HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 08: 1 GMT +2, 2006. 2-.

Kiss Bence
A MICROSOFT BOSSZÚJA
Vészjósló üzenetek orrba-szájba: a Vista tényleg komolyan gondolja


A Media Player továbbra is szerencsétlen, nehezen fut a Total Commander, a Nero és a Winamp. A 3D-ben lebegő ablakok viszont gyönyörűek. [vista-teszt]


HIRDETÉS


Bár a szaküzletekben csak januárban jelenik majd meg, a neten, a fájlcserélőkön már kering néhány változat a Microsoft vadiúj szemefényéből, a Windows Vistából. Mivel a terméket amúgy is regisztrálni kell, a Microsoft egy hónap ingyenes kipróbálási lehetőséget biztosít a felhasználóknak – ami gyakorlatban azt jelenti, hogy az operációs rendszert kerek 31 napig ingyen és regisztrálatlanul használhatjuk.

Mint ahogy már az elődje, az XP is különféle változatban érkezett a Vista is több változatban készült. A Home, illetve Premium változatokból több al-verziót állítottak össze, ezek nagyjából a régi Home és Professional utódainak feleltethetőek meg.

Újdonság a Corporate kötelező regisztrációtól mentes lecserélése a kevésbé szimpatikus Enterprise Editionre, amit a rendszergazdának majd regisztrálnia kell. A fanatikusoknak létezik egy, az összes extrát tartalmazó Ultimate Edition is, ami 399 dolláros ár mellett csalogatja az infószakikat.

A szokványos My Computer mellől lemarad a MyA szokványos My Computer mellől lemarad a My


Ez utóbbi nem csak drágább, hanem jelentősen nagyobb teljesítményű számítógépet igényel minden téren, legyen az grafikai támogatás, vagy memória. Bár az ára miatt kevesen fogják épp ezt a verziót megvásárolni, az erőforrások különleges igénybevétele miatt mégis ezt a verziót teszteltük, gondolván,


ha a tesztgépen eldöcög,

akkor a kisebb verzióknak is menniük kell. A tesztplatformot szántszándékkal olyan gép képezte, ami nem a legújabb alkatrészekből van összeválogatva, de azért tisztességesen megállta a helyét, míg az XP futott rajta.

A 160 gigabájtos Western Digital merevlemez egy Gigabyte alaplapon foglal helyet. A gépet 1 gigabyte DDR 400 Mhz-es RAM, valamint egy Northwood magos Pentium 4 processzor hajtja, melynek órajele 2800 Mhz.

Ablakváltás 3D-ben az Aero kezelőfelülettelAblakváltás 3D-ben az Aero kezelőfelülettel


A Dual Channel, illetve a Hyper Threading opciókat bekapcsoltuk. A grafikáról egy AGP-n csatlakoztatott GeForce Fx 520-as chipset gondoskodik 128 grafikai RAM segítségével. Ez a konfiguráció körülbelül 1000-1200 lejbe kerül, és átlagos gépnek felel meg. Ami feltétlen újdonság a rendszer telepítésekor, hogy


a Vista DVD-n érkezik.

Azt, hogy 32, vagy 64 bites verziót, és ezek közül melyik kiadást (lásd: Starter, Home Basic, Business, Enterprise stb.) telepítjük, a lemezhez kapott kód dönti el. A cég honlapján az áll, hogy így akarják elkerülni, hogy dvd-k tonnáit gyártsák le fölöslegesen.

Az első meglepetés, hogy az installálás sokkal gyorsabban zajlik, mint egy XP esetében. A telepítés alatt olyan kérdéseket kell megválaszolni, mint a földrajzi elhelyezkedés, a telepítendő partíció, amik nem okoznak sok fejtörést.

Jobb, ha azt az országot adjuk meg földrajzi elhelyezkedésként, melynek nyelvén később írni is fogunk. Nem mintha később nem lehetne ezen változtatni, de ez alapbeállítás marad és egy idő után idegesítővé válik az állítgatás. Az installálás is szebb grafikai felület alatt történik, mint régebb, a szokásos jobb, okosabb, megbízhatóbb szlogenektől most sem kímél meg a Microsoft.


Kellemes meglepetés a telepítés alatt,

hogy nem kell CD-n, neadj’ Isten floppyn telepíteni a Serial ATA vezérlőt, mert a Vista lazán felismer minden ilyen típusú eszközt, még az nForce chipeket is, amik az XP alatt problémát okoznak. A rendszert egyébként kérdezés nélkül NTFS-re formázza a Windows, a Microsoft által beígért WinFs, adatbázis-logikára tervezett fájlrendszer nem készült el.

A Start menüA Start menü


Nem könnyű kikapcsolni a frissen telepített programok kiemelésétNem könnyű kikapcsolni a frissen telepített programok kiemelését


A rendszert ajánlatos egy tiszta partícióra telepíteni – a Microsoft upgrade opciója (jogtiszta változat esetén!) összekuszálja a rendszert. Az XP-re feltelepített Vistán a Microsoft termékeket leszámítva semmi sem akart menni, így amikor a Nero dvd-írás helyett lefagyasztotta a gépet, egy „tiszta” installálás mellet döntöttünk.

Nem tudtuk kideríteni hogy a mi netről letöltött verziónk hibája, vagy végleges opció, de a Boot Screen (azaz az indul a Windows ablak) csak a betöltési folyamatot mutatja,


nem jelenik meg semmiféle Windows logo.

A Login Screen (azaz a belépő ablak) viszont már a Vista büszkeségét, az Aero névre hallgató grafikai motort tárja elénk. Ha kellőképp fejlett az angoltudásunk, akkor végighallgathatjuk, hogy mit is tud a Vista (a türelmetlenség, illetve az előzetes tapasztalataink miatt ezt a szolgáltatást mellőztük). Egyébként ez az ablak csak akkor jelenik meg tartósan, ha jelszóval védjük a felhasználónkat.

Jó szórakozás az illesztőprogramok (driverek) telepítése is. Az ismertebb gyártók (ATI, Nvidia, Creative) már elkészítették a béta illesztőket, amik használhatónak bizonyultak. A probléma a tévékártyáknál jelentkezik, mert ott sem az Ati, sem a Connexant nem törte össze magát, hogy hamar készüljenek a Vista illesztők. Akinél a PC egyben tévékészülékként is fungál, jobb ha vár a Vistával.

Az Xp-ből ismerős Control PanelAz Xp-ből ismerős Control Panel


A Vista-verziók és áruk dollárbanA Vista-verziók és áruk dollárban


Hála legyen a Microsoftnak, eltávolították a fölöttébb idegesítő Windows túrát – amit az egyszerű kipipálással eltüntethető Welcome Center váltott fel (a Start menüből a későbbiekben is elő lehet varázsolni).

A Vistában hasznos beállítási opciókat kapunk, kezdve a felbontástól, amit a Vista alapértelmezetten 1280x1024-ra állít, egészen a frissítésekig mindenféle kéznél van. Problémák a képernyőkímélő plusz energiaellátás kezelésénél akadnak (a kettő egy kalap alatt van), ugyanis nehéz meggyőzni a Vistát arról, hogy ne akarja kikapcsolni a merevlemezeket. Ám ha rendszergazdaként lépünk be, ez a probléma is könnyen orvosolható.

A Start menüt a bal alsó sarokban levő, kör formájú Windows jel indítja. A Start menü is át van szervezve kicsit, így például a frissen telepített programok kiemelésének megszüntetése opciót félórai kutakodás árán sem sikerült megtalálnunk. A beígért Side Bar, azaz


oldalsó menü létezik, de meglehetősen haszontalan.

Egy órán, a Microsoft által előre beállított RSS feedeken, illetve a Pictures könyvtár tartalmát diavetítés formájában mutató ablakocskán kívül nem tartalmaz semmit, ami hasznos lenne.

A baj meg akkor kezdődik, ha netán ikont találunk alá tenni, mert azt az óvatlan mozdulat után nem érjük el. Ha a Show Desktop gombra klikkelünk, eltűnik az oldalsó menü is. A Show Desktop gomb mellett a gyorsindítón (Quick Launch) megjelent az Aero motort használó alt+tab funkciónak megfelelő ikon is. Pazar látvány, amint az ablakok megjelennek 3D-ben, egymás fölött lebegve.


Ha van megfelelő videókártyánk

(a tesztkártyánál ajánlatosabb egy kicsit jobbat beszerezni erre a célra), akkor a Vista tényleg élménnyé válik.

A gyönyörű és szimpatikus kezelőfelület után meglehetősen kellemetlenül érint a Windows új biztonsági rendszere. Kezdetnek a rendszer-frissítések, tűzfal, vírusvédő, phishing és adware védő után kutat, és vészjósló üzenetekkel nyaggatja a felhasználót. Szerencsére jobb alsó sarokban, az óra mellett megjelenő üzeneteket el is lehet dugni – amit az XP-vel ellentétben a Vista meg is jegyez.

A Firefox és az új Explorer így néz ki a VistánA Firefox és az új Explorer így néz ki a Vistán


A Securtity Center egyébként több dolog miatt is szokott tiltakozni: az automatikus frissítés, tűzfal illetve vírusvédő már nem újdonság, viszont a malware (rosszindulatú program), illetve a felhasználó fiókok ellenőrzése új fejlesztésnek számít.

A Windows biztonságát ért kritikákat ezúttal komolyan vette a Microsoft. A megoldás azonban így sem a legszerencsésebbek közé tartozik, ugyanis mihelyt a felhasználó valamit futtatni szeretne, előpattan egy ablak, ami arról érdeklődik, hogy


tudja-e a felhasználó, hogy mit is indított el.

Sajnos a megadott választ hajlamos elfelejteni a Vista, ami rövidesen magas vérnyomáshoz, illetve nyomdafestéket nem tűrő szavak sűrű ismételgetéséhez vezet.

Kiutat az Administrator felhasználó jelent, bár nem száz százalékosan. A Vistában az Administrator „foglalt” felhasználói név, amit a User Panel menüből kell aktiválni. Aktiválás után, dupla Ctrl+Alt+Del kombinációval elő lehet varázsolni a kívánt usert, ami valamelyest gördülékenyebbé teszi a rendszer beállítását. Telepítésre mindenkép ezt az üzemmódot ajánljuk, bár


az idétlen kérdések így is megjelennek.

Viszont nem áll fenn annak a veszélye, hogy megfelelő jogok hiányában kell megszakítsuk a telepítést.

A legnagyobb gond azonban az, hogy fontos és népszerű programok javarészt nem kompatibilisek a Vistával. A Total Commander vagy a már említett Nero csak néhány példa erre, de a Winamp, illetve a más médialejátszók működtetése sem egyszerű. Aki teheti, nézzen utána a Vista-kompatibilis címszóval ellátott friss szoftvereknek, vagy könnyen abban a helyzetben találja magát, hogy meg kell javítania a Windowst.

A Media Player, mikor működik egy Sugarbabes-klippelA Media Player, mikor működik egy Sugarbabes-klippel


...de mikor lefagy, cserébe ezt a líraian elegáns hibaüzenetet kapjuk...de mikor lefagy, cserébe ezt a líraian elegáns hibaüzenetet kapjukNagy dicséretet érdemel a Vista Repair Mode-ja. Ha esetleg valamiért meghalna az oprendszer (a teszt alatta csekély három alkalommal fordult elő), akkor a telepítő lemezről nagy valószínűséggel lehet orvosolni a hibát. Gyakorlatban az történik, hogy a Vista egyezteti az indításhoz szükséges kerneleket (fontosabb Windows szoftverelemeket) a lemezen találhatókkal, majd azt, amelyikben módosítást, vagy hibát észlel, felülírja a régebbi verzióval. Igaz, ez már az XP-ben is létezett, de a Vistában működik is.

A Vistával két alapvető Microsoft-termék is megújult: az Internet Explorer és a Media Player.


Az Internet Explorer 7 (egyelőre) biztonságosabb,

sőt most már belső ablakokkal (Tabbed Browsing) is szolgál. Az esetleges beállításokhoz szükséges menüt az F10-zel lehet előcsalni (a böngésző bétaverziójáról lásd korábbi értékelőnket) .

Ami a Media Playert illeti, ez a lejátszó változatlanul nem a legszerencsésebb választás. Alapbeállításból rosszul kezeli a színeket, feliratokat nem ad vissza, dvd-nézés alatt előfordul, hogy fontos menükhöz (hang, felirat) nem lehet hozzáférni, vagy egyszerűen akadni kezd a kép, ha az ember felirattal szeretné nézni a filmet. A minimális codec-csomag, amivel a Vista érkezik, nem elegendő a filmnézésre, bár régebbi (több mint három éves) DivX-eket képes lejátszani.

Az alapbeállításként használt szoftver kiválasztása egy adott fájltípushozAz alapbeállításként használt szoftver kiválasztása egy adott fájltípushoz


Mivel a Vista elég önfejű, nem elég telepíteni egy alternatív programot, ami az adott fájltípust kezeli. A Media Player esetében például hiába telepítünk egy másik filmnéző szoftvert, mert


a telepítés után is a Microsoft-termék indul.

Megoldásként hosszú jobb klikk a fájlra, majd a choose default programpont alatt ki lehet választani a kívánt filmnéző szoftvert. Ez más fájltípusok esetében is hatásos megoldás.

A Media Player felületéhez nagyon hasonlít a minimális mennyiségű képkezelő opciókkal ellátott Windows Photo Gallery nevű program. Az Irfanwiev-hez, illetve ACDsee-hez szokott felhasználók dühöngeni fognak a program nehézkes kezelhetőségén.

A My Computer, My Pictures könyvtárak a Vistában sem tűntek el csak elhagyták a „My” előtagot. Előnyük és hátrányuk ugyanaz: a Vista nem engedi, hogy megosszuk őket hálózaton. A megosztásra szánt dokumentumokat a Microsoft elképzelései szerint az alapból „share” privilégiummal ellátott Public könyvtárban kell tárolni.

A Photo Gallery csupán az Xp hasonló szofverének kissé javított kiadásaA Photo Gallery csupán az Xp hasonló szofverének kissé javított kiadásaA korábbi verzió megjelent a Szabadság Inter@ktív2 c. mellékletében


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 356
Viorica Dăncilă 45
Kelemen Hunor 656
Dan Barna 93
Mircea Diaconu 22
Theodor Paleologu 20
Fogalmam Sincs 35
Hát Ion Iliescu, ki más? 115
Teljesen mindegy 527

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => http://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => http://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: http://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS