HIRDETÉS

  • Megosztás:
  •  Tech RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18: 1 GMT +2, 2011. 5-.

Pap Szilveszter
AMIRŐL AZT HITTED, IGAZ
Mágneses adattörlés, kihúzott pendrive és Windows-gyilkos kikapcs


A mai mérleg: egy floppyt és egy USB sticket tettünk tönkre, de a számítógépek megúszták. Kipróbáltunk néhány mindennapos technológiai urban legendet.


HIRDETÉS
Letörölhetünk mágnessel adatokat?

Mágnessel csak floppy lemezekről lehet adatokat megsemmisíteni. Amikor ráhelyeztünk egy kis mágnest a floppy fém részére, az azonnal odatapadt és tönkretette az adatokat (remélhetőleg nem az idei könyvelésünket).

Szerencsére a legtöbb modern adattároló eszköz, például SD és CompactFlash memóriakártyák immunisak a mágneses mezőkre. "Nincs semmi mágneses a flash memóriakártyákban, így egy mágnes nem tehet kárt bennük" – állítják a szakemberek. "Egy mágnes, ami annyira erős, hogy zavarja az elektronokat a flashben, elég erős lenne ahhoz, hogy kiszívja a vasat a vérsejtekből" – állítják.

Ugyanez vonatkozik a merevlemezekre is. Szeretnéd törölni az adatokat a merevlemezről, mielőtt kidobnád? Fölösleges a mágnessel fáradni: inkább írd felül a tárolt adatokat. A flash adathordozók esetében ugyanez a megoldás. Ellentétben a merevlemezekkel, ahonnan a szakértők általában vissza tudnak szerezni egy-egy felülírt adatot, a memóriakártyák esetében, ha formázás után új adatok kerülnek rá, a régi adatok örökre eltűnnek.


Adatátvitel megszakítással

A flash adathordozókkal kapcsolatban él még egy érdekes tévhit. Sokan azt hiszik, hogy ha nem állítják le az USB meghajtót az USB stick eltávolítása előtt, akkor az elfuserál néhány dolgot. Ez csak részben igaz: az adatok másolása közben természetesen nem ajánlott kihúzni az USB-tárolóeszközt, ezzel ugyanis tönkretehetjük nemcsak a tárolt adatokat, hanem magát az eszközt is. Kipróbáltuk, íme:

Egy pár megás (MB) adatot másoltunk át számítógépről egy 1 GB-os flash drive-ra. Amikor körülbelül a felénél tartott a másolás, eltávolítottuk az adathordozót. A képernyőn megjelent egy hibaüzenet, és a másolás megszakadt. Két érdekes dolgot figyeltünk meg. Eleinte felismerte a számítógép az adathordozót, de a pár megás (MB) adatunknak megfelelő tárhellyel kevesebb jelent meg. Az ötödik vagy hatodik próbálkozásnál a számítógép már fel sem ismerte a flash drive-ot.Egy új USB stickkel kipróbáltuk az USB meghajtó leállítása nélküli eltávolítást is. A bing-bong koncert okozta fülzúgáson kívül nem történt semmi, az adathordozó tökéletesen működött. Persze lehet, hogy az eredmény az USB stick minőségétől is függ. A teszt során két különböző, ismert márkát használtunk.

Tehát kísérletünk eredményei szerint el lehet távolítani az USB-tárolóeszközt anélkül, hogy leállítanánk a meghajtót. Azonban nem tanácsos a másolás befejezése előtti eltávolítással kísérletezni, hacsak nem akarjuk megsemmisíteni adathordozó eszközünket.


A power gomb esete a futó Windows-szal

Újabb érdekes technikai városi legenda az, hogy tilos a számítógép kikapcsolása a Windows leállítása nélkül. Ne nyúlj a kapcsolóhoz! – így szól a Microsoft felhívása. Szerintük ugyanis ha a felhasználó nem állítja le az operációs rendszert kikapcsolás előtt, megsérülhet a merevlemez, fájlok hibásodnak meg (korruptakká válnak, hogy a szaknyelvet használjam), illetve adatokat veszíthet el. Kipróbáltuk.

Három különböző operációs rendszeren megnyitottunk egy Word dokumentumot, Outlook levelezőklienst illetve Firefox webböngészőt. Ezután egy-egy hosszabb gombnyomással kikapcsoltuk a számítógépeket. Problémák? A Disk Doctor nevű szoft nem talált lemezhibákat. A fájlok épek maradtak, természetesen a legutolsó mentésnek megfelelően. Az Outlook, illetve a Firefox webböngésző a legkisebb elakadás nélkül állt helyre.

Következtetés: ki lehet kapcsolni a számítógépet a Windows leállítása nélkül, csupán arra kell figyelni, hogy minden adat le legyen mentve. A Power gomb elsietett lenyomásának tapasztalatunk szerint az el nem mentett adatok elvesztése az egyedüli veszélye.

Ha ismertek ilyen vagy ehhez hasonló technikai urban legendákat, akkor írjátok meg, hogy bizonyítani vagy cáfolni tudjuk.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

29. ez igen
2011 június 6 13:20 Replikázok

ennyi roszindulatu embert! miert tunik ugy hogy egyeseknek jol esik ha cikkszerozjet tamadjak? szerintem ideje volna ha ertelmezo szotart vennetek a kezetekbe!

28. :)
2011 május 23 13:19 Replikázok

hihi :)

kovetkeztetes: ideje egy kicsit igenyesebb cikket irni.
Az olvasok nem most ismerkednek a szamitogep rejtelmeivel, azok az idok mar lejartak.

27. zoli
2011 május 19 12:32 Replikázok

Használjatok Linuxot, azt nem kell kikapcsolni. Másodszor, ki használ még floppy lemezt? Harmadszor: én 3 éve használom a pendrive-t, és soha le nem állítottam. Se gép nem robbant fel tőle, s adatot sem vesztettem.

26. Régi motoros
2011 május 19 14:14 Replikázok

@zoli:
Az én értelmezésem szerint a Windowsról volt szó és annak kikapcsolásáról(mint ahogy egy helyen ki is van emelve). A Linuxos hozzászólásnak, vajmi kevés köze van a témához.
A második kérdésedre a válasz: bankok, rendőrség, kórházak, "budzsetáris" helyeken (ahol a technikai fejlődés egy picit lassabb).
Harmadszor: ha valaki még nem esett kútba, az még nem jelenti azt, hogy senki sem fog beleesni.

25. Régi motoros
2011 május 19 10:02 Replikázok

Kedves Pap Szilveszter,
A technikai részletek ismertetése nélkül(melyeket a kommentelők már leírtak), megkérlek, hogy ezeket a teszteket ezután hanyagold. Egy nagyon durva
hasonlattal élve, hogy megértsd mit írtál: nyugodtan pofozhatod a gyereket, nem lesz semmi baja tőle ...

Szerintem, egyikünk sem szeretné, hogy ezen "cikk" miatt egy kritikus pillanatban, valakinek az oprendszere/fontos fájlja megsérüljön.
Ne felejtsd, hogy a laikus emberek fogékonyak az ilyemire...neked meg felelőséged van.

24. molnarb14
2011 május 19 09:38 Replikázok

Egy rövid kis észrevétel... pl. a unix alapú op. rendszerek(linux, MacOS) ténylegesen csak akkor másolják át a külső memóriaegységre a dolgokat amikor megmondod neki, hogy eltávolítanád azt a gépből, addig csak cacheli a gyorsabb működés érdekében... ilyen esetben kukucskálhat a kedves felhasználó hogyha a biztonságos eltávolítás rejtette örömöket nem használja ki és máshol mondjuk megnézné a rá másolt adatokat...

23. bacsa
2011 május 19 17:07 Replikázok

@molnarb14: hat ezt meg honnan veszed? Egeszen biztos vagy benne hogy ez manapsag igy tortenik? Nekem 4 es fel eves mac-es tapasztalatom soran soha nem volt ilyen problemam vagy megfigyelesem se usb stick-kel, se usb-n vagy firewire-n csatlakoztatott merevlemezzel.
Soha.

22. béla
2011 május 25 22:33

@bacsa: HAL/udev beállításoktól függhet a dolog.
ha nem használom a flush kapcsolót a mountolásnál, akkor általában késleltetve lesz az adatok rögzítése a pendrivera, így "biztonságos eltávolítás" - azaz unmount - nélkül könnyen eltűnhetnek az adatok, még mielőtt rákerültek volna :) ez linuxnál, macről nem tudom.. :)

21. bacsa
2011 május 25 18:53

@molnarb: nem sertettel meg semmit... csak mondtam, meglepodve. A linuxot, azt nemtom.

20. molnarb14
2011 május 25 10:03

@bacsa: elnézést kérek ha megsértettem Mac-es önérzetedet, maradjunk akkor csak a linux terén, mert az igazság az, hogy Mac-et nem piszkáltam olyan sokat, de linux esetében nem egyszer megfigyeltem a jelenséget, illetve külön tesztelésnek vetettem alá ezen érdekes tulajdonságát, mert első perctől gyanús volt és csodák csodájára beigazlódott az amit fentebb leírtam...

19. Ildy
2011 május 18 17:46 Replikázok

"el lehet távolítani az USB-tárolóeszközt anélkül, hogy leállítanánk a meghajtót. Azonban nem tanácsos a másolás befejezése előtti eltávolítással kísérletezni"
Khm... ennyire biznank kedves windowsunkban, hogy PONTOSAN irja ki, mikor fejezte be masolnivalojat???

18. Rylai
2011 május 18 16:32 Replikázok

Nekem bejott! Kerek meg.

17. nemesi8s
2011 május 18 16:19 Replikázok

A sok előző oltáshoz csatlakozva a fájl nem korruptá válik (mert az a politikus), hanem sérül. Ajánlom figyelmetekbe a szótárat. Van online is, ha ennyire értetek a számítógépekhez.

16. Otilia
2011 május 18 16:06 Replikázok

Urban legendat nem de egy jo rural legend-et tudok: "Megserul-e a merevlemez ha belvagom a fejszet a szamitogephazba es utanna otszor ateresztem a cirkulan?"

15. Szilard
2011 május 18 16:04 Replikázok

A cikket vegigolvasva csak csovaltam a fejem, hogy mekkora nagy halandzsa es a cikk majd' az elejetol vegeig.

Szilveszter kedves, remelem a nem esik tul sok Transindex olvaso a cikked aldozatava. Eleg konnyen megjarhatjak, ha a tanacsaidat meghallgatva kiprobalnak egy-ket trukkot.

Mehhh. Eljen a Transindex Tech!

14. nekem mindegy
2011 május 18 15:53 Replikázok

Na szal nekem mondhat bármit egy laikus vagy ötvenezer szakértő, akkor is kihúzom a stickjeimet széflirimúvhardver nélkül, időről időre pedig dög vagyok megvárni, hogy a vindóz méltóztassék lezárni a százezer megnyitott programomat, s a power gomb a barátom. Nem azért, mert nem hiszem el, vagy nem akarok utánaolvasni, hanem mert lesz*rom :D

Ezt nem a cikk védelmében mondom, csak úgy. Meg hogy legyen még egy támadási felülete a sok kommentelőnek, mazochista vagyok.

13. terembura
2011 május 18 15:41 Replikázok

UI: erdmagyar mindentudók vagytok: írtok bolygóméretről, ami tömeg is lehet meg átmérő is, ízlés szerint, mágnesezésről nand csippek esetén... bőrrákról a napsütésben... kérdezzetek szakembert! nem hébe-hóba, hanem mindig. szakembertől akarok cikket olvasni, önjelöltektől nem.

valóban kíváncsi vagyok, mi az, amihez nem ért a transindex...

12. drz
2011 május 18 15:35 Replikázok

latom megy a cikk oltasa rendesen.kozben az okoskodo tarsasag nem veszi eszre hogy nem az Western Digital szaklapjat olvassak hanem a transindexet.Nem kell belemenni szelsosegekbe,es olyan peldakat felhozni aminek a leelnorzese komolyabb szakertelmet igenyel. aki nem hiszi azt ami a cikkben le van irva az tegyen ugy mint a cikk iroja...jarjon utanna:D.szerintem jo cikk, nem elmeleteket cafol meg hanem csak emberek altal alkotott tevhiteket probal meg eloszlatni, nincs miert tamadni:D

11. Szilard
2011 május 18 16:09 Replikázok

@drz: nem ertesz hozza es epp ezert pont te vagy az, akit veszelybe sodor a cikk!

Ha nem hiszel a hozzaszoloknak, kerlek olvass utana a kovetkezo kulcsszavaknak melyek a Windows kikapcs temahoz nyujtanak belatast: NTFS, FAT, FAT32, Journaling File System, caches/cache flushing, stb.

10. Fancsikó
2011 május 18 15:28 Replikázok

én egy koszorú fokhagymát tartok a képernyőre tekerve, hogy a gépemet mindenféle bajtól megóvjam. a módszert a cikkíró szíves figyelmébe ajánlom

9. Kobor
2011 május 18 14:49 Replikázok

Ugyanez igaz számitogép kikapcsolásra is. Bármennyire is hiszittek hogy minden adat mentve van , az nem igaz: háttérben rengeteg dolog zajlik ami adatot mozgat, plusz még ott vannak a file es harddisk cache-k amiket felhasználo nem tud befolyásolni (legalábbis egyszerűen). Igen, kevésbé valószínű hogy a word dokumentum fog megsérülni (de nem azért nem lehet kizárni) hanem az op rendszer ami a legtobb embernek ugyanannyira kellemetlen lehet.

8. Kobor
2011 május 18 14:48 Replikázok

Lol.
Holnap irhatnátok egy cikket biologiárol is: pl, kiprobáltuk és nem igaz: az arzén nem mérgező!

Klasszikus merevlemez (nem pendrive/sd card stb) 2 okbol is veszithett adatot mágnes miatt:
- mivel az adatot mágnes irja fel, logikus hogy másik mágnes másképp magnetizálja es hibák lehetnek
- az olvasó fejet elhajlithatja/mozdithatja a mágnes, majd írás esetén máshova ír mind akar es adatot ír felul stb
Természetesen nem körömhegynyi mágnesekről beszélek de nem is olyanrol ami kivonja a vízből az oxigént.

Usb stick ki/be huzástol természetesen tönkre mehet rajta a filerendszer. Egyszeri kiprobálással valszinüleg nem, többszörivel igen.

7. pisti
2011 május 18 14:48 Replikázok

ez a teszt kábé olyan elfuserált és hiteltelen, mint amire az utolsó mondata enged következtetni: „Ha ismertek ilyen vagy ehhez hasonló technikai urban legendákat, akkor írjátok meg, hogy bizonyítani vagy cáfolni.” – ennyi, semmi. Szívesen olvasnék a témában olyan szerzőtől, aki kicsit behatóbban ismeri az operációs rendszerek működését. Huzigáljuk a stickket ki meg be, aztán annyi. Lejtmenet, transindex...

6. terembura
2011 május 18 14:43 Replikázok

jó volna, ha szakival csináltatnátok az ilyesmit, nem amatőrködnétek mindenhez értő módon. mert így a tesztjeitek nem relevánsak.

szakik meséltek volna nektek FAT-ról (aminek a módosítása ha nem fejeződik be, akkor gebac lehet), illetve boot sectorrol (ízlése válogatja, hogy épp mit művel a gép); ilyen-olyan cache-ekről (32 MB-os gyórsítótárral bíró HDD-t sem mindegy, hogy mikor húzunk ki a tápból, kiírás előtt, közben vagy után).

terembura

5. Attila
2011 május 18 14:43 Replikázok

Én is próbáltam már az USB stick leállítás nélküli eltávolítását. Sikerült is kihúzni, viszont a számítógép is leállt es többet nem indult újra. Alaplapot kellett cserélni benne.
Azóta amennyiben tőlem telik és lehetséges, mindig leállítom az USB-s kütyüket mielőtt kihúzom a gépből.

4. Szilard
2011 május 18 15:55 Replikázok

@Attila: azta heee. Ebbol is lehetne egy egesz szep kis legenda. :D

3. pjotr
2011 május 18 14:23 Replikázok

Eleg laikus kis cikkecske, kizarolag empirikus modszereket alkalmazva von le kovetkezteteseket, melyeket nem csak hogy magyarazatnak nem lehet nevezni, de sajnos igaznak sem.
Ilyen cikket imeretek fenyeben erdemes irni, nem tovabb elteni, esetleg cafolni urban legend-et, masik hasonloval.
Ember altal krealt ezkozokkel nem "kiserletezni" illik, hanem megtanulni mukodesuket. Ha nem megy, akkor tessek megmaradni felhasznalonak, es olvasonak. Ez nem a mythbusters es a zsiroskenyer esete.
A szerzonek pedig egyeten kucsszavat arulnek el, ami fenyeben erdemes ujbolirni a teljes anyagot: cache.

Rossz voltam. Megint.

2. malac
2011 május 18 14:08 Replikázok

Hűha, én azért ajánlanám senkinek a számítógép kikapcsolását, ha csak nem szükséges. Még ha a felhasználó nem is látja, futhatnak a háttérben ilyen-olyen programok, amelyek ha éppen valami file-okat kutyulnak, akkor tényleg tönkremehet a filerendszer. A merevlemez valószínüleg nem sérül fizikailag, de a tartalma igen.

1. 321
2011 május 18 13:57 Replikázok

Ovodások.:)
SZAVAZÓGÉP

Mit teszel, ha valaki elfoglalja a helyed a vonaton?

Határozottan megkérem, hogy engedjen a helyemre 212
Udvariasan rászólok, de ha nem hajlandó, inkább elmegyek én 55
Szólok a kalauznak, hogy végezze el a piszkos munkát 33
Keresek inkább egy másik helyet 59
Nem vallom be, de leüvölteném a fejét 8
Semmit, inkább állok 6
Ezer éve nem utaztam vonattal 115

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK

Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik
Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. (...)
Sekszpír Vilmos, 2013 május 8 15:48

Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest?
Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami (...)
Korodi Szabolcs, 2013 május 3 07:58

Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé?
@anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes (...)
nihil, 2013 április 26 10:33

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken (...)
figyelő, 2013 április 26 10:25

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
@Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még (...)
figyelő, 2013 április 26 10:12

Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás
Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még (...)
Ferike, 2013 április 26 09:49


Array ( [0] => Array ( [Knev] => Sekszpír Vilmos [Kdatum] => 2013 május 8 15:48 [Kszoveg] => Nna, remélem, Parászka. Boróka is elolvassa a cikket. [Kcikk] => 20224 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20224#kommentek [Ccim] => Társadalmi beágyazottság nélkül kezdett erdélyi terjeszkedésbe a Jobbik [datum] => 2013-05-08 15:48:26 ) [1] => Array ( [Knev] => Korodi Szabolcs [Kdatum] => 2013 május 3 07:58 [Kszoveg] => Romániában 2008-ban olyan torzulások voltak a bérezésben és a foglalkoztatottságban ami megkérdőjelezi a tanulmány egyes megállapításainak kivetítését napjainkra. Igy kezeljük az 5 évvel ezelőtti tények rögzítéseként. Ma számunkra kevésbé előnyös a helyzet. [Kcikk] => 20204 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20204#kommentek [Ccim] => Hogy élünk a magyarországi magyarokhoz képest? [datum] => 2013-05-03 07:58:05 ) [2] => Array ( [Knev] => nihil [Kdatum] => 2013 április 26 10:33 [Kszoveg] => @anti-művész: orulok, hogy valaszoltal, mert igy kifejtetted kicsit jobban, es tenyleg ervenyes erveid vannak. teljesen egyetertek azzal, hogy a muveszet semmilyen aga nem szabadna teljesen magaba fodrulo legyen. en csak azt mondtam, hogy ha egy festm,eny/mualkotas nem ertheto, akkora hatterel van a baj. es ahogy vannak konyvek amelyek melyek, de laikusok szamara is elvezhetoek, ugy vannak hasonlo modern festmenyek is. peldaul Brad Kunkle-t napjaink Klintjenek tartjak, es szinte az osszes kepe laikusok szamara is elvezheto. masreszt erre kell szamitani. szoval az ember ne csodalkozzon, h alemegy egy krikettmecsre, ugy hogy nem ismeri a szabajokat, es nem elvezi. vannak kiallitasok, amire egyszeruen jobb el se menni. legalabbis szamomra :P [Kcikk] => 20151 [Klink] => http://multikult.transindex.ro/?cikk=20151#kommentek [Ccim] => Plan B: hogyan kerül egy kolozsvári galéria a világ legjobbjai közé? [datum] => 2013-04-26 10:33:58 ) [3] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:25 [Kszoveg] => Ha van külföldi beruházó, akkor az a baja székelynek. Ha nincs, akkor meg az. Az Isten se tud ezeken eligazodni. "hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás" Marhanagy veszélyforrás lehet! Gondoljuk csak el: - mindent le fog papírozni, semmi nem fog feketén menni, - minden alkalmazottját be fogja jelenteni, - minden alkalmazottja után időben és napra készen be lesznek fizetve a tásadalombiztosítási járulékok, - és, ha még mindezek tetjébe egy kicsit európaibb fizetést fog adni az alkalmazottainak, az maga lesz a katasztrófák katasztrófája. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 10:25:42 ) [4] => Array ( [Knev] => figyelő [Kdatum] => 2013 április 26 10:12 [Kszoveg] => @Covaci Dejoke: Nincs mit köszöngess! Tudomásul kell venni, hogy többen vannak. Vagy még helyesebben: többségbe kerültek. De ha esetleg nem vagy hajlandó ezt tudomásul venni, úgyis mindegy. A tényeken az egy fikarcnyit se változtat. Nem "Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb." okolhatók mindezért, hanem a jómagyar természetünk. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-26 10:12:53 ) [5] => Array ( [Knev] => Ferike [Kdatum] => 2013 április 26 09:49 [Kszoveg] => Amiről nem beszéltek, hogy Olosz Gergely RMDSZ-es politikustól vették a gyár területét, és még kíváncsi vagyok, hogy a többi háromszéki RMDSZ-es mivel van benne a bizniszben.Ez az egész eléggé nemzetárulás szagú dolog. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 09:49:50 ) [6] => Array ( [Knev] => Levente [Kdatum] => 2013 április 26 08:57 [Kszoveg] => Egyelőre több rossz, mint jó! Ezt kellene szem előtt tartani. Idézet a civilek által kiadott közleményből: Feltesszük a kérdést, hogy a Kovászna Megye Tanácsa kivel tart? A saját polgáraival vagy a beruházóval, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az utóbbival, és nem azokkal, akiknek adóiból a fizetését kapja. [Kcikk] => 20163 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?cikk=20163#kommentek [Ccim] => Klárik: hosszú távon veszélyforrás lehet a Schweighofer-beruházás [datum] => 2013-04-26 08:57:04 ) [7] => Array ( [Knev] => greg [Kdatum] => 2013 április 26 07:42 [Kszoveg] => Hüj! Az anyját. Várom az EU szolgálatos aggodóit, mert, ha emlékezetem nem csal , akkor a nemrég elfogadott magyar alaptörvényben is ekképpen fogalmazták meg a házasság intézményét és mint olyan egyik pontja volt annak a hisztérikus támadási felületnek amellyel megpróbálták/megpróbálják Magyarország demokratikusan, törvényes választások nyomán hatalomra került párt kormányának lejáratását, ellehetetlenítését. [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-26 07:42:18 ) [8] => Array ( [Knev] => karma [Kdatum] => 2013 április 25 22:22 [Kszoveg] => Minimum vitathatónak érzem az előadó minősítését, hogy az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál. Elképzelem mit mondana Veres Valér ha májusban az áprilisi fizetésének a 68 százalékát vinné haza: Ebben a hónapban kicsivel kevesebbet kerestem. Ha tisztán a matematikánál maradunk, akkor egy átlagos erdélyi keresetnek a vásárlóértéke 32 százalékkal kevesebb keres mint egy magyaré. Ami szerintem nem kevés, sőt, tetemes. [Kcikk] => 32764 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32764#kommentek [Ccim] => Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál [datum] => 2013-04-25 22:22:11 ) [9] => Array ( [Knev] => kettős mérce [Kdatum] => 2013 április 25 22:10 [Kszoveg] => Nos egy újabb bizonyítéka annak,hogy nem egyforma mércével mérnek az uniós elvtársak.Nem szabad elfelejteni ,hogy az uniót is a bolsevik liberálisok alapították még annó ,hát jó irányban azóta sem változott. [Kcikk] => 19876 [Klink] => http://vilag.transindex.ro/?hir=19876#kommentek [Ccim] => ET-monitoring alá kerül Magyarország [datum] => 2013-04-25 22:10:56 ) [10] => Array ( [Knev] => Covaci Dejoke [Kdatum] => 2013 április 25 21:42 [Kszoveg] => Köszönjük RMDSZ, köszönjük Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Brassai stb. Mulcumim din szuflet, npulámjá. [Kcikk] => 32770 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32770#kommentek [Ccim] => Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet [datum] => 2013-04-25 21:42:08 ) [11] => Array ( [Knev] => Edler András György [Kdatum] => 2013 április 25 21:25 [Kszoveg] => Egy normálisan gondolkozó román politikus! Sajnos kevés van belőlük... [Kcikk] => 32771 [Klink] => http://itthon.transindex.ro/?hir=32771#kommentek [Ccim] => Raluca Turcan alaptörvénybe foglalná: a házasság nő és férfi közötti kapcsolat [datum] => 2013-04-25 21:25:01 ) [12] => Array ( [Knev] => Gergely Tamás [Kdatum] => 2013 március 23 11:56 [Kszoveg] => Rendkívül izgalmas! [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-23 11:56:38 ) [13] => Array ( [Knev] => Almos [Kdatum] => 2013 március 15 20:32 [Kszoveg] => Ez tetszett nekem Levente [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-15 20:32:55 ) [14] => Array ( [Knev] => Antiminden [Kdatum] => 2013 március 15 17:16 [Kszoveg] => Nekem ez elég eröltetettnek tűnik. [Kcikk] => 810 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=810#kommentek [Ccim] => Slam Poetry Erdély: Nemzeti Dal [datum] => 2013-03-15 17:16:20 ) [15] => Array ( [Knev] => atilsz [Kdatum] => 2013 március 14 20:09 [Kszoveg] => szep bemutato! csak igy tovabb ! [Kcikk] => 807 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=807#kommentek [Ccim] => Száz év vagány - T. Szabó Levente Jókai Kiskirályok című regényéről [datum] => 2013-03-14 20:09:31 ) [16] => Array ( [Knev] => Nagy Szabo Ferenc 1600-ban [Kdatum] => 2013 március 3 14:51 [Kszoveg] => a szekelyek asszondtak mikor Borsos Tamas nekifogott epitkezni Vasarhelyen : > "a szekelysegen var ne legyen" "hogy ok nem engedik, hogy legyen, hanem reank jonek es elhanyjak a kastelyocskankat" > "az uraim arra esmet igy replicalnak: hogy lam Haromszeken sok kastely van, es azt miert nem hannyatok el?" > "de azok csak apro keritesek" > "Utoljara aval is ellent vetettek a mi uraink hogy nem vagyunk mi szekelyek hanem varosiak" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-03 14:51:26 ) [17] => Array ( [Knev] => Lőrincz Magor [Kdatum] => 2013 március 1 12:31 [Kszoveg] => "kedves" Endre! Őszintén az utolsó mondata tetszett, hogy mikor válik el vásárhely Szélelyföldtől. Nincs is szükség olyan "magyarokra", mint a vásárhelyiek, akik mindenben csak az önös érdeket nézik, mellőzve bármilyen magyar érzéseket, eljönnek Székelyföldre és úgy viselkednek, mint valami urak, akik előtt meg kellene hajólni...hát remélem 30 év múlva visszaolvassa, ezt az irományát és példát vesz a japán barátaink végső tettéről, mikor majd az unokája salutot fog köszönni a markó béla szobránál... "tisztelettel" [Kcikk] => 990 [Klink] => http://nagy.transindex.ro/?cikk=990#kommentek [Ccim] => Busszal jönnek zászlósok [datum] => 2013-03-01 12:31:57 ) [18] => Array ( [Knev] => Biff [Kdatum] => 2013 február 28 04:00 [Kszoveg] => Honnan van a zene? Nagyon jol illik. [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-28 04:00:04 ) [19] => Array ( [Knev] => Kiss László [Kdatum] => 2013 február 23 22:25 [Kszoveg] => nagyon szép! [Kcikk] => 805 [Klink] => http://tv.transindex.ro/?film=805#kommentek [Ccim] => Mátyás király 570 lampionja [datum] => 2013-02-23 22:25:44 ) [20] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 21:41 [Kszoveg] => ki "mea culpa" -zott 89 után a posztkommunista országokban, a tönkretett életekért? Olyan embereket támadtok, akik már meghaltak, így védekezni nem is tudnak.Különös, hogy ilyen részletesen kaptátok meg a szekus dossziét, akkor, amikor más hozzá sem jut sajátjához. Mérhetetlen gyűlölettel veszi elő újra és újra K.Csilla a neveket, bár Xántus Gábor már 2007 ben bocsánatot is kért, de nincs kegyelem! Soraid utolsó része adja meg a választ, ezek az emberek "egy senki"nek nézték apátokat, azért az állandó visszatérő vád. Könczei Ádám ember volt, a maga jó és rossz tulajdonságaival, nem kell szentté avatni. Akik érdemben hozzá tudnának szólni ki is volt ő valójában, már meghaltak vagy nem akarnak nyilatkozni. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 21:41:58 ) [21] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 13:14 [Kszoveg] => Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Könczei Csilla szekusblogját. Az általa közzétett jelentésekből sok minden kiderül. Kiderül apjának természete, hajlama- hajlamos volt kényes témákat feszegetni olyanok előtt, akikről nem tudhatta barátok-e vagy sem (sofőr plusz annak rokona), kolléga, aki azt is hihette, hogy provokálják. Nem engedhettél meg magadnak csak úgy beszédtémákat büntetlenül. Az is kitűnik, hogy az informátor támogatta nevezett alkalmazását, mégpedig humánus okokból(rossz anyagi helyzet-család!) Ezt Hajdú Győző és Ádám Erzsébet soha nem tette volna meg. Ismervén Szőcs István bácsit, a Gézáról készült jelentéseit inkább a paródia műfajába sorolnám én is. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 13:14:28 ) [22] => Array ( [Knev] => Pyroska [Kdatum] => 2013 január 4 12:59 [Kszoveg] => Könczei Cs. kemény sorokat ír. Nem látom a beszervező tisztek nevét?! Ők mikor kérnek bocsánatot, a megnyomorított életekért? Mikor ítélnek el egyet is az elkövetett kegyetlenségekért? Ki hiszi el,hogy az általa felsorolt emberek vígan és dalolva jelentettek? Csak úgy, magánóráikban? Xántus még elmesélte miért, de sokan még nem is tudnak hozzászólni mert már rég meghaltak. Átnéztem a felsorolt emberek életét, hát nem volt egy leány állom... Régen a szekú nyomorította meg őket, most meg egy "tiszta ember" teszi rá a pontot, a feddhetetlen ,távolítja el Kolozsvár értelmiségi világából, szóval befejezi azt, amit ők elkezdtek, hiszen az volt a cél, elnyomni, felszámolni azt a kultúrát, amit ők és édesapja képviselt. A bizalmatlanság férge olyan mint szú a fából, nem könnyű, néha lehetetlen kiölni.Nem tudom mi volt Cs. Gyimesi Évának a gondolatmenete, hogy nem kell feltárni az informátorok nevét, de én öreg vagyok, és neki adok igazat. [Kcikk] => 236 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=236#kommentek [Ccim] => A SZŐCS ISTVÁN-ÜGY [datum] => 2013-01-04 12:59:43 ) [23] => Array ( [Knev] => sxs [Kdatum] => 2012 október 26 21:27 [Kszoveg] => S ki a frászt érdekel, hogy mi lesz amerika sorsa? [Kcikk] => 217 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=217#kommentek [Ccim] => OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK [datum] => 2012-10-26 21:27:55 ) [24] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:54 [Kszoveg] => 5. Na és még eg utolsó: nem kell művelődésszervezőnek vagy pedagógusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a fentbeszkennelt levél is mutatja, mi a baj. Egy magyarul nem jól író konfirmálónak nem egy nehézkes vallásos szöveget kell diktálni, hogy lealázzuk, milyen tudatlan. Ennél sokkal eysrűbb és érdekesebb formái is vannak a tanításnak. Talán tényleg jó lenne másfelé is nyitni, hogy ezeket a szakmai finomágokat eltanulják... [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:54:25 ) [25] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:52 [Kszoveg] => 4. Gondolom, a röghöz kötést is simán oda lehetett volna csapni az előírásokhoz, hogy rend legyen. Ezért kérdeztem: Dávid úr nagybányai? Mert ha nem, vissza ő is oda, ahol született. Senki se menjen máshová, éljünk, mint a jobbágyok. Tovább: írják elő, hogy ne legyen annyi válás, mert az se tesz jót, sőt, házasságon kívüli kapcsolatok sem. Be tudnám bizonyítani, hogy ezzel is erősödne a közösség. Biztos, hogy a Kiáltvány írói mindenben tiszták lennének? Vagy ha nem, váltsák le őket, és legyen egy Nagybányai Inkvi...bocsánat, Szék, majd ők megaszongyák. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:52:05 ) [26] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:48 [Kszoveg] => 3. Jelzem, hogy a nagybányai magyarság nem attól fogyott ilyen drasztikusan, mert újabban sok a vegyes házasság. Nincs több most, mint a nyolcvanas években. A kivándorlás, elvándorlás a fő ok, az, hogy nagybányai ismerőseim szerint a kilencvenes években egész osztályok mentek el, és ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Volt osztály, amiből 3-an maradtak, és akkor már mindegy, kivel házasodtak. És ez globális jelenség. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:48:34 ) [27] => Array ( [Knev] => rivulus dominarum [Kdatum] => 2012 augusztus 17 15:46 [Kszoveg] => 2. Ahhoz a vidéki, konkurenca nélküli orvoshoz hasonlít, aki annyira hozzászokott saját fontosságához, hogy egy idő után nemcsak a testek, hanem a lelkek felett is őrködni akar - mindannyian ismerjük a beteg szájában turkáló, s közben költészetrl, politikáról papoló orvos típusát, aki azt is megmondja, kire kell szavazni - sa beteg nem mer elentmondani, mert éppen akkor kiszolgáltatott helyzetben van Ettől aztán néhány év múlva az illető maga is elhiszi, hogy neki joga van ehhez. Milyen jogon, milyen alapon képzeli egy akármilyen lelkes művelődésszervező is, hogy megengedheti magának ezt az arroganciát? Hol a szakmai alázat? Hány pap, tanár, szociális munkás dolgozik 50 éve, és nem mer ilyenekt előírni?Nem gyávaságból, hanem mert van érzéke a finomabb hozzáálláshoz. [Kcikk] => 312 [Klink] => http://reply.transindex.ro/?cikk=312#kommentek [Ccim] => Visszamorgás, több mint ezer leütésben [datum] => 2012-08-17 15:46:10 ) [28] => Array ( [Knev] => Gall Icus [Kdatum] => 2012 május 28 18:42 [Kszoveg] => Ami előtt véleményt alkotsz, és nyilvánítasz, mindég gondold meg jól, akár olvass is hozzá, majd azután ereszd! Itt mellékelek egy kiváló véleményt Nyírőről. Ma hallottam Takaró Mihály profot nyilatkozni, hasonló kiegyensúlyozott vélemény volt, mint itt olvashatod: http://kulturhon.szhblog.ro/2012/05/20/a-hazatero-nyiro-jozsef/ [Kcikk] => 179 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=179#kommentek [Ccim] => NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE [datum] => 2012-05-28 18:42:27 ) [29] => Array ( [Knev] => FERENCZ ZSUZSANNA [Kdatum] => 2012 április 14 19:10 [Kszoveg] => Miért kell azt hinned, hogy minden politikus korrupt........ az egészséges szemléletben szerintem minden politikusunkat azért kell megvédenünk, mert nem is férhet a nevükhöz semmiféle csalás. Remélem Borbély féle vádaskodás is csak egy politikai lejáratási akció, ami előbb vagy útóbb kiderül, mert túlságosan kemény dió volt a Verespataki projektben. [Kcikk] => 114 [Klink] => http://kozvita.transindex.ro/?kozvita=114#kommentek [Ccim] => BORBÉLY ÉS A DNA [datum] => 2012-04-14 19:10:23 ) )
24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS