét kezelési utasítások olvasgatásával. És a billentyűparancsokat is lusták vagyunk észbentartani.

Ígyhát marad a BS Player 1.02-es verziója. Hátránya, hogy külön kodekeket kell letölteni hozzá, és a puritán hozzáállás szerint mindez felesleges, mert az Mplayer mindent alapból lejátszik. A két szoftver kombinációja azért ideális, mert hétköznapi használatra kiváló a BS, ha meg nagyon elakad egy videó, akkor ott a másik.


10 Cd-grabbelés és hangeditálás: CDex, AudacityAz előbbi az egyik legügyesebb cd-lopó szoftver, szépen paraméterezhető, tízféle formátumot ismer, könnyedén beállítható, hogy a kimentett zenefájlok nevébe milyen infók milyen sorrendbe kerüljenek (például sorszám, szerző, szám címe, album neve stb.). A beépített CDDB adatbázis-keresővel pedig szerencsés esetben meg lehet spórolni, hogy mi gépeljük be a számok címét.Az Audacity-vel jó minőségű hangfelvételek készíthetők, egyszerűbb hangvágási feladatokra, effektezésre bevált. Ogg Vorbis, MP3 és WAV fájlokat kezel. Mindkét szoftver nyílt forráskódú, Sourceforge-projekt, azaz Linuxon és az Apple OS X-én is fut.


plusz 1 Operációs rendszer: Windows Xp

Megvásároltad, vagy kölcsönkaptál egy lopott verziót, és feltörted. Hosszas telepítgetési folyamat végén végre beindul, és lehet bazsalyogni a standard képernyő-hátterekre. Ahhoz képest, hogy mennyibe kerül legális változatban, alig van benne használható szoftver. És még két-három napot kell kutyulni, hogy az elvárásoknak megfelelően működjön.

Szövegszerkesztésre ott a Notepad, vagy akinek túl puritán a natív txt formátum, dolgozhat Wordpad-ben. A Paint, mint képszerkesztő már tíz éve is vicc volt, a beépített képnézegető rohadtul nehézkes. Vannak, akik hisznek benne, és használják a beépített fájlkezelőt, a Windows Explorer-t, de az emberiség nagyrésze inkább TotalCommandert vagy hasonlót tölt le. Még szerencse, hogy van benne gyári böngésző, mellyel többek közt a fent felsorolt cuccokat letöltve használhatóvá lehet tenni az Xp-t.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

18. Simon József
2007 május 23 10:03 Replikázok

Nagyon örülök,hogy ilyen programokkal találkoztam.Kösz hogy letudtam tőlteni őket és használhatóak.

17. pz
2007 február 19 11:52 Replikázok

kimaradt a kiraly: https://download.openoffice.org/2.1.0/index.html

16. Sándor
2007 február 16 14:49 Replikázok

Az Addblock tényleg nagyon jó. A Transindexről is szépen ki lehet szűrni vele a reklámokat... Nem villog állandóan az ember szemébe az idegesitő Fenyő- meg Küküllő Hotelek reklámja:D

15. SMTP
2007 február 16 14:35 Replikázok

Az mplayer-hez csak annyit szolnek hozza, h szerintem nem a frontend-es verziot probaltatok. https://mpf.dzm.hu/download.php innen letoltheto, nagyon kezelheto felulete van, probaljatok ki.

14. edina
2007 február 16 13:43 Replikázok

https://kispad.hu/torokgeek/200702/ajanlott-ingyenes-szoftverek.html

13. gatt
2007 február 16 13:29 Replikázok

Torrent letoltesre ajanlom a qtorrent-et, sokkal megbizhatobb, mint az azureus, vagy a bitcomet, raadasul a legtobb torrent oldal is ezt javallja...

12. Szin Peter
2007 február 16 11:42 Replikázok

Béla, Laci, Zsolt: kösz a kritikákat, linkek és a Java-téma javítva, elnézést. Ha van még tipp ingyenes kiegészítő szoftverekre, jöhet!

11. Bela
2007 február 16 10:52 Replikázok

Kerem ne tenni egyenloseget a java es javascript kozott. A transindextol, _online_ ujsagtol elegge alap elvaras.

10. koko
2007 február 16 10:48 Replikázok

A Picasa letoltve kicsi, de jo kis adatbazist general a merevlemezen. Jol eldugva. Ettol fuggetlenul ajnlom.

9. Bencze
2007 február 16 10:36 Replikázok

Laci nagy a szad.. ahhoz, hogy valaki eldontse, jo vagy rossz egy progi, nem muszaj programozo legyen. Bleah :)

8. Leslie
2007 február 16 10:17 Replikázok

Ha nem megy a DVD film WIN XP-n, kell hozzá codec: https://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htm

Film lejátszáshoz jobban bevált a VLC media player, az image formátumot is viszi:
https://www.videolan.org/vlc/index.html. Az MP3-at is lejátssza.
Letöltéseknél a Download Accelerator plus segít, ha megszakad az internet-összeköttetés, ott folytatja ahol abbahagyta.
https://www.speedbit.com/
Aki szereti az akváriumos képernyő-védőket, az kipróbálhatja: https://www.clubaquatica.com/
Az internetes videó-telefonáláshoz a Skype - ot ne felejtsük el (magyar menüje is van):
https://www.skype.com/download/skype/windows/downloading.html
Ha félünk hogy nem elég a Windows tűzfala, a Zone Alarm jól működik - https://www.zonelabs.com/
store/content/company/products/znalm/freeDownload.jsp
Egyébként hogyha le akarunk tölteni valamit, akkor a https://www.download.com/ nagyon jó oldal. Sok free programot találunk, nem kell illegális programokat használni az adott célra.

7. Zsolt
2007 február 16 10:17 Replikázok

Hasznos cikk, jo, hogy idonkent ujra eloveszitek a temat.
De vigyazz, mert a link-ek nem aktivak, talan ketton kivul... nincsenek kitoltve, ugy jelenik meg, hogy "www..ro".

Persze meg lehet keresni oket, de...

6. Imre
2007 február 16 10:16 Replikázok

Akit érdekel, mennyit töltött le és fel, megnézheti a www.dumeter.com honlapot. Egészen hasznos, exportálható (és Excelben megnyitható) összesítéseket készít, amit a szolgáltató orra alá lehet dörgölni, ha arra szükség van.
Ezen kívül ajánlom a NOD32 antivirnyákot meg a Kerio Personal Firewall nevű izét. Posztítják az ellent és nem lassítják a gépet.

5. Leslie
2007 február 16 09:33 Replikázok

Ha nem megy a DVD film a számítógépen, akkor valószínűleg codec kell hozzá: https://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htm.
Film-lejátzáshoz jobban bejött a VLC media player - az image formátumot is lejátssza:
https://www.videolan.org/vlc/index.html

4. vaddasz
2007 február 16 00:03 Replikázok

Ezek mind jók, de egyszer elkezdtétek mesélni hogyan működik a Macromedia Flash, azóta semmi. Pedig az sokakat érdekelne.

3. Samu
2007 február 15 23:48 Replikázok

Azert nem annyira nehez az Mplayert hasznalni, nem kell hogy geek legyel egy dupla-klikkhez. Zenelejatszas kimaradt, valtozatossag kedveert legyen a Foobar.

2. joc
2007 február 15 23:06 Replikázok

Kimaradt a Winamp... szóhoz se jutok:) -vagy az már annyira közismert?

De hogy ne csak kekeckedjek, ajánlok egy jó antivírus programot, nekem bevált:
AVG

Otthoni használatra teljesen ingyenes.

1. Laci
2007 február 15 18:51 Replikázok

Hogy fogadjak el letoltesi ajanlatokat olyanoktol akik nem tudjak mi a kulonbseg a Java es a Javascript kozott???
Az Azureus teljesen Javaban van megirva es nem Javascriptben. Es a ketto nem egy!
SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 210
A teljes felszabadultság 512
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 150
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 59
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 35
Nem szeretem a nyarat 49
Még nem tudom 218

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => https://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => https://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => https://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => https://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => https://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => https://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: https://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => https://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS